19° Parçalı bulutlu

Ilgın Belediye Başkanlığını Kim Kazandı ?

Ilgın Gündemi - Nisan 14, 2014 10:10 am A A

Yerel Seçimlerde Kazanan Kim?

Bu Sonuçlar Bir Mesaj Mı?

30 Mart tarihinde yapılan yerel seçimler ülkemizde kutuplaşmanın körüklendiği, gerilimli bir havada ve genel seçim atmosferinde geçti. Şehirler, il ve ilçelerin problemleri, köylerin yeni durumları gibi konular, oluşturulan suni gündemlerle geri planda kaldı. Seçimlere 200 trilyon liraya yakın bir hazine yardımıyla giren AKP, devletin tüm imkanlarını ve yandaş medyayı kullanarak iktidar partisi olmanın avantajlarıyla 1. sırada yer aldı. Kurulduğu günden bu yana ABD’ nin Büyük Ortadoğu Projesi ve Ilımlı İslam projelerinin temsilcileri olarak beraber hareket eden AKP ve cemaat, her ne hikmetse seçimlere az bir zaman kala birbirlerine girdiler ve karşılıklı suçlamalarla birbirlerini yok etmeye çalıştılar. Sonuçta , seçimi kazanan başbakan yaşananların tüm sorumluluğunu cemaatin sırtına sardı.

Cemaati paralel devlet kurmakla ve devletin gizli görüşmelerini deşifre etmekle suçlayan AKP, yerel seçimlerde asıl konuşulması gereken belediyecilik, israf, yolsuzluk gibi konuların konuşulmasını gerekli görmedi. Zira İçişleri Bakanlığı’nın yolsuzluk soruşturması açtığı yüzlerce belediyenin % 50 si AKP’li belediyelerdi. Diğerleri ise MHP, CHP ve BDP’ li belediyeler. Oluşturulan atmosferde halkımız bunların hiç birini dikkate almadan oy kullandı. Örneğin Binali Yıldırım’ın ‘’ İktidarımız döneminde Tekirdağ’da 2 tane rakı fabrikası vardı biz 18 e çıkardık . İzmir’de de halkımızın burnunu tıkamadan rahat rahat rakısını içmesi için kordonu temizleyeceğiz

‘’ sözü dini hassasiyetleri yüksek olan halkımızca hiç önemsenmedi. Aksine AKP yi eleştirenler CHP ve cemaatin ekmeğine yağ sürmekle suçlandı. Kısacası AKP önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de halkı yeni bir düşmanla korkuttu. Mağdur rolüne büründü. Tabi ki arkasındaki medya ve para desteğiyle bunda başarılı da oldu. Halkımız verdiği oylarla hükümette ve belediyelerde yanlış yapana değil , yanlışları eleştirerek doğruyu söyleyenlere kızdı. AKP li belediyelerde israf, adam kayırma, borçlanma hat safhada iken , göstermelik hizmetlerle gözü boyanan halkımız , belediye imkanlarının parti ve şahıslar adına kullanılması gibi durumları normal karşılar oldu.

Ilgın’da 2011 yılı genel seçimlerinde 20.873 oy alan AKP, 30 Mart ta yerel seçimlerde 17.222 oy alabildi, MHP oyunu 7.749 dan 15.273 e çıkardı, CHP de 4.428 den 1.873 düşürdü. SP 525 den 856 ya çıkartmış oldu. Tek dikkat çekici olan MHP nin %97.09 oranında oylarını artması.

Yerel seçimleri sandık bazında değerlendirmek gerekirse sonuç çok fazla değişmiyor.

Örnek olarak, 3 sandık sonucu baz alındığında Ak Partinin oyları şu şekilde; 1012 nolu sandıkta Ilgın Belediye Başkanlığına 77 oy, Belediye Meclisine 82 oy, Büyükşehir Belediyesine 122 oy

1076 nolu sandıkta Ilgın Belediye Başkanlığına 126 oy, Belediye Meclisine 130 oy, Büyükşehir Belediyesine 152 oy

1092 nolu sandıkta Ilgın Belediye Başkanlığına 102 oy, Belediye Meclisine 113 oy, Büyükşehir Belediyesine 124 oy

Bu oy oranlarının belirlenmesinde seçimlerde yaşanan kutuplaşma etkili oldu. Özellikle Ilgın’da ve Konya’da muhafazakar tabanının kutuplaşmaya karşı AKP yi desteklemesi dikkat çekiciydi.

Medyanın görmezden geldiği ve seçimlere kıt imkanlarla giren Saadet Partisi Ilgın’da oylarını Türkiye genelinde 2011’de %1.2 oranında oy alan SP, %2.7’ye artırdı. Saadet partisinin muhatap kitlesinin yıllarca AKP nin hedefi olmasına ve yaşanılan bölünmelere rağmen Saadet Partisi kaliteli adaylarıyla, inançlı kadrolarıyla çizgisinden kopmayarak takdir edilecek bir mücadele verdi.

Şimdi sorarım size bir önceki seçim sonuçlarıyla analiz yaptığımızda kazanan kim?

***

Genel seçimlerde 20.873 oy alıp yerelde 17.222 ye düşüren AKP mi?

***

Genel seçimlerde 7. 749 oy alıp yerelde 15.273 e çıkaran MHP mi?

***

Genel seçimlerde 4.428 oy alıp yerelde 1. 873 e düşüren CHP mi ?

***

Genel seçimlere sıfır bütçeyle girip 525 oy alıp yine sıfır bütçeyle yerel seçimlere katılan oyunu 856 yükselten SP mi?

***

Ak Parti yetkililerinin ifade ettiği gibi 7 düvele karşı kazanılan bir seçim sonucu değildir. Her hangi bir adayla Büyükşehirde yakalanan oy oranı ilçemizde de olabilirdi.

***

Tavsiyem kimse pot pot atmasın, şapkasını önüne alıp bir düşünsün, kazanan kim? Sonuçlar neden böyle? Bu sonuç bir mesaj mı? IHH

Bu haber 2405 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 10:10 am A A
BENZER HABERLER