18° Kapalı

Ertaş, ‘Basit Usulde Mükellefiyete Geçiş’i kaleme aldı.

Ekonomi - Aralık 11, 2018 6:14 pm A A

AK Parti Ilgın Belediye Başkan Aday adayı eski İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, ‘Basit Usulde Mükellefiyete Geçiş’i kaleme aldı.

Ertaş, şuları kaydetti;

“Bilindiği gibi 6322 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden belirlenen şartları sağlayanlara basit usule geçme imkânı getirilmiştir.

Buna göre, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin;

* Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıması,

* Arka arkaya iki hesap dönemi iş hacminin Gelir Vergisi Kanunu’nun 48’inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olması,

* Yazılı talepte bulunması

halinde, bu şartların gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçmeleri mümkün bulunmaktadır.

İşin eş ve/veya çocuklara devri halinde ise iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınacaktır. Ancak, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilen mükellefler hiç bir suretle basit usule dönemeyeceklerdir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları düzenlenmiş olup bu şartlar;

* Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak,

* İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamının büyükşehir belediye sınırları içinde 7.400,00-TL, diğer yerlerde 4.900,00-TL’yi aşmaması

* Ticari zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olunmaması olarak sıralanmıştır.

Aynı Kanunun 48’inci maddesinde ise basit usule tabi olmanın özel şartları sıralanmış olup bunlar da;

* Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 100.000,00-TL veya yıllık satışları tutarının 148.000,00-TL’yi aşmaması,

* Bunlar dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayrisafi iş hasılatının 49.000,00-TL’yi aşmaması

* Sayılan işlerin birlikte yapılması halinde de yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 100.000,00-TL’yi aşmaması olarak belirtilmiştir.

Belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir.

Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemezler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanır.

Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin basit usule geçmeleri için alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her birinin arka arkaya iki yıl süreyle Gelir Vergisi Kanunu’nun 48’inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olması gerekmektedir.

Öte yandan basit usule geçen mükelleflerden 225 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında bulunanlar, mevcut belgelerinden kullanılmamış olanları vergi dairesine tespit ettirmek kaydıyla kullanmaya devam edebileceklerdir.

Son olarak basit usule tabi mükellefler 06/12/1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamına girmemekle beraber, isteğe bağlı olarak ödeme kaydedici cihaz alıp kullanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumdaki mükelleflerin ellerindeki cihazlarını kullanmak istememeleri halinde, 15/5/2004 tarihli ve 25463 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 60 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğin 4 ve 6’ncı bölümlerindeki açıklamalara göre, hurdaya ayırma veya bir başka mükellefe satma imkânları bulunmaktadır.

Yapılan düzenlemeler gereğince bu imkândan yararlanmak isteyen ve yukarıda belirtilen şartları taşıyan gerek birinci sınıf gerek ikinci sınıf mükelleflerin 2019 takvim yılı ocak ayı içinde müracaatlarını yapmaları faydalarına olacaktır.” dedi.

Bu haber 2234 kez okundu.
Ekonomi - 6:14 pm A A
BENZER HABERLER