25° Kapalı

Ata Savunma Sanatı Federasyonu Hakem ve Antrenörleri Ilgın’da

Spor - Ocak 2, 2013 7:52 am A A

29-30 Aralık tarihleri arasında Ata Savunma Sanatı Federasyonu Başkanı ve federasyon yetkilileri ve 80 kişilik çeşitli illerden geniş bir kursiyer katılımıyla birlikte İpek Termal otel de hakem ve antrenör vize semineri yapıldı.

     29 Aralık cumartesi günü saat 11:00’de açılışı yapılan programda Federasyon başkanı Murtaza ÜNLÜ yaptığı konuşmada kısaca Ata Savunma Sanatını şöyle özetledi:   

     Ata Savunma Sanatı adını soy ağacımız olan atalarımızın kendilerine has olan öz kültürü ve tarihler boyu yaşam felsefesi haline gelmiş olan ahilik geleneğinden almıştır. Yükselme ve derecelendirme sırası ise çıraklık, kalfalık ve ustalık şeklinde hazırlanmıştır, Ata Savunma Sanatının teknik, taktik, teorik ve kültürel yapısı ise günümüzün  koşullarına bağlı olarak insanımızın doğaçlama yeteneğini geliştirebilmesi bakımından esnek ve sürekli güncellenebilir bir yapıda Türkçe dil kullanarak  tasarlanmıştır. Ayrıca bireylere kazandıkları güncel ve mesleki yeterlikler doğrultusunda istihdam alanları sağlanarak ve toplum içerisinde seçkin kişiler olarak anılacaktır. Günümüz gençliğinin yoğun bir şekilde ilgi duyduğu savunma sanatları, dünya üzerinde Uzak Doğu ülkeleri olarak bilinen bu ülkelerin kontrolünde olup kültürel, etimolojik ve maalesef inanışsal bakımından da Uzak Doğu yani (Budizm ) felsefesinden beslenmekte, dolayısıyla bu durum uzak doğu sporları ile ilgilenen sporcuların kimliklerini, dillerini etkilenmeye açık bırakmaktadır, Ata Savunma Sanatı ise içeriği, dili ve farklı kültürel özellikleriyle bu topraklardan beslenmekte olup yukarıda bahsi geçen olguları pozitif yönde etkilemeyi hedeflemektedir, Özetle Ata Savunma Sanatı doğu ve batı kültürüne has olan bütün yakın dövüş sanatlarının tamamına alternatif olarak dünya dövüş sanatları camiası içinde yüce Türk milletinin kudretini, adaletini ve kahramanlığını temsil edilmesine katkı sağlamak amacı ile 2006 yılında Murtaza ÜNLÜ tarafından kurulmuş olup % 100 Türklere ait bir savunma ve müdafaa sanatıdır.

     Her insanın kendisini savunması elbette ki bir sanat ve beceri gerektirmektedir Fiziki bir saldırıya maruz kalan her canlı varlığın kendine has müdafaa ve savunma şekli sanat ve kişisel beceri olarak düşünülmelidir. Üretkenlik ve doğaçlama yeteneği ( kişisel beceri ) zaten savunma sanatlarının ayrılmaz bütünlüğü içinde karşımıza çıkmaktadır. Üretkenliğin ve bireysel yeteneğin olmazsa olmaz bir olgu olduğu Ata Savunma Sanatında ise disiplini yok saymak elbette ki mümkün değildir. Zaten savunma sanatlarının birçoğunda teknik, zekâ ve yaratıcılığın buluşması bizleri, “sanat icra etme” noktasına yaklaştırır. Genel anlamda Savunma Sanatlarını özel kılan farklılıklar, çözüme yönelik düşünme yeteneği, estetik, enerjik olmak, kuvvetlilik, dayanıklılık ile var olanı geliştirmek ya da içimizdeki yetenek çerçevesinde ortaya çıkarmaktır. Bunları içeren bir çalışma ve buna bağlı bir gelişme söz konusu ise yapılan, savunma, dövüşme, didişme, müdafaa etme, boğuşma, mücadele etme, yarışma ve yarışırken kazanmak ya da kaybetmek değil, insanın mücadeleci yanının eğitilmesinin en güzel yoludur.

     Ata Savunma Sanatı teknik, teorik ve fiziksel bir savunma ve müdafaa sanatı olduğu kadar, aynı zamanda ruhsal eğitim sunan mesleki bir uğraştır. Ata Savunma Sanatını pratik olarak uygularken vücudun bütün kasları ve eklemleri hareket etmektedir. Ayrıca insanlar sosyal yaşamında daha etkin düşünebilmek ve sağlıklı kararlar alabilmek için spor yaparlar. İşte bu nedenle, çevreye uyum sağlamak ve sağlıklı yaşamak adına bir çatı altında birleşirler. İnsanların yaşaması için gerekli olan en önemli gerçeklerden birisi de spor yapmaktır. Tercih etmiş olduğunuz spor dalı Ata Savunma Sanatı ise iç ve dış dünyanızı aydınlatan bir yaşam biçiminin kapısındasınız demektir. Ata Savunma Sanatında el-ayak ve vücudun tamamının gerektiğinde bir silah gibi kullanılması esastır. Yumruk ve ayak teknikleri bir gürz, elin keskin tarafı bir bıçak, parmaklar ise bir ok gibi kullanıldığı için adına Ata Savunma Sanatı demek doğru olur. Sistem içerisinde tekniksel boyutun yanı sıra bedeni terbiye etmeye yönelik, ruhsal çalışma şekilleri de mevcuttur. Ata Savunma Sanatı temel tekniklerinin yanı sıra istatistik tekniklere karşı saldırı ve atakların yüzde oranlarına göre öncelik verilerek kolayca uygulanabilir teknik hareketler ile yapılandırılmıştır.  Örneğin bir kişi günlük yaşamında karşılaşabileceği muhtelif fiziki saldırılardan kendisini rahatlıkla koruyabilir, yapılan ani bir hamleyi ustalıkla pasifsize etmesi mümkün olabilmektedir, Her yaş ve meslek gurubundan bay ve bayanların kendi anatomik yapılarına uygun olarak bu sanatı kolayca öğrenebilmesi önemli bir ayrıntıdır, kısaca denemekten çekinen asla sonuca ulaşamaz diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber 2086 kez okundu.
Spor - 7:52 am A A
BENZER HABERLER