19° Kapalı

Sattırmadık!..

Ilgın Gündemi - Ekim 30, 2012 6:41 am A A

 Sattırmadık!..

Herkes görmedim, duymadım, bilmiyorum derken Millî Gazete milletin malına sahip çıktı. 1977 Yılında 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN Tarafından temeli atılan ve Hayaldiye nitelendirilen 1982 yılında hizmete açılın Ilgın Şeker Fabrikasına Milli Gazete sahip çıktı.

Millî Gazete bir kez daha üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdi… Herkes yine görmedim, duymadım, bilmiyorum derken Millî Gazete ısrarla milletin malına sahip çıktı… Son bir yıl içinde yaptığımız 30’a yakın özel haberle sürekli kamuoyunun gündeminde tuttuğumuz şeker özelleştirmesinde hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan özelleştirme ihalesinde satılan B ve C portföyündeki 10 şeker fabrikasının satış işlemi, başkanlığını Başbakan Erdoğan’ın yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edildi. Yapılan ihalelerin ‘siyasi bir kararla’ iptal edilmesi sektörün geleceği açısından büyük umut verdi.

Sadettin İnan

 Sattırmadık!..

 

Millî Gazete’nin ısrarlı haberleri sonuç verdi

Türkiye’de temel yayın politikasında kuvveti ve menfaati, çoğunluğu ve imtiyazı değil, Hakkı, emeği ve milletin menfaatini üstün tutan Millî Gazete’nin doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon insanımıza iş ve ekmek olanağı sağlayan şeker fabrikalarının, yanlış bir özelleştirme politikasının kurbanı olmaması için verdiği mücadele emekten yana sonuç verdi. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 9 Ekim tarihli kararına göre B portföyündeki Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan ve C portföyündeki Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının satış işlemleri iptal edildi.

İhalelerin iptaline karar verildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın imzası bulunan kararda, “Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait Portföy B; Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikaları ile Portföy C; Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy grubu halinde özelleştirilmesine ilişkin olarak 14/09/2011 tarihinde nihai pazarlık görüşmeleri tamamlanmış olan ihalelerin iptal edilmesine karar verilmiştir” denildi.                                                                                                                                 Sektörde büyük sevinçle karşılandı

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun iptal kararı sektörde özellikle pancar üreticisi ve şeker işçisi tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken, hükümetin yanlışta ısrar etmemesi de sektörün geleceği açısından büyük umut verdi. Kararın hukuken değil siyaseten verilmiş olması da sektör açısından hayati önem taşıyor. Bu karar, şeker özelleştirmesinde hükümetin politika değişikliğine gidileceği şeklinde yorumlanırken, sektörde gerçek üretim ve istihdamı savunan taraflar, özelleştirmenin fabrikanın asıl sahiplerine verilerek yapılmasını istiyor. Pancar üretiminde söz sahibi olan başta ABD olmak üzere Almanya, Fransa ve Polonya’da şeker fabrikaları devletin kontrolünde üretici ve çalışanlar tarafından işletiliyor. Türkiye’de ise şeker fabrikaları hiçbir stratejiye dayanmadan bakkal dükkanı satar gibi pancarla hiçbir alakası olmayan inşaat firmalarına satılmıştı.

Yanlışta ısrar edilseydi 25 fabrikanın 18’i kapanacaktı

Özelleştirme Yüksek Kurulu bu satış işlemine onay vermiş olsaydı 10 fabrikanın 8’i kapanacaktı. Türk Şeker’in elinde kalan diğer 15 şeker fabrikasının da satılması ile toplam 25 şeker fabrikasının 18 tanesinin kapanmasına kesin gözle bakılıyordu. Çünkü tek amacı kar olan özel sektör mantığı ile bu fabrikalarda üretimi sürdürmek mümkün değil. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan sosyal amaçlı üretimlerini sürdüren fabrikaların hiçbirisinin ayakta kalma şansı yoktu. ABD ve Avrupa’da bunu gördüğü için, şeker fabrikalarını kesinlikle özel sektöre satarak özelleştirmediler.

  

  Sattırmadık!..

Hükümet satış işlemlerini neden iptal etti…

Şeker özelleştirmesinde Başbakan Erdoğan’ı en fazla rahatsız eden konuların başında satılan fabrikaların arsa değerleri ve üretimlerine yönelik kaygılar geliyor. Aslında bu iptal kararı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) şeker özelleştirmesinde ileri sürdüğü iddiaların tamamen gerçekle bir alakasının olmadığının teyidi anlamına geliyor. ÖİB, kamuoyuna şeker fabrikalarında üretimin 5 yıl garanti altına alındığını iddia etmişti.

Oysa ihale şartnamesinde 5 yıl üretim şartı fabrika bazında değil portföy bazında isteniyordu. Bunun anlamı ise C portföyündeki 6 fabrikayı satın alan AKCAN’ın ihale şartnamesinde istenen üretim şartını 6 fabrikayı çalıştırarak değil sadece bir fabrikayı çalıştırarak yerine getirebilirdi. Yani üretim şartında alıcı firmalar lehine büyük bir açık kapı bırakılmıştı.

Diğer bir konu ise satılan fabrikaların arsa değerleri. Sadece B portföyünde yer alan Malatya Şeker fabrikasının arsasına emsallerine göre 540 milyon lira değer biçilirken, Kolin Limak, Malatya ile birlikte 4 fabrikayı 266 milyon dolara almıştı. Oysa Özelleştirme İdaresi, üretimle alakası olmayan arsaların satılmadığını iddia etmişti.

İşte Özelleştirme İdaresi’nin bütün bu ‘ince oyunlarını’ sadece Milli Gazete gündeme taşıdı. Gazetemizin bu haberlerinden Başbakan Erdoğan’ın rahatsız olduğu kulislere yansırken, Özelleştirme İdaresi de gazetemizde bugüne kadar şeker özelleştirmesi ile ilgili yayınlanan 30’a yakın haberin hiçbirine tekzipte dahi bulunamamıştı.

  Sattırmadık!..

  Tebrik ve dualar Sadettin İnan’a

Muhabirimiz Sadettin İnan, uzun süredir gündeme taşıdığı şeker özelleştirmesiyle ilgili yaptığı dosya ve haberlerle, Türkiye’yi büyük bir yanlıştan geri çevirdi. Son bir yıl içinde 30’a yakın şeker özelleştirmesi haberiyle, kamuoyunun ilgisini bu alana çeken İnan, izlenen yolun yanlış olduğunu ve bu yoldan geri dönülmesi gerektiğini bıkmadan usanmadan yazdı. İnan’ın ısrarlı haberleri sonrasında 10 şeker fabrikasının satış işlemi Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edildi.Kaynak Milli gazete Sadettin İNAN

Bu haber 1520 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 6:41 am A A
BENZER HABERLER