23° Kapalı

1866 Yılında yaşanan Ilgın Depremi ‘gün yüzüne çıktı’

Eğitim - Ocak 27, 2020 2:53 pm A A

Avukat ve Tarihçi Mahmut Sami Büyükyılmaz, 1866 yılın da Ilgın da yaşanan büyük deprem ile ilgili Osmanlı arşivlerinin tercümelerini ve değerlendirmelerini sitemizle paylaştı.

“Konya Meclis-i kebiri 1 Nisan 1866 târihinde Ilgın Depremiyle ilgili bakanlığa bilgi veriyor ve yardım için müracaatta bulunuyor. Arşiv belgesine göre: Deprem Hicrî 1282 (Milâdî: 1866) yılının Ramazan ayının 10 günü bir gece bir gündüz ara ara zelzele oluyor. Şevval ayının on dördüncü gecesi sabaha kadar beş kere, Şevval ayının on beşinci gecesi dört kere ve gündüzünde ise bir kere, ertesi günü saat sekiz sıralarındaki zelzele ise çok şiddetli olmuş. Beş, on top birden patlamış gibi gürleme sesi gelmiş. Ahali evlerini terk edip dışarı çıkmış ve bahçelerinde kalmışlar. Alimler toplanıp dua okumaya başlamışlar. Halk bir de Konya uleması okusun diye talepte bulunmuşlar ve bu talep müfti efendiye iletilmiş ve ifâ edilmiş.

Av. Mahmut Sami Büyükyılmaz


Ilgın’da ılıcanın bulunması ve diğer yerlerde bulunmaması sebebiyle “maddenin sıkışması” depreme sebep olur diye ilim adamları söylemesi sebebiyle sıkışmanın ortadan kaldırılması için kaplıcanın yakınlarına bir kaç kuyu daha açılmış. Açılan bu kuyulardan da sıcak su çıkmış. Beş vakit namazdan sonra tövbe ve istiğfara devam edilmiş. Piri Hasan Paşa Camii minaresinin şerefesi yıkılmış. 20 kadar ev yıkılmış bazı evlerin de duvarları çatlamış, bahçe duvarları yıkılmaya yüz tutmuş. Deprem sebebiyle ölüm olmamış. Halk bahçelerde, palaz ve araba örtüsünden çadırlarda ikamet etmiş. Deprem sebebiyle kaplıcanın suyu kesilmiş. Sonradan açılan ve sıcak su çıkan kuyuların suyu da çekilmiş. Posta Caddesi’ndeki köprü yıkılmış. Deprem sebebiyle hasar tespiti ve yeniden ev, duvar yapımına gücü yetmeyecek olanların ve köprü yapımının ne kadara mal olacağının tespiti için Ilgın Müdürlüğü’ne yazılmış ve Konya Büyük Meclisi’nce durum bakanlığa bildirilmiş” dedi.

Belgenin tercüme edilmiş metin ise şu şekilde;

(Miladi: 1 Nisan 1866)

Kaynak: BOA-A.MKT.MHM.00354.43.2

Bu haber 4313 kez okundu.
Eğitim - 2:53 pm A A
BENZER HABERLER