24° Açık

Üstadın Kaleminden; Ortadoğu – Türkiye – Işid – Pkk – vs.

Ilgın Gündemi - Ekim 13, 2014 8:57 am A A

Üstadın Kaleminden; Ortadoğu – Türkiye – Işid – Pkk – vs.

ORTA DOĞU : ( orijinal ismi ile  THE MIDDLE EAST)

  1. Yirminci yüzyılın başlarında , vaktiyle Osmanlı İmparatorluğu ‘nun hüküm sürdüğü üç kıtanın siyasi olarak yeniden şekillenmesinde baş rol oynayan İngiltere, konum itibarı ile kendisinin doğu ve güneydoğusunda kalan coğrafya yı  uzak, orta ve yakın doğu olmak üzere üç ana bölgeye ayırmıştı.

Buna göre , Türkiye ,İran, Irak, Suriye ,Filistin, S.arabistan, Mısır ve bunlara komşu bazı ülkelerin yeraldığı coğrafyanın adı maalesef hala    ‘ortadoğu’ .

Peki  bu ne demekti. ?

Bu pek çok şey demekti .

Mesela ;

-Biz sizi nasıl isimlendirirsek  siz   ‘’o ‘’ sunuz demekti.

-Biz size ne kadar müsaade edersek o kadar özgürsünüz demekti.

-Biz size siyasi rejim , ekonomik sistem, bürokratik işleyiş  , yasama, yürütme yada yargılama metodu  olarak neyi uygun görürsek onunla yetineceksiniz demekti.

-Biz sizin hangi komşunuzla dost hangisi ile düşman olacağınıza  karar veririz siz de ona göre davranırsınız demekti.

-Biz sizin zenginlik kaynaklarınızın asıl sahibiyiz. Siz ise onlardan ancak bizim izin verdiğimiz kadar istifade edebilirsiniz demekti.

-Ülkeleriniz , sınırlarınız, filan hepsi hikaye. Zaten onların hepsini vaktiyle, SEVR  de, LOZAN da ,MUDANYA da , YALTA da , masa başında cetvellerle çizerek biz oluşturduk demekti.

-Bu coğrafyada ki  sizler artık bizim için  ARAP   , KÜRT  yada  TÜRK değilsiniz ,bizim modern kölelerimizsiniz  demekti .

-Yani kısaca, biz sizin malınızla , sizin kanınızla,sizin canınızla beslenen asalak bir medeniyetiz, sizde  her durum ve  şekilde bizi beslemeye mecbursunuz  , haberiniz ola demekti.

Dünyadaki en zengin petrol ,yataklarının bulunduğu arap ülkelerinin, en kolay ulaşılabilen asfalt yataklarının bulunduğu afganistan pakistan gibi ülkelerin ,zengin petrol yataklarının yanında, enerji verimliliğ hususunda en ön sırada yer alan uranyum ve  bor   rezervleri  ile de Anadolu nun  sözkonusu  asalak medeniyet  nezdinde vazgeçilemez bir yeri vardır.

Peki bu kadar geniş bir alanı ve , ırkı,  dili  , kültürü ,örfü  , adeti farklı farklı olan milyonlarca insanı  avuçlarında nasıl tutacaklardı. Onunda yolunu bulmuşlardı tabiiki.

Metod  birkaç  basamaktan oluşuyordu ;

-Ayırıp yalnızlaştırarak, benim çok güçlü bir müttefiğe ihtiyacım var duygusunu aşılayıp sürekli kendine muhtaç hissettirme.

 

-Siyasi,ekonomik  askeri  ve ahllaki olarak kimliksiz ve kişiliksizleştirerek , kendini değersiz hissettirme.

-Aynı zamanda ortak paydaları sürekli törpüleyip yok etmeye çalışıp, farklılıkları  gündemde tutarak ,  oluşturdukları yalnızlık ve değersizlik duygularını  sürekli  ve derin tutma .

– Bu gidişatın işleyişini bozmaya çalışmak üzere oluşmak isteyen siyasi , ekonomik ,askeri, ahlaki, kültürel vs. unsurlara engel olma ,engel olunamayanları ise ya hain ilan ederek yada birbirine düşürerek  hatta birbirine kırdırarak ortadan kaldırma .

-Daha olmazsa o coğrafyadan türettiği şer odakları ile bölgeyi  karıştırıp, insanları biribirleri ile uğraştırarak sürekli bir bölgesel sersemlik oluşturma.

– O da yetmezse bizzat müdahale edip, istediği yerden istediği kadar vurup , kendini tekrar kahraman ve vazgeçilmez hissettirme…

Ana hatları ile resim budur.

Ve ortadoğu yu başka biçimlerde resmetmeye çalışmak ise maalesef , sığ , önyargılı yada artniyetli bir yaklaşımdan ibarettir.     Sefer Kaya/Ilgın

IMAG0714-1

Bu haber 1054 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 8:57 am A A
BENZER HABERLER