10° Parçalı az bulutlu

Karadeniz’den OSB açıklaması

Ilgın Gündemi - Kasım 27, 2023 3:31 pm A A

AK Parti Ilgın Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Karadeniz Ilgın Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Karadeniz açıklamasında şunları kaydetti:

“Kıymetli hemşehrilerim sizinde bildiğiniz üzere Ilgınımız’ın öncelikli hususlarından birisi de organize sanayi bölgesi projesi.

Öncelikle belediyemize, ticaret ve sanayi odamıza, diğer odalarımıza, milletvekillerimize ne kadar teşekkür etsek az çünkü geldiğimiz süreçte büyük katkıları oldu.

Bundan sonraki süreçte özellikle Ankara bürokrasisi ve siyasetini devreye sokarak  ticaret ve sanayi odamız ve diğer ilgili odalarımızla istişare halinde bu süreci devam ettirmek elzem görünüyor.

Malumunuz üzere benim akademik çalışmalarının bir bölümünü yatırım projeleri iştkal etmekte ve Elhamdülillah bir çok yatırım projesinin oluşmasında büyük katkılarımız oldu.

Ben bu yazımda güncel siyasetten uzak bir şekilde organize sanayi bölgelerinin kuruluş ve gelişme aşamalarından bahsetmek istiyorum.

19. yüzyılın sonlarında sanayinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesinin önemine bağlı olarak dünyada ilk örneğinin İngiltere’de görüldüğü organize sanayi bölgesi (OSB) uygulamasına, 20. Yüzyılın başlarında başta Amerika Birleşik

Devletleri olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerce de başlanmıştır. İlk uygulamaların amacı sanayicilerin altyapılı arsa ihtiyaçlarının karşılanması yoluyla bu bölgeleri inşa eden özel firmaların kar elde etmeleri olmuştur. İkinci Dünya Savaşıyla birlikte başlayan dönemde OSB’ler bir devlet yatırımı olarak uygulanmaya başlamış ve az gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacına hizmet eder bir biçimde düzenlenmiştir.

Ülkemizde belirlenen hedefler doğrultusunda; ülkede sanayinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulan pek çok teşvik tedbirlerinden biri olan OSB uygulamalarına, ilk

olarak 1962 yılında Bursa’da bir OSB kurulmasıyla başlanmıştır.

Bugün itibariyle Bakanlık tarafından  sicil verilerek tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 353’e ulaşmıştır.

Bu OSB’lerden 266 adedi faaliyette olup, 87 adedinde ise proje, kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam etmektedir.

Faaliyette olan 266 OSB’den Bakanlığımız kredi desteği ile bugüne kadar 172 adet OSB’nin altyapısını tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Ülkemiz genelindeki OSB’lerde nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak buralarda eğitim gören gençlerimizin istihdamını sağlamak amaçlarıyla, 91 adet Meslek Lisesi, 19 adet Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.

OSB’lerin amaç ve hedefleri;

  1. Sanayinin disipline edilmesi,Şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması
  • Birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde
  • verimliliğin ve kar artışının sağlanması
  • Sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması
  • Tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi
  • Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması
  • Müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi
  • Bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması olarak belirlenmiştir.

MUSTAFA KARADENİZ / Kamu Ekonomisi Uzmanı

Ilgın Belediyesi Ak Parti A. Adayı

Bu haber 21498 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 3:31 pm A A
BENZER HABERLER