13° Kapalı

Sohbet çaysız olmuyor

Ilgın Gündemi - Ekim 20, 2014 8:55 am A A

Ilgın’da Sonbaharın Güzellikleri Burada!

Tarihi mekanlarda Sohbet çaysız olmuyor.

   Ilgın’ın tarihi mekanlarından Lala Mustafa Paşa külliyesinde (KapalıÇarsı) hizmet veren taş duvarlar ve kemerlerle inşa edilmiş, iç dekoru antikalarla süslenmiş Konak ve Kubbe Altı  cafe sonhabara özel damak tatları ile Ilgın’lılara kaliteli hizmet sunuyor.

Otantik atmosferi ve tarihi ile Lala Mustafa Paşa Cami avlusuna bakan bahçesinde hizmet sunan Konak, Kubbe Altı cafe sonhabar gecelerine özel lezzetleri kömür ateşinde çay, kömür ateşinde Türk kahvesi ve kahvenin yanında geleneksel Ilgın’ın kuşlokumu, çikolata ikramını gerçekleştiriyor.

 

Anadolu’nun farklı lezzeti olan Ilgın’la özdeşleşen tahinli pide, köy kahvaltısı, gözleme ve  geleneksel Osmanlı şırası ve şerbetinin yanı sıra sıcak ve soğuk bir çok lezzetiyle sonhabar boyunca gece geç saatlere kadar hizmet veriyorlar. Bu lezzetlerin yanı sıra ney ile tasavvuf müziği, tarihi mekanın misafirlerine eski Osmanlı ruhunu yaşatıyor.

 

Yatsı namazını Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nde (Kurşunlu Camii) cemaatle kılan Ilgın halkı, yatsı namazı çıkışı bu mekanlarda gece geç saate kadar oturup, hoş sohbet ederek, İslam dünyasının bulunduğu savaş ortamından, tekrar refah ve saadetin yaşanması hakkın hakim olması için dua ediyor. Öğle namazından sonra başlayıp gece geç saatlere kadar devam eden Ilgın’ın Sonhabar geceleri ülkemizde birlik, beraberlik, kardeşlik vurguları ile son buluyor.

BARDAKLAR HİÇ BOŞALMIYOR 

Yoğunluğun yaşandığı yerlerden başta gelen mekanları Konak ve Kubbe Altı cafe Kurşunlu Camii avlusunda yer alan cafeler, közde çayı ile Ilgın’da marka olmuş yerler. 7’den 70’e toplumun her kesiminden insanlar geliyor. Akşam yemeğinden sonra arkadaşını, yakınını, misafirini alan buranın yolunu tutuyor. Cafelerin bulunduğu avlunun da eski Osmanlı sokaklarını andırması dolayısıyla güzel bir sonbahar gecesi yaşanıyor. Taburelerin üzerinde çay eşliğinde saatlerce sohbetlerin yapıldığı yer de sık sık, “Usta çay getir” ifadelerini de duyuluyor. Bardak hiç boşalmıyor, bitenin yerine hemen yenisi getiriliyor, çay tepsilerinin biri boşalıyor biri doluyor. 

Çayın tadının da önemli olduğunu belirten Konak Cafe İşletmecilerinden Kemal Kayış, şunları kaydetti:”İnsanlar çayı özlüyor ama lezzeti de arıyor. Özellikle çay tiryakileri kesinlikle kötü demlenmiş bir çayı içmez ve böyle yerleri de tercih etmez. Müşterilerimiz azalmadığı gibi sürekli arttı. Bu tesadüf değildir. İşimizi iyi yaptığımıza inanıyorum. İyi çay demedikçe, kaliteden taviz vermedikçe tercih edilişimiz arttı. Onun için çayda lezzete dikkat etmek gerekiyor. İyi demlenmemiş bir çay hem mideyi rahatsız eder hem de işletmelere müşteri kaybettirir.” 

İYİ DEMLENMİŞ ÇAY ÖNEMLİ 

Çayda kullanılan malzemenin önemli olduğuna dikkat çeken Kayış, “İşyerimizi açtığımızdan bu yana çayda aynı markayı kullanıyoruz. Bir de şunu deneyelim düşüncemiz hiç olmadı. Ayrıca aynı marka çayı kullandığımız gibi fabrikadan yeni çıkmış çayı da kullanmıyoruz. Çay kutusunun üzerindeki tarihe göre en az 6-7 ay önce paketlenmiş çayı alıyoruz. Bunu yapmamızın nedeni fabrikadan çıkan yeni çayda yeşil çay kokusu olabilir ve demlendiği zaman çiğlik oluşturur. Oysa birkaç ay önce paketlenmiş çayda bu olmaz. Diğer yandan közde demliyoruz. Çünkü su direk gazda veya elektrikte ısınmıyor. Su kirecini tam süzerek yavaş yavaş ısınıyor. Böylece çayda kireç tadı önemli oranda gitmiş oluyor” dedi. 

GECE GEÇ SAATLERE KADAR ÇAY SOHBETİ 

Akşam namazından sonra Ilgın gündemin döndüğü çay ocaklarından bir tanesi de Kubbe Altı. Özellikle gençler akşam namazından sonra Kubbe Altına giderek gece geç saatlere kadar çay eşliğinde sohbet ediyorlar. Kubbe Altı İşletmecisi Fatih Turgut, Biz de onlara en iyi hizmeti vermeye gayret gösteriyoruz. İşletmemizde açık hava ve hafif tasavvuf müzik eşliğinde müşterilerimiz ağırlıyoruz. Kalabalık gelen arkadaşlarımız sedirlerde sohbet ediyor. Gece geç saate kadar çay servisimiz devam ediyor” dedi. 

ÇAY OCAKLARI DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR 

Turgut; İnsanlar gerçek çayın tadını başka mekanlarda alamıyorlar. Çünkü çay ocakları büyük oranda gazlı veya elektrikli. Böyle olunca çayın tadı istedikleri gibi olmuyor. Ama buraya geldiklerinde kendileri de ifade ediyorlar, ‘İşte çay’ diyorlar. Bu sözler bizleri çok memnun ediyor. Sonbaharın ilk günlerinden itibaren müşterilerimiz azalmadığı gibi sürekli arttı. Çünkü kimse kötü bir çaya ne para vermek ister ne de sohbet için o mekana gider. Bu nedenle işimizi iyi yaptığımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

Bu haber 1179 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 8:55 am A A
BENZER HABERLER