26° Kapalı

Karatay Belediyesi 99 depreminden sonra 3 ayda 100 konut inşa etti

Ilgın Gündemi - Mart 2, 2023 10:09 am A A

1999 depreminden sonra Konya’ya gelen depremzedelerin barınma sorunu yaşamaması için Şefkat Evleri’ni 3 ayda bitiren Karatay Belediyesi, örnek bir çalışmaya imza atmıştı.

17 Ağustos 1999 Salı günü saat 03.02’de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce’de yıkıma neden oldu. Depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.  Karatay Belediyesi 1999 depreminin ardından yaraları sarmak amacıyla 3 ay gibi kısa bir sürede Konya’da ‘Şefkat Evleri’ projesini hayata geçirerek, depremzedelerin barınma problemini çözmüştü. Bugün de Konya belediyeleri, Kahramanmaraş depreminden sonra yaraları sarmak için pek çok çalışma yaptı ve bu çalışmalar da kamuoyunun takdirini topladı.

KARATAY BELEDİYESİ DEPREMDEN 33 GÜN SONRA TEMEL ATTI

Karatay Belediyesi o dönem, çok önemli bir çalışmaya imza attı. Dönemin Karatay Belediye Başkanı Mehmet Şen, depremden 10 gün sonra bir komisyon kurarak, Konya’ya deprem bölgesinden gelecek depremzedelerin barınma mağduriyeti yaşamaması adına ilçede (Karatay)  konut inşa edilmesi gerektiğini kararlaştırdı. Bu karardan yaklaşık 33 gün sonra ise yani 30 Eylül 1999 tarihinde konutların temeli atıldı. 

O DÖNEMİN PARASIYLA 2 MİLYAR 500 MİLYONA İNŞA EDİLDİ

Marmara bölgesinde meydana gelen ve tüm Türkiye’yi üzen depremde evlerini kaybedenlere sıcak yuva vaatleri binlerce konuta ulaşırken, Karatay Belediyesi, 100 aileyi barındırmak için 30 Eylül 1999’da Konya’da ‘Şefkat Evleri’ konutunun temelini attı. Karatay Belediyesi’nin bu çalışması, o dönem Türkiye’de bir ilk oldu.

Dönemin Karatay Belediye Başkanı Mehmet Şen, konutlar için ilk süreçte 300’e yakın başvuru olduğunu, teslimin acil ihtiyaç sahiplerine yapılacağının sözünü verdi. Şen, 4’er katlı ve 4 daireden oluşan konutların 2 milyar 500 milyona yakın maliyetle inşa edildiğini ifade ederek, konutlara oturacak ailelerin masraflarının tamamına yakınının da belediye tarafından karşılanacağını belirtti.

Başkan Şen, vatandaşların da desteği ile yapılan modern görünümlü konutların depremzede ailelerin kendi konutlarına taşınmalarından sonra bakıma muhtaç ailelere tahsis edileceğini kaydetti. O dönem, Karatay Belediyesi’nin bu hamlesi, “Karatay Belediyesi’nin konutları 100 depremzede aileye Ramazan hediyesi olacak” diye duyuruldu. Konutlar, kurulan komisyonun tespitiyle gelir seviyesi en düşük olan depremzedelere verildi.

‘RAMAZAN ÇADIRI’NDA DA DEPREMZEDELER MİSAFİR EDİLMİŞTİ

1999 yılının eylül ayında temeli atılan konutların, Aralık ayında tahsis edileceği dönemin Karatay Belediye Başkanı Mehmet Şen tarafından ifade edildi. Şen, şunları demişti: “Ramazan hediyesi için 100 konutu Aralık ayı içinde tahsis ettik. 100 konutun, oluşturduğumuz komisyon tarafından tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte teslimine başladık.” Ayrıca Karatay Belediyesi Mevlana Gül bahçesi yakınında kurduğu Ramazan Çadırı’nda da iftar yemeğine de her gün depremzede misafir etmişti. 

1 YIL SÜREYLE 1000 DEPREMZEDE KALDI

Sözü verilen tarihte konutları bitiren dönemin Karatay Belediye Başkanı Mehmet Şen, o dönem basın mensuplarına verdiği beyanatta şu ifadeleri kullanmıştı: “55 metrekarelik 100 daireden oluşan ve 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan konutlar, depremzedeler için tahsis edildi. Depremin ilk gününden itibaren gerek iş makineleri ve insan gücüyle gerekse de her gün gönderilen muhtelif gıda yardımlarıyla depremzedelere yardımcı olmaya çalıştık. Yaraları sarmaya gayret ettik. Konya’mıza gelen depremzedelerin en temel sorunu olan barınmayı çözmek amacıyla aslında fakir, kimsesiz, bakıma muhtaç insanlarımız için inşa ettiğimiz şefkat evlerini depremzede vatandaşlarımıza tahsis etmeyi uygun gördük. Konutlarda 1 yıl süreyle bin depremzede aileyi misafir ettik.”

1 YILLIK YAKIT BELEDİYE TARAFINDAN KARŞILANDI

Karatay Belediyesi, o dönem sadece konut yapmadı. Deprem bölgelerinden Konya’ya gelen birçok aileye ayni yardım da sağladı. İnsanlar, o yılın Ramazan ayında kurulan iftar çadırlarında sıcak yemekle buluşturuldu. Ayrıca 1 sene boyunca depremzedelerin Şefkat Evleri’nde ücretsiz oturdukları kaloriferli konutların yakıt parası da Karatay Belediyesi tarafından karşılandı. 

Kaynak: merhabahaber

Bu haber 993 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 10:09 am A A
BENZER HABERLER