18° Kapalı

Başkan Özlen’den yeni düzenleme hakkında açıklama

Ekonomi - Ocak 15, 2018 9:53 am A A

Ilgın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi ÖZLEN; K Belgeleri ile ilgili yeni düzenleme hakkında yaptığı açıklamada; 2017 yılının Mart ayında görüşe açılmasının ardından Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği taslağına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ nin öncülüğünde Odamızın ve diğer Odaların belirtmiş oldukları görüşler, sektörün tüm faktörlerinin de görüşleri doğrultusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yeniden hazırlanmış ve 08.01.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile yapılan başlıca değişiklikler hakkında bilgi veren Başkan ÖZLEN; yeni yönetmelik ile yeni K1 belgesi almak için şahıslardan istenen asgari kapasite şartı 30 tondan 25 tona, şirketler için istenen asgari kapasite şartı 110 tondan 50 tona, K3 belgesi almak için istenen asgari kapasite şartı 45 tondan 35 tona indirilmiştir.

Belge ücretlerinde de indirime gidildiğini belirten ÖZLEN ; 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL’ye ,12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL’ye, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL’ye düşürüldüğünü, ayrıca yetki belgesi için istenen evrakların azaltıldığını, başvuru formunun kaldırıldığını belirtti. Buna göre K1 ve K3 yetki belgesi talep edecek gerçek kişiler ile K2 belgesi talep edecek gerçek/tüzel kişilerden Oda kayıt belgesi ve imza sirküleri istenmesi zorunluğu kaldırılmıştır. Ayrıca başvuru formları kaldırılarak sadece dilekçe ile başvuruda bulunma şartı getirilmiştir.

Bir önemli düzenlemenin de yetki belgesinde asgari kapasiteyi sağlayacak araçların yaş şartı kriterinde gerçekleştiğini belirten Ticaret Odası Başkanı Vehbi ÖZLEN; K1 ve K3 yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak araçlarda istenen 20 yaş şartının ve sermaye şartının kaldırıldığını söyledi.

Kamyonet cinsi olarak tescil edilen taşıtlardan, taşıt tescil belgesinde kamyonet (BB-Van)/Panelvan olarak kayıtlı, sürücü dahil 4 veya daha fazla koltuğu bulunan taşıtlarla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar yönetmeliğin kapsamı dışarısında bırakılmıştır.

 

İDARİ PARA CEZALARI

Unvan, Adres, vergi numarası, ortaklık, hisse devri, sermaye miktarı, yönetici, ile taşıtlara ilişkin değişiklikleri bildirmeyenlere uygulanmakta olan 560,00 TL olan Uyarı para cezaları, 300,00 TL’ ye düşürülmüştür.

K1 ve K3 Belge sahipleri sermaye değişiklikleri hariç Ticaret sicil gazetesindeki unvan, adres vb. değişiklikleri 90 gün içerisinde bildirmek zorundadır. Aksi takdirde 5 uyarı (300,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.

K Belgesi sahipleri taşıtların; kazaya uğraması, yanması, hurdaya ayrılması ve benzer mücbir sebeplerden dolayı iş göremez hale gelmesi ile plaka bilgisi, rengi, şasi numarası veya taşıt cinsine ait değişiklikleri 90 gün içerisinde bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde 5 uyarı (300,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.

08.01.2018 tarihinde önce 60 gün içinde bildirilmeyen Unvan, Adres, vergi numarası, ortaklık, hisse devri, sermaye miktarı, yönetici, ile taşıtlara ilişkin değişikliklere ilişkin tutanakla tespit edilmemiş olan uyarma cezaları af kapsamındadır, para cezası verilmeyecektir.

 

İPTAL OLAN BELGELERİN TEKRAR CANLANDIRILMASI (AF)

Yenilemesini yaptırmadığından veya herhangi bir nedenle iptal edilen K Belgeleri, talep edilmesi halinde, Belge ücretinde % 50’si ödenmek koşuluyla tekrar canlandırılabilecektir.

YILLIK GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ ŞARTI

Yetki belgesi sahiplerine çalıştırdıkları şoförleri için Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen özel mesleki yeterlilik kurslarından yılda en az 7 saat süreyle %70’i pratik ve %30’u ise teorik bölümden oluşan güvenli sürüş eğitimini aldırma zorunluluğu getirilmiştir.

DİĞER HUSUSLAR

İmza sirküleri belgelerinin Dosyasına konmak üzere Oda personelince aslı gibidir yapma yetkisi verilmiştir.

E- devlet sisteminden daha önce sadece araç eklenebiliyorken, bundan sonra yeni K Belgesi de e-devlet üzerinden alınabilecektir.

Belge sahibinin vefatı üzerine belgenin 5 yıldan kullanılmayan kalan sürelerinin ücreti mirascılarına ödenebilecektir.

Şirketlerin bölünmelerinde de muvafakat vermek koşuluyla bölünen şirketlerden biri K belgesini devralabilecektir.

Vizesi ve Sigortası biten araçlar 30. Gün otomasyon sistemi tarafından otomatik olarak düşecektir.

Bir şahsa ait ODY (Orta Düzey Yönetici Belgesi) daha önce 1 firmada kullanılabiliyorken bu son değişikliğe göre ortağı olduğu başka firmalarda da aynı anda kullanabilecektir.

K belgesine araç ekleme ücreti 130,00 TL’den 318,00 TL’ye yükselmiştir. Vizesi olmadığından dolayı sistemden kendiliğinden düşen araçların tekrar ekleme ücreti ise 78,00 TL’dir.

Bu haber 2435 kez okundu.
Ekonomi - 9:53 am A A
BENZER HABERLER