Açık

İller Büyükşehir Olma Yarışına Girecek

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın yerel yönetimler açısından önemli olduğunu, ancak büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi. Tasarıda yeni büyükşehirlerin bütçelerinin ne olacağının bilinmediğini ifade eden Tongüç, bu yasanın rant yasası olabileceği uyarısını yaptı.
Politika - Kasım 8, 2012 2:39 pm A A

                                               Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın yerel yönetimler açısından önemli olduğunu, ancak büyük sıkıntılar doğuracağını söyledi. Tasarıda yeni büyükşehirlerin bütçelerinin ne olacağının bilinmediğini ifade eden Tongüç, bu yasanın rant yasası olabileceği uyarısını yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, TBMM’de görüşülen Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı için yaptığı açıklamalarda önemli uyarılarda bulundu. Tongüç, bu yasanın önemli olduğunu ancak bütçeleri açısından ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınacağını kaydederek, “Bu yasa tasarısında bütçeyi nasıl sağlayacaklar. Merkez bütçeden mi destekleyecekler yoksa rant alanları oluşturarak birilerine peşkeş mi çekecekler” uyarısını yaptı.

AKP, MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN YOLUNDA

Tongüç, Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yaptığı olağan toplantıda, Yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı ile ilgili partisinin görüşlerini aktardı. 16 olan büyükşehir sayısının 13 yeni büyükşehir ile birlikte 29’a çıkacağını bunun yerel yönetimleri güçlendirmek adına önemli olduğunu ifade eden Tongüç, bu tasarısının şekil itibariyle Milli Görüş partilerinin programlarında olduğunu ifade etti. Tongüç, “AKP’nin çıkarmaya çalıştığı bu yeni yasa tasarısı şekil itibariyle Milli Görüş partilerinin parti programlarında vardı. Büyükşehir ve il merkezlerinin köyleri de içine alacak şekilde idare edilmesi yani yönetimin yerel olarak merkezden yerel taşınması noktasında partilerimizde var. Yönetimin merkezden yerele taşınması noktasında bu yasa tasarısı Milli Görüş’ün yolundadır” diye konuştu.

GERİ ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ

Tasarıda görüşülen ve İl Özel İdareleri’nin kaldırılmasını da geri adım olarak yorumlayan Tongüç, bunun yanlış olacağını söyledi. Tongüç, “İl Özel İdareleri seçimle gelmiş kadrolardır. AKP’nin Özel İdarelerin kaldırılması demek seçilmişlerin yerine atanmışların getirilmesi olarak görüyoruz. İl Genel Meclis üyelerinin Yatırım İzleme ve Koordinasyon işlerinin valilik tarafından yürütülüyor olmasını bir geri adım olarak görüyoruz. Artık büyükşehir olan iller köylerde dahil olmak üzere hizmet edecekler” şeklinde eleştiri yaptı.

BU YASA ŞEKİLDE KALACAK

Tongüç, konuşmasında tasarının şekil itibariyle iyi ancak bütçe açısından sıkıntılarla dolu olduğunu da altını çizerek, kurulacak yeni belediyelerin köylere hizmet götüremeyeceğini söyledi. İstanbul ve Kocaeli gibi sanayi merkezindeki büyükşehirlerin her noktaya ulaşmada ve hizmet götürmede sıkıntı yaşamadığını çünkü bütçelerinin buna yeterli düzeyde olduğunu ifade eden Tongüç, Anadolu’da kurulacak yeni büyükşehirlerin bundan yoksun olduğunu dile getirdi. “Eğer bütçeniz yoksa hizmet anlamında bir şey ifade etmez. Son model arabanızda benzinin olmaması gibidir” diyen Tongüç, şunları kaydetti:

“AKP iktidarının ortaya koymuş olduğu bu gelişmelerin bütçe boyutuyla ele alınması gerekmektedir. AKP bu şehirlere ya merkez bütçeden kaynak aktaracak ya da rant kapıları oluşturacak. AKP’yi uyarıyoruz. Genel bütçen kaynak mı aktaracaksınız yoksa rant alanları oluşturup birilerine peşkeş mi çekeceksiniz. Eğer ikinci yolu izlerce o zaman hizmeti nasıl yapacaksınız. Bu yasanın bütçe ayağı sakattır”

Tongüç, Türkiye’de ilçelerin il olma yarışı içinde olduğunu da hatırlatarak, “Şimdi ise artık iller büyükşehir olma yarışı içine girecek. Yakındaki en büyük kavga bu olacaktır. Toplam 29 büyükşehir kuruluyor olması, yeni ilçelerin ihdas edilmesi sıkıntıları da beraberinde getirecektir” diye konuştu.

YÜZLERİ BİLE KIZARMIYOR

Konuşmasının sonunda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki ‘Bahtsız Bedevi’ üslubunu da eleştiren Tongüç, torun sahibi olanların bu tarz üslup kullanmalarının toplum açısından sıkıntılı olduğunu ifade etti. Tongüç, “Bir atasözümüz var. ‘Üslubu beyan aynı ile insandır’ Bunların ne anlama geldiğini dile getirmeye bizim terbiyemiz müsaade etmiyor. Her ikisi torun sahibi insanlar. Akşam evlerine gittiklerinde torunları acaba kendilerine bunu sorduğunda ne cevap verecekler. Bunların yüzleri bile kızarmıyor” eleştirisini yaptı.

Bu haber 1315 kez okundu.
Politika - 2:39 pm A A
BENZER HABERLER