21° Kapalı

Ilgın’da “deprem” gerçeği

Ilgın Gündemi - Aralık 13, 2023 12:07 pm A A

Konya’nın o ilçesindeki mahalle depremlerin merkezi oldu! Son 1 haftada 5 kez sallandı

Deprem bölgesinde yer alan Türkiye’de sarsıntıların etkisi devam ediyor. Her ne kadar risk konusunda etkisi az olsa da Konya’da da depremler meydana gelmekte bu kapsamda son 1 haftada Konya’nın Ilgın ilçesinde yer alan Gölyaka Mahallesi bir haftada tam 5 kez sallandı.

Ilgın’da deprem gerçeğinin farkına varılıp imar başta olmak üzere hemen bir çalışma başlatılarak önlemler alınmalıdır.

Ilgın Hak Haber olarak gündeme bir çok kez taşıdığı deprem gerçeği:

AFAD’ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Konya 3. ve en az riskli deprem bölgesinde yer almakta lakin Konya’da da yer yer depremler olmakta ve vatandaşlar tarafından hissedilmekte. Bununla birlikte Konya’nın Ilgın İlçesi hem tarihte hem günümüzde sallanmaya devam ediyor.

KONYA’DAKİ FAY HATLARI
Kandilli Rasathanesi tarafından yayınlanan verilerine göre Akşehir Fay zonunun içindeki bölgede 1900-2016 yılları arasında 5 ve üzeri büyüklükteki 9 deprem meydana geldi. Konya; Akşehir ve Doğanhisar, Sultandağı ve Çay doğrudan bu fay zonları üzerinde yer almaktadır.

Konya çöküntüsü; Batıda Konya fay zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile sınırlıdır. Konya İl merkezinin batı kesimi Konya Fay zonu üzerinde bulunmaktadır.

KONYA’DA OSMANLI KAYITLARINA GEÇMİŞ İLK VE BÜYÜK DEPREM

Konya’da Osmanlı kayıtlarına geçmiş ilk deprem olan Ilgın depremi, 5 Mart 1866 Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde yaşandı. Deprem gününden 40 gün önce Ilgın’da hafif şiddetli depremler meydana geldi.

KAPLICA SULARI DEPREMİN ÖNCEDEN HABERCİSİ OLDU

Kaplıcası ile meşhur olan Ilgın ilçesi, deprem öncesinde kaplıca sularında büyük oranda azalma yaşandı ve halk tarafından fark edildi. Depremin olduğu saatlerde kaplıcaların suyu tamamen çekilerek, kaplıca sularında yaşanan azalma, vatandaşa önceden depremin haberini verdi.

KÖPRÜ, CAMİ, MEDRESE VE BİNA ZARAR GÖRDÜ

Depremin şiddeti ile kasabadaki birçok bina yıkıldı ve bir kısmı ciddi derecede hasar gördü. Deprem etkisini kaybetmesinden sonra ilçe yetkilileri tarafından kasabanın ne durumda olduğu uzun bir süre sonra tespit edildi. Osmanlı padişahı 1.Abdülaziz zamanında yaşanan Ilgın depreminde birçok köprü, cami, medrese ve bina zarar gördü.

GÜNLERCE ÇADIRDA KALMIŞLAR

Ilgın depremi yaşanmadan önce 40 gün süren hafif sarsıntılardan dolayı halk büyük bir deprem olabilir korkusuyla çadır, bağ ve bahçe evlerinde kalınca can kaybı olmadı. Vatandaşlar deprem sonrası soğuk ve karlı havalarda evlerine girememiş günlerce çadırda kaldılar.  

ILGIN İLÇESİ GÖLYAKA MAHALLESİ 1 HAFTADA 5 KEZ SALLANDI

Kandilli Rasathanesi verilerine göre Konya’nın Ilgın İlçesi’nde 1 haftada 5 kez deprem meydana geldi. 5 Aralık 2023’te 2.0, 6 Aralık’ta 1.1, 8 Aralık’ta 2.7, 12 Aralık’ta 1.1 ve son olarak 13 Aralık (bugün) sabah saatlerinde 2.2 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Tüm bu depremlerin merkezinin Gölyaka Mahallesi olması ise dikkatlerden kaçmadı.

Gözlemciler, son depremlerin ardından bölgede olası risklere karşı tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Konya’nın Ilgın ilçesi ve çevresindeki fay hatlarının aktifliği, yerel yetkililerin ve uzmanların sürekli takibi altında tutulmaya devam ediyor. 

KONYA’DA SON DEPREMLER

Kaynak : (Yunus Köroğlu) Konhaber.com

Kaynak haber linki: https://www.konhaber.com/guncel/konya_nin_o_ilcesindeki_mahalle_depremlerin_merkezi_oldu_son_1_haftada_5_kez_sallandi-1926660h

Bu haber 2186 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 12:07 pm A A
BENZER HABERLER