25° Kapalı

Hamas Kazandı İsrail Kaybetti

Dünya'dan Haberler - Kasım 22, 2012 9:11 am A A

Ateşkesin dün saat 21.00’de yürürlüğe girmesinden hemen sonra Gazzeliler sokaklara döküldü. Kutlamalar sabaha kadar devam etti. Hamas lideri Halid Meşal, ateşkesin zaferlerinin sonucu olduğunu söyledi. Meşal, ateşkesin sağlanmasında başta Mısır olmak üzere Türkiye ve Katar’ın da büyük gayretleri olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr tarafından açıklanan mutabakata göre ateşkesin üzerinden 24 saat geçtikten sonra sınır kapılarının açılması, Filistinlilerin ve mallarının sınırlardan serbestçe geçmelerine ilişkin görüşmeler başlayacak. Ancak bu, İsrail’in, Gazze’ye beş yıldır uyguladığı ablukayı sona erdireceği anlamına gelmiyor. Taraflar, ateşkes şartlarına uyacaklarına dair Mısır’a karşı sorumlu olacak. Ateşkes ihlali durumunda taraflar, devreye girmesi için Mısır’a bilgi verecek.

İsrail’in Hamas askerî lideri Ahmet el-Caberi’ye 14 Kasım’da suikast düzenlemesiyle başlattığı 8 günlük Gazze saldırılarında 37’si çocuk olmak üzere 162 Filistinli hayatını kaybetti. Yaklaşık 1.100 kişi de yaralanırken, Gazze’deki birçok kamu binası yerle bir oldu, bölgenin altyapısı tahrip edildi.

Ateşkesi değerlendiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kendileri için tehdit oluşturan binlerce roketin imha edilerek, operasyonla hedeflerine ulaştıklarını öne sürdü. Netanyahu, ateşkes kurallarının ihlal edilmesi durumunda daha sert bir şekilde karşılık verecekleri tehdidinde de bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da “harika bir iş çıkardıklarını” savundu.

SON DAKİKAYA KADAR BOMBARDIMAN

İsrail ordusu, ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kala saldırılarına devam etti. Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazze’de 20 nokta daha vuruldu. İsrail uçakları, sabah saatlerinde de Gazze Şeridi’nde sivil hedeflere ve kamu binalarına bomba yağdırdı. Gazze’deki Filistin hükümetine ait bakanlık binaları havaya uçuruldu. İsrail’in ağır bombardımanına Filistinli gruplar ise roketlerle karşılık vermeye çalıştı. İsrail’e dün en az 31 roket fırlatılırken ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak İsrail’in Tel Aviv şehrinde bir otobüste meydana gelen patlamada 15 kişi yaralandı.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında dün akşam (çarşamba) saat 21.00’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının detayları da açıklandı.

İŞTE ATEŞKES MADDELERİ
Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından dağıtılan anlaşma metnine göre;
-İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik kara, deniz ve hava saldırılarına son verecek, suikastları durduracak.
-Tüm Filistinli gruplar da roket saldırıları ve sınır bölgesindeki eylemlere son verecek.
-Ateşkesin üzerinden 24 saat geçtikten sonra sınır kapılarının açılması, malların ve insanların sınırlardan serbestçe geçmeleri, sınır bölgelerindeki insanların hedef almaktan kaçınılması ve bunların uygulanmasına ilişkin prosedürler ele alınmaya başlanacak.
-Taraflar ateşkes şartlarına uyacaklarına dair Mısır’a karşı sorumlu olacak.
-Ateşkes ihlali durumunda, taraflar devreye girmesi için Mısır’a bilgi verecek.
“ANLAŞMA TAMAM, AMBARGO KALKMAYACAK”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Gazze’de ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini açıkladı. Binyamin Netanyahu, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.
İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Obama’nın tavsiyesiyle ateşkes teklifine bir şans verme kararı aldı. Netanyahu’nun bu şekilde daha güçlü operasyonlar gerekli olmasın diye durumun istikrara ve sükunete kavuşmasına fırsat tanıdığı belirtildi.
Halid Meşal, Kudüs TV’den canlı yayınlanan ve simultine Tükçe’ye tercüme edilen basın açıklaması konuşmasında, direnişin zafer kazanmasında asıl rolün silah gücüyle olduğunu belirterek, “elimize silah veren İran’a buradan teşekkür ediyorum. Silahı onlar bize verdiler. Silah gücünün önemil bu savaşta açıkça belli oldu.Umarım İslam ülkeleri silahın direniş için ne kadar önemli olduğunun idrakinde olurlar” dedi.

Meşal mücahidlerin Tel Aviv’i vurması üzerine de “Allah’a hamd olsun füzeler tam zamanında yetişti” dedi.

Halid Meşal gazetecilerin “yeniden silahlanacak mısınız?” sorusuna gülerek “elbette ki silahlanacağız. Ve inşaallah bundan sonra esirlerimizi de kurtacağız. Zira Allah Kur’an’da müminlere silahlanın, silahlanmazsanız düşman tekrar sizin üzerinize döner buyururuyor” dedi.

Bu zaferin ardından Filistinliler arasındaki ayrılıkların da sona ereceğini belirten Meşal “bundan sonra birlik ve kardeşliğimizi sağlayıp bunu da kutlayacağız inşallah. Biz El Fetih’teki kardeşlerimize de açık olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

Ateşkes şartlarıyla ilgili olarak da “Allah’ın izniyle istediklerimizi bu ateşkes ile sağladık” diyen Meşal, artık karadan, havadan veya denizden Gazze’ye saldırı olmayacağını ve sıır kapılarının açılacağını belirtti.

Ramazan Abdullah Şallah da, Meşal’den sonra yaptığı kısa konuşmasında siyonist düşman karşısında direnen mücahidlerin ellerinden öptüğünü belirterek siyonist rejime Amerika’nın sınırsız bir destek sunduğunu ve İsrail’in de Amerika’dan yeşil ışık alarak saldırıyı gerçekleştirdiğini belirtti.

Şallah: direnişe silah veren ve bu zaferi tattıran herkese teşekkür ediyoruz:

Filistin İslami Cihad lideri Dr. Ramazan Abdullah Şalah ise konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Siyonist düşman Gazze’yi boğamayacağını, mücahidlerin sahip olduğu silah ve yağdırdığı füzeler sayesinde mücahidleri yenemeyeceğini görmüştür. Biz direniş gücüne sahibiz, aynı zamanda bir halk gücüne de sahibiz. Biz bu sonucu mücahidlerimizin sebatı sonucu elde ettik. Allah’ın gizli orduları da bu savaşta bizim yardımcımızdı. Dr. Muhammed Mursi’nin liderliğindeki hükümette, Mısır istihbaratının desteğini de gördük. Biz Mısır yönetimine Hamas ile birlikte gereken güvenceleri verdik. Sahada yiğit mücahidlerimizin direnişinden sonra şunu diyoruz ki, biz bu ateşkese bağlıyız, ama Siyonistler ateşkese bağlı kalmamaları durumunda Filistin’in her noktasında kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Bu kahraman mücahidlerimize bir sözümüz var; direnişçilerimiz büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek direndiler. Siyonist İsrail’in bu kabinesi ateşkese bağlı kalmayabilir. Bunun için de direnişçilerimiz bulundukları her noktada dikkatli olmalıdırlar. Siz bütün dünyanın gönlüne şunu kazıdınız, Eğer Filistin meydanda olun, Allah’tan silahınızı sarılırsanız, bunun zaferle sonuçlanacağını bütün dünyaya gösterdiniz. Direnen, direnişe destek sunan, direnişe katkı sağlayan, direnişe silah sağlayan ve direnişe bu zaferi tattıran herkese teşekkür ediyorum.”

Bu haber 1704 kez okundu.
Dünya'dan Haberler - 9:11 am A A
BENZER HABERLER