17° Kapalı

İYİ Partili vekilden Ilgın’daki kamulaştırmaya tepki: “Gerekirse iş makinelerinin önüne yatarız”

Ilgın Gündemi - Haziran 28, 2020 5:31 pm A A

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Acil Kamulaştırma Kararı çıkartılan ve kömür ocağı için çalışmalara başlanan Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.

konyaninnabzi.web.tr İnternet sitesinde yer alan habere göre, Köylülerle bir araya geldikten sonra açıklamalarda bulunan Yokuş, “ Köylü istememesine rağmen zorla atasından kalan toprağına el konulmuş. Burada binin üzerinde insanı zehirliyorlar. Ülkede resmen bir eşkıya düzeni kurulmuş. Bu işgal devam ederse iş makinelerinin önüne yatarak engel oluruz” dedi.

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde 3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) 165 metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alındı.


BÖLGE HALKI KARARA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Kararın ardından yaşam alanlarında kömür madeni istemediklerini belirten bölge sakinleri karara tepki göstermek için mahalle meydanında bir araya gelmiş ve maden sahasına yürümek isteyen vatandaşlara Jandarma engel olmuştu.
Mahalle sakinlerinin isyanın haberlere konu olmasının yer ardından İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, acele kamulaştırma kararı alınan Çavuşgöl Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.


“İŞ MAKİNELERİNİN ÖNÜNE YATARIZ”


Bölge sakinlerini dinledikten, bölgede bekleyen iş makinelerinin önünde açıklamalarda bulunan Yokuş,  “1. Derece tarım arazisi olarak koruma altına alınan bölgede, halk tarlalarını vermeyince burası için Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla Acele Kamulaştırma Kararı alınıyor. Hatta gözlerini rant bürümüş olanlar burası için DSİ’nin olumsuz raporunu bile dikkate almamışlar. Sesi çıkmayan gariban çiftçinin elinden tarlaları hukuksuz bir şekilde alınarak işgal ediliyor. Ülkede resmen bir eşkıya düzeni kurulmuş. Eğer bu işgal devam ederse iş makinelerinin önüne yatar canımız pahasına bu işgale engel oluruz” dedi.

“BU MİLLET SAHİPSİZ DEĞİL”


“Çiftçinin tarlasını hasat etmesine müsaade edilmeden iş makineleri tarlaya girmiş” diyen Yokuş konuşmasını şöyle sürdürdü;
 “Pandemi sürecinde gıda üretiminin önemine vurgu yapanlar üreten çiftçinin mahsulünü biçip geçiyor. Bin kişinin yaşadığı köyde herkes hasta ve zehirlenmeye devam ediyor. Daha önceden bölgede yine maden çıkarmışlar bölgede tarım arazilerinde verim düşmüş. Böyle bir dünya yok. Biz bu zorbalığın son bulması için elimizden geldiğince mücadele edeceğiz. Herkes bilsin ki bu devlet ve millet sahipsiz değil.”

Neler yaşandı?

Çavuşçugöl Mahallesi’nde yaşayanlardan ilk olarak kömür madeni açılmak istenen araziyi satmaları talep edilmişti. Vatandaşlar, 200 yıllık tarlalarını satmak istemeyince 3 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile tarlaların, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) tarafından kamulaştırılacağı bildirilmişti.

İş makinelerinin tarlalara girmesi üzerine halk, 23 Haziran Salı günü köy merkezinde bir araya gelerek yürüyüş yapmak istemiş jandarmanın engeliyle karşılaştı.

Kaynak : https://konyaninnabzi.web.tr/konya-nin-nabzi-yazdi-yokus-inceledi-eskiya-duzeni-kurulmus-9305

Bu haber 2664 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 5:31 pm A A
BENZER HABERLER