19° Açık

Karadeniz’den “Termal Tarımsal Teknolojik Teknoparkı” Projesi

Ilgın Gündemi - Kasım 21, 2023 3:45 pm A A

AK Parti Ilgın Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Karadeniz’hak habere özel proje açıklaması:

Akademisyen olan Karadeniz, “Termal Tarımsal Teknolojik Teknoparkı” Projesi açıklamısında şunları kaydetti;

“Kıymetli hemşehrilerim Ilgın’ımızla ilgili bir çok projemiz var ;

  • Organize sanayi bölgesinin gelişimi projesi
  • Sağlık turizmi projesi
  • Tarımsal kalkınma projeleri

Bugün sizlere daha spesifik olan ve başlangıçta bir çok aileye iş imkanı sağlayacak bir projeyi açıklamak istiyorum.

  • Projemizin ana amacı çok uzun yıllardır Ilgın’da var olan Termal kaynakları kullanarak topraksız tarım Tesisleri oluşturmak ve bu tesislerde aquapolik üretim modelini seçerek tamamen organik üretim yapmaktır.
  • Testimizde termal suyu kullanarak ılık sulara adapte olmuş klaryas karipanus balığı yani karabalık yetiştirilerek 1 ürün olarak balık üretim yapılacaktır balıkların yaşadığı tanktaki balıkların dışkılaması sonucu oluşan gübreli su biyolojik dengeleme tankın alınacak burada biyolojik dengeleme tankında organik olarak zenginleşmiş olan suyumuz sisteme verilerek topraksız tarım yani hidropolik üretim yapılacaktır
    *Bu yöntemle üretilen bitkisel ürünlerimiz tamamen organik olacaktır.
  • Belediyemiz belirlenen pilot alanda termik tarımsal teknoloji teknoparkını oluşturacak burada deneysel üretimleri gerçekleştirecek ve bu üretimler sonucu alanda Üretim yapmak isteyen ılgınlara eğitimler verecektir.
  • Bu eğitimi alan ılgınlılara belediyemizin desteğiyle mikro krediler için proje yazımları yapılacak proje yazımlarında belediyemiz destek sağlayacaktır.
  • Bu şekilde bittiği anlamda hibe alan projeleri ile çiftçimiz şu anda tarım yapılamayan alanlarda önemli bir sebze üretimi gerçekleştirecek ve bunu tamamen organik şartlarda yapacaktır.

*Ülkemizde çok sık topraksız tarım üretim tesisi bulunmaktadır bizim bu alandaki tesisimizin en önemli özelliği aquaponik olması hem balık hem bitki üretimi sağlaması ve bu üretimi yaparken de kesinlikle doğaya zarar vermemesidir Bu amaçla belediyemizin hazırlayacağı gez projesi ile Bu bölgedeki tesislerin tüm elektrik ihtiyacı yenilebilir güneş enerjisinden karşılanacaktır

  • Belediyemizin belirlediği alanda uygun şartlarda yapılacak seralar ilçemizde 150-200 kadar ailemize yeni bir gelir kaynağı yaratacak proje zaman içerisinde geliştirilerek ılgının aquapolik üretim konusunda Türkiye’nin Öncü illerinden biri olması sağlanacaktır.

Bu şekilde Termal suyumuzu hem sağlık hem de ileri tarım teknolojilerinde kullanmış olacağız.

Ilçemizde bulunan termal suyumuz direkt Sera ısınması için yeterli sıcaklıkta değildir.

Bu sebeple yapacağımız tesislerde muhakkak surette belediyemizin desteğiyle geç yapılacak ve bu tesislere yapılan destten elektrik düşük ücretle ya da tamamen ücretsiz verilecektir.

Seralarımız tam otomatik olup aydınlatma gibi elektrik tüketimi olan üretim basamaklarında da güneş enerjisi kullanılmış olacaktır.” dedi.

Bu haber 1021 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 3:45 pm A A
BENZER HABERLER