20° Kapalı

Ticaret Odası’nda şirket kurmak artık çok daha kolay

Ekonomi - Mart 20, 2018 8:43 am A A

ILGIN TİCARET ODASI’NDA ŞİRKET KURMAK ARTIK ÇOK DAHA KOLAY

 Ilgın Ticaret Odası Başkanı Vehbi ÖZLEN’ den yapılan açıklamaya göre, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla 8 bakanlık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile diğer özel sektör kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Meclis’te kabul edilen kanun, 10 Mart’ta Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanun değişikliğiyle, şirket kuruluş işlemlerinde, imza tasdiki, imza beyanı ve defter açılış onayları için Ticaret Sicili Müdürlükleri tek temas noktası olacak. Böylece, kurucular yalnızca tek bir noktaya başvuruda bulunarak şirket kuruluş işlemlerini kolayca gerçekleştirebilecek.

Başkan Vehbi ÖZLEN açıklamasının devamında ; Şirket kurmak için uzun işlemler vardı. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu.  Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Yeni dönem çok farklı.  Bu noktadaki sıkıntıları masaya yatırdık ve önerilerimizi Tobb olarak hükümetimiz ile paylaştık. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın desteği ile belirlenen yol haritası dâhilinde çıkarılan Kanun ile çok önemli bir adım atıldı” dedi.

Hükümetimiz, yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında güçlü bir irade ortaya koydu. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirilmiş oldu.

Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve odaya gelecek.

Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda’dan ayrılmış olacak.”

Söz konusu düzenlemelerle ticari hayatın kolaylaştırılması, işlem maliyetlerinin ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Ayrıca bu düzenlemelerle, yatırım ortamına ilişkin bürokratik süreçlerde zaman ve maliyet açısından iyileştirme sağlanması, ulusal ve uluslararası yatırımların artırılması, uluslararası kuruluşların yatırım ortamına ilişkin raporlarında ülke sıralamasının iyileştirilmesi amaçlandı.

Bu haber 1954 kez okundu.
Ekonomi - 8:43 am A A
BENZER HABERLER