21° Parçalı bulutlu

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını talep ediyor

Ilgın Gündemi - Kasım 13, 2023 9:31 am A A

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Konya Şube Başkanı Ilgın’lı İmdat Yüğrük, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kartlarındaki ilk işe giriş tarihimiz sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir” dedi

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Konya Şubesi, Kılıçarslan Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Konya Şube Başkanı İmdat Yüğrük ve birçok Staj ve çıraklık mağduru dernek üyesi katıldı. Staj ve çıraklık mağduriyetinin yerel seçimlerden önce çözülmesi gerektiğini belirten İmdat Yüğrük, hiçbir siyasi düşünce ile birlikte olmadıklarını kaydetti.

KISA KOL VE UZUN KOL SİGORTA AYRIMI OLMAMALI

Dünyanın hiçbir yerinde sigorta ayrımı yapılmadığını dile getiren İmdat Yüğrük, sadece Türkiye’de bu durumun gerçekleştiğini vurguladı. Yüğrük, “1986’da çıkan 3308 Sayılı yasanın elimizden aldığı ‘Sosyal Güvenlik’ kapsamındaki hak kaybımız neticesinde bizler, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve SGK tescil numaralı sigorta kartı verilerek ve ‘Sigortanız başladı’ denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kitleyiz. Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı yoktur. Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile E-Devlet‘de açıkça görünen “ilk işe giriş tarihimiz” emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe girişi de hukuken olamaz. Ancak maalesef ki ülkemizdeki uygulama şu anda budur” diye konuştu.

HİÇBİR SİYASİ DÜŞÜNCE İLE BERABER DEĞİLİZ

Mağduriyetlerinin çözüme kavuşana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Yüğrük, sözlerine şöyle son verdi: “Mağduriyetimizin çözümü adına gerek sahalarda gerek siyasi görüşmelerimizle gerekse sosyal medya çalışmalarımızla mücadelemiz devam etmektedir. Çalışmalarımızın başka bir bölümünü de basın açıklamalarımız oluşturmaktadır. Bizim mücadelemiz hiçbir siyasi düşünce ile bağlantısı olmayan, hiçbir parti ile alakası olmayan ve olmayacak gerçek bir hak mücadelesidir. Haklıyız çünkü elimize verilen o sigorta kartlarındaki anlaşılmayan gerçek ile bize söylenen aynı olmadı. Bizlere işe girişiniz yapıldı denmişti. SGK kartlarını görünce, ilk işe giriş tarihimiz kayıtlara işlenince, maaş alınca, bilfiil çalışınca bizler de bunu gerçek zannetmiştik ancak maalesef değilmiş. Geldiğimiz noktada hakkımız olandan başka hiçbir talebimiz yok. Elimize verilen SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihimiz sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Cumhuriyetimizin 100. yılında devletimize yakışan bu büyük mağduriyeti sona erdirmektir.”


Bu haber 763 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 9:31 am A A
BENZER HABERLER