19° Parçalı bulutlu

Kudüs için birlik vakti

Ilgın Gündemi - Aralık 8, 2017 11:19 am A A

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti sayan kararın açıklanmasının ardından tepkiler sürüyor. Konya’daki siyasi parti temsilcileri birlik olunması ve gerekli yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Müslümanların ilk kıblesi, en kutsal sayılan üç mescidden biri sayılan Mescid-i Aksa’yı içinde barındıran Kudüs’ü İsrail’in başkenti sayan kararın açıklanmasının ardından Filistinliler Gazze’de gösterilere başladı. Washington yönetiminin aldığı tek taraflı karara tepki yağıyor. Beyaz Saray’daki basın toplantısında konuşan Trump, tüm dünyanın karşı çıktığı adımı “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi” ifadesiyle duyurdu. Trump’ın bu açıklamalarına Müslüman dünyasından kınama mesajları ile cevap geldi. Kararın ardından Gazze şeridinde sokak eylemleri başladı. Hamas lideri İsmail Heniyye, tarihi bir konuşma gerçekleştirerek intifadayı ilan etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve siyasi parti temsilcileri de  yaptıkları açıklamalarla karara tepki gösterdi.

MÜSLÜMANLAR BUNDAN SORUMLU

Türkiye Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kudüs’ün işgal altında olmasının, başkent olarak ilan edilme çabasının ve Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen işgalin devam ettirilmesinin tüm Müslümanlar için büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu dile getirdi. Kudüs’ün işgal edilme çabalarını İslam dünyası için büyük bir acı olarak niteleyen Başkan Akyürek, Birleşmiş Milletlerin gasp olarak ilan ettiği Kudüs ve Filistin topraklarındaki mezalimin bütün Müslümanları uyandırması gerektiğini vurgu yaparak, “Bu bir provokasyon değildir, bu bir işgaldir, bir gasptır. Ve mutlaka bu gasp bir gün giderilecektir. Tüm Müslümanların sorumluluğu var. Kudüs bizim ilk kıblemizdir, ümmetin yetimidir, Müslümanların ortak davası olan mukaddes şehrimizdir. Bu konuda Türkiye’nin sorumluluğu daha fazladır. Biz de bu sorumluluğu ülke olarak, hükumet olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Osmanlı bakiyesi olan topraklardaki bütün olaylar bizi ilgilendiriyor. O nedenle Kudüs’ün başkent ilan edilmesi çabalarını kabul etmiyoruz, kınıyoruz. İslam mirası olan Kudüs şehri üzerine oynanan oyunlara ülkemiz ve milletimiz asla sessiz kalmayacaktır” diye konuştu.

KUDÜS İSLAM’INDIR

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı bir basın açıklaması yayınladı. AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek “Bu karar, tüm Ortadoğu’nun istikrarını tehdit etmektedir” dedi. Kudüs’ün İslam dünyasının “kırmızı çizgisi” olduğunu söyleyen Hasan Angı, “Kudüs ile ilgili alınan bu karar yok hükmündedir ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir. Bu sebeple İslam dünyasının göz bebeği Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesini kabul etmiyor ve kınıyoruz. İlk kıblemiz olan Kudüs üzerinde oynanan oyunlar karşısında milletimiz de sessiz kalmayacaktır. Kudüs sahipsiz değildir. Kudüs İslam’ındır ve öyle kalmaya devam edecektir.” dedi.

BOP İŞLİYOR

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Av. Hasan Hüseyin Uyar yaptığı açıklamada, alınan kararın şaşırtıcı gelmediğini belirterek, “Biz biliyoruz ki İsrail’in bu coğrafyadaki mevcudiyetinin temeli ABD, İngiltere ve Avrupa ülkeleri gibi devletlerin çaba ve gayretleri ve siyonizmin 5700 yıllık büyük İsrail (Arz-ı Mev’ud) çalışmasının neticesindendir. İslam coğrafyasının parçalanmış ve ayrılıklara düşmüş vaziyeti bu duruma istemeden katkı sağlamakta ve İsrail’in konumunu güçlendirmektedir. BOP planı işlemekte ve İslam coğrafyası  parçalanmaya devam edilmektedir. Bu karar kabul edilemez ve bizim için yok hükmündedir” dedi.

KUDÜS FİLİSTİN’İN BAŞKENTİ

Uyar, yapılması gereken yaptırımlar ile ilgili de şöyle konuştu: “İlk etapta devletimizin öncülüğünde 1, İslam ülkeleri, aralarındaki ihtilafları ve aykırılıkları bir kenara bırakıp Kudüs (Filistin) davası etrafında birleşmelidir. 2, bütün İslam ülkeleri Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak tanımalı ve bunu dünyaya  deklare etmelidir. 3. İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 Teşkilatı Türkiye öncülüğünde hemen toplanmalı,  ve Orta Asya’dan Afrika’ya Asya’dan Avrupa’ya, Amerika kıtasına bütün Müslümanların birliğini sağlayacak ve mazlum ve mağdur coğrafyalarında umudu olacak, İslam birliğinin mutlaka kurulacağı güçlü bir şekilde duyurulmalıdır. 4, İslam ülkeleri, İsrail’le olan bütün siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerini durdurmalıdır. 5, İslam ülkeleri hava sahalarını ve  karasularını İsrail’e kapatmalıdır.”

BU SALDIRIYI DA DURDURURUZ

Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan bin sene önce haçlı saldırılarını nasıl durdurmuşsak yüz sene önce aziz vatanımıza yapılan yüzyılın haçlı saldırılarını ve devam ettirdikleri saldırıları nasıl durdurmuş ve def etmişsek  öncelikle birlik ve beraberliğimizi hem kendi içimizde hem İslam dünyasında sağlayarak bu saldırıları da durdururuz. Unutmayalım ki ırkçı emperyalizmin asıl hedefi Türkiye’dir. Türkiye var olduğu müddetçe ve Allah’ın izni ve yardımıyla kıyamete kadar var olacaktır. Mazlum ve mağdur coğrafyaların umudu olacak ve hiç bir güç Arz-ı Mev’ud hayalini gerçekleştiremeyecektir.”

KUDÜS 1000 YILLIK DAVAMIZ

Milliyetçi Hareket Partisi Konya İl Başkanı Av. Murat Çiçek, ABD Başkanı Trump’ın aldığı kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. Çiçek, “Haçlı zihniyeti yine kendisini göstermiştir. Trump bu karara imza atarak zihniyetini ortaya koymuştur. Kudüs bizimdir. Ankara ne ise Kudüs de bizim için o kadar önemlidir. Maalesef kamuoyunda yeterli tepki yok. Tüm partiler bir araya gelip bu meseleye sahip çıkmaları lazım. Karar hukuki değildir ve yok hükmündedir. İslam dünyası bu kararı kabul etmez. Kudüs bizim 1000 yıllık davamızdır. Türkiye üzerine düşeni yapmalı ve yaptırımlarla bunu göstermelidir. Yeni kabı ruhu, birlikteliği bu olayda da devam ettirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

KARARDAN VAZGEÇİLMELİ

CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal da ABD başkanı Trump’ın Kudüs kararına tepki göstererek, kınadıklarını söyledi. ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz diyen Ünal, “ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir. Bölgede o kadar sorun varken, kendi iç sıkışmışlığını aşmak amacıyla alındığına inandığımız bu yanlış kararın bölgede tansiyonu daha da arttıracağından endişe duyuyoruz. Hiç şüphesiz bu tek taraflı alınan kararı tanımayacağız. Umarım ABD başkanı bu yanlış kararından vazgeçer” dedi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Kaynak: Kudüs için birlik vakti

Bu haber 1775 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 11:19 am A A
BENZER HABERLER