26° Kapalı

“TUZCU’DAN ILGIN’A ÇAĞRI”

Ilgın Gündemi - Mart 12, 2015 5:16 pm A A

BÖLGENİN YILDIZI; TERMAL KENT ILGIN
Süleyman TUZCU(*)

Ilgın, geçmişten günümüze önemli kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihi, kültürel ve coğrafi bakımdan ender özelliklere sahip bir kenttir.

Geçmişten günümüze Ilgın İlçesi; şifa dağıtan kaplıcalarıyla tarihe damgasını vurmuştur. 4.Murat Döneminde Kaplıcalar karşısında Koca Çayır’a inşa edilmiş Kaplıcaları’nda yer aldığı Osmanlı Sarayı’nın kalıntıları sel ve bataklıklar sebebiyle yok olduğu öne sürülmektedir. Selçuklu Döneminde Ilgın Kaplıcaları çok önemli bir sağlık ve şifa merkeziydi. Evliya Çelebi, Ilgın Kaplıcaları’nda “Seyahatname’de” yer verip, özelliklerini anlatır. Lala Mustafa Paşa Kervansarayı bölgedeki en önemli ticaret ve ilim merkezlerinden birinin Ilgın olduğuna işaret eder.

1995 yılında amatör bir şekilde hazırladığım; TARİH-TURİZM VE ŞİFA KENTİ ILGIN kitapçığının önsözünde;Ilgın’ın lobisinin Ankara,İstanbul ve büyük kentlerde güçlü olması gerektiğini vurguladım. Bu kentlerdeki Ilgınlılara ve derneklere görev düştüğünü yazdım. Rahmetle yadettiğimiz Necdet Aral Hocamız bu fikirlerimi değerli bularak, Ilgın Kurultayı’nı benim söylediğim çerçeveyi çok geniş tutup gerçekleştirdi, konuyla ilgili başta Sn. R.Yetkin Özalp olmak üzere birçok kişinin emeği geçti ve önemli konular ele alındı. Bu arada Ilgın’ın gelişmeye direncini bizzat yaşadık. Orhaniye Köyü çevresine Türkiye’de 2.’si olacak “Ilgın Organize Hayvancılık Bölgesi” için köy halkı ve muhtar onay vermedi, bizzat bizlerde iknaya gittik; “Şeker Fabrikası, Yüksekokul” hep buraya yapıldı dediler. Köyünüz özel statüde buraya ortak olacak denildiyse de, ikna olmadılar. Başka yerlerde görülmeyen bir dirençle karşılaştık. Bunu şunun için aktardım, çok önemli ekonomik yatırımlara önceden kavuşabilirdik.

1995 yılında TARİH-TURİZM VE ŞİFA KENTİ ILGIN kitapçığının önsözünde; Eski Askerlik Şubesinin Kültür Bakanlığına bağlı müze olmasını teklif ettik, yıllar sonra en azından kent müzesi oldu, ama kültür bakanlığına devredilirse Ilgın’ın eserleri Ilgın’da kalır.En önemlisi kitapçığın önsözünde;Ilgın Gölü’nün etrafı ağaçlandırılmalı,Termal Suyu oradan veya kaplıcalardan kullanarak, kayık,göl,dinlenme ve eğlenme şeklinde yeni bir TATİL KENTİ planlanmalıdır, demiştim. Yıllar geçti, o bölgeye tek bir otel yapılmadı, ama en azından ağaçlandırma yapıldı. Yeniden söylüyorum; Ilgın 1-2 tane 4-5 yıldızlı otelle Konya’nın ihtiyacına bile cevap vermez. Bugün, küçücük Kasaba Kozaklı ’da sapa olmasına rağmen onlarca tesis var. Ilgın’a çok sayıda yıldızlı otel, yap işlet devret modeliyle villa ve termal tesisler kazandırılabilir.Günümüzün teknolojisiyle sular çok ekonomik değerlendirilebiliyor. Açıkçası; Doğan Holding, Çalık Grubu, İhlas Holding gibi medya ile ilişkili holdinglere Ilgın Gölü çevresinde Uluslararası turizme hitabedecek projeler sunulmalı.

Çevre ilçelerin tümünde fakülte var; Beyşehir, Akşehir, Seydişehir. Kadınhanı’nın bile yüksekokulu Ilgın’dan daha kapsamlı. Tıp Fakülteleriyle irtibatlı 4 yıllık fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulu veya uygun fakülteler açılabilir. Bu konuda iş adamlarına da görev düşüyor.

Ilgın’da çok önemli gelişmelerde, oldu kentleşme ve belediyecilik açısından olumlu adımlar atıldı, Fakat Ilgın’ın mutlaka iktidar partisinden bir milletvekilinin ama aktif çalışacak bir vekilinin olması gerekli. Tabiî ki, Sn. Vefa Tanır ile Sn. Faruk Bal’ın Ilgın’a hizmet ve katkıları yadsınamaz.

Her şeyden önemlisi bizimle rekabet eden ilçelerde kültür haline gelen, ama bizim bir türlü beceremediğimiz bir şey var. “ILGINLILIK RUHU”; iktidarıyla, muhalefetiyle, meslek kuruluşlarıyla, sendikalarıyla, iş adamlarıyla, gurbetteki Ilgınlılar’ la, basınıyla, esnafıyla, muhtarıyla aynı gemideyiz, ILGIN BÜYÜRSE; GELİŞİRSE hepimiz bundan karlı çıkarız, mutlu oluruz, gelecek nesillere daha iyi bir kent ve şehir bırakırız anlayışına sahip olmalıyız. Akşehir’i, Beyşehir’i, Çumra’sı, Ereğli’si işte bu yüzden bizden fersah fersah ilerde. Oysa ki, Ilgın’daki termal kaynak, zengin kömür rezervleri, tarihi, coğrafi konumu ile; İl olan Aksaray’ı, Karaman’ı sollayacak potansiyele sahip. Ama bunu başaracak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Başka zenginliğe de gerek yok, haydi ILGIN ’ı dünyanın sayılı termal kentlerinden biri yapalım. Sağlık,Tedavi,Eğlence,Tatil, Dinlenme olan Ilgın Gölü çevresine yeni bir TERMAL ILGIN kuralım. Her şey var. Sadece el ele verelim. Bu bizim başarmamız için yeter….

 

(*)Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili1653_1070744241518_4073_n

Bu haber 2068 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 5:16 pm A A
BENZER HABERLER