14° Kapalı

Kıbrıs’ın Fethi’nin 450. Yıl Dönümü ve Lala Mustafa Paşa Paneli Ilgın’da Düzenlendi

Ilgın Gündemi - Ağustos 9, 2021 4:54 pm A A

İç Anadolu Bölgesinin tarih ve ticaret yolları üzerinde kurulmuş, çok farklı medeniyetlerin beşiği olan, tarihi eserlerin, termal kaynakların, doğal zenginliklerin, sanat ve kültürün birleştiği Ilgın’da; Kıbrıs’ın Fethi’nin 450. Yıl Dönümü ve Lala Mustafa Paşa Paneli düzenlendi.

Programda Kıbrıs’ın Fethi ve Lala Mustafa Paşa sergisinin açılışı yapıldı. Lala Mustafa Paşa, tüm Şehitlerimiz ve ülkemizin çeşitli noktalarında meydana gelen yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlar içinMevlid-i Şerif programı düzenlendi.

Kıbrıs’ın Fethi’nin 450. Yıl Dönümü ve Lala Mustafa Paşa Paneline; Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim Kıran (video konferans) Prof. Dr. Bülent Arı

, Prof. Dr. Ali Boran, DoktorantEnes Demir (video konferans) ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran; Kıbrıs’ın önemine vurgu yaparak Ilgın’da böylesine güzel bir programın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Panel konuşmalarında Kıbrıs ve Ilgın teması işlenerek konuşmacılar vatandaşlara detaylı bilgi aktardı. Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumlar vatandaşların yoğun ilgisini çekti.

Başkan Ertaş konuşmasında Ilgın ve Kıbrıs’ın jeopolitik konumunun önemine vurgu yaparak, Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan eserin salonunda, bu programın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Ertaş “ Ilgın Antik dönemde Kral Yolu, Selçuklular döneminde Tarihi İpek Yolu ve Osmanlı Dönemi’nde ise İstanbul ve taşrayı birbirine bağlayan ana yol üzerindeki sağ kol olarak adlandırılan İstanbul-Mekke güzergâhı üzerindedir. Bu anlamda Ilgın tarihin her döneminde ismini ön plana çıkararak jeopolitik önemini korumuştur.

Jeopolitik konumu açısından önem arz eden yerlerden biride; Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs’tır. Konumu nedeniyle her zaman stratejik bir öneme sahip olmuştur. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin egemenliği altına giren Kıbrıs, 1 Ağustos 1571 tarihinde; bundan tam 450. Yıl önce, adını Kıbrıs Fatihi olarak yazdıran Lala Mustafa Paşa’nın kumanda ettiği Osmanlı Ordusu tarafından fethedilmiştir.Lala Mustafa Paşa; büyük bir kumandan, iyi bir devlet adamıydı. Osmanlı Devletinin en ihtişamlı devirlerinde, devlete yüksek kademelerde hizmet etme imkânını bulması, zeki ve iyi bir idareci olduğunun en açık delilidir. İlk büyük başarısını Kıbrıs Serdarlığında gösterdiğinden, Kıbrıs Fatihi diye tanındı. İran Serdarlığında da büyük muvaffakiyetler sağladı.

Peçevi İbrahim Efendi, Tarih’inde; “İranlılar, ondan yedikleri dayağı hiçbir serdardan yemediler!” diye başarılarını övmektedir.

Ve bugün Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından 1576 yılında yaptırılan Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nde Kıbrıs’ın Fethi’nin 450. Yıl Dönümü ve Lala Mustafa Paşa Paneli’ni düzenlemekten onur ve gurur duyduğumu sizlerle paylaşmak isterim.Dışişleri Bakan Yardımcımıza ve çok kıymetli hocalarıma katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu haber 1042 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 4:54 pm A A
BENZER HABERLER