20° Hafif yağmur

Ilgın Kaplıcaları Tarihi Görümüne Yeniden Kavuşuyor

Ilgın Gündemi - Ekim 30, 2012 12:47 pm A A

 Ilgın kaplıcalarında bulunan tarihi vakıf hamamı tarihi görümüne yeniden kavuşuyor. Vakıflar gen. Müd. Ait Ilgın belediyesi tarafından kullanılmakta (işletilmekte) olan tarihi hamam, tarihi yapının üzerine sıva yapılması sureti ile kapatılmış durumdaydı fakat sıvanın bir kısmının tahribat sonucu açılması ile tarihin ortaya çıkmasıyla harekete geçen yetkililer sıvanın tamamının indirmiş ve tarihi duvar meydana çıkmış durumda. Duvarların 2 cephesinde meydana çıkan duvar tamamının sıvalarının alınması için gerekli izinleri bekliyor.

 Ilgın belediye başkanı H.  İbrahim oral dan  aldığımız bilgi doğrultusunda tahribat olan kısımlarla meydana çıkan ve kendileri tarafından iki duvarda çalışma yapılarak duvarların sıvasının alındığını  gerekli tadilatın yapılması için gerekli kurumlara başvuru yapıldığını ve zarar görmeyecek kısımların hemen tadilatına başlanıldığını pencerelerin tarihi görümüne uygun değiştirilmeye başlanıldığını ve çalışmalar sonunun da ılgın kaplıcaları tarihini  yeniden yaşanacağını ve  Kaplıca turizmine de hareket kazandıracağını ve kaplıca turizmi cazibe merkezi ılgın olacağını ifade etti.

Ayrıca Kendiside ılgınlı olan Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Boran’ının da yardımları vasıtası ile kısa zamanda çalışmaların başlaması bekleniyor.

Ilgın kaplıcalarının tarihi mevcut olmayan 633/1235-36 tarihli kitabeye göre Alaeddin keykubat’ın  emriyle mimar cemaleddin’ yaptırdığı anlaşılmakta olup deprem, savaş gibi sebeplerle yıkılan hamam 666/1267 yılında sultan gıyaseddin keyhüsrev zamanında sahip ata tarafından mimar kaluyan’a inşaa ettirilmiştir.  Günümüze gelinceye kadar defalarca tamir görmüş olan kaplıcamız evliya celebi nikris hastalığına tutulan sultan keykubad’ın ılgın kaplıcasında şifa bulduğunu ve bu yapıyı yaptırdığını anlatmakta.Evliya celebinin seyahatnamesinde de Hz. Mevlana’nın her yıl şifa için ılgın kapılıcılarına geldiğini övgüyle bahsetmektedir..

Bu haber 2239 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 12:47 pm A A
BENZER HABERLER