18° Parçalı bulutlu

Tarım Kredi Gıda’da Büyük Yolsuzluk Yargıya Taşındı

Kategorisiz - Şubat 7, 2016 12:12 pm A A

Çiftçinin katkılarıyla kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin özellikle gıda alanında faaliyet gösteren TK Gıda AŞ.’de vuku bulan bir çok usulsüzlük ortaya çıkarılmaya devam ediyor.

Tarım Kredi, şirketlerinden Tarım Kredi Gıda’da 2013 yılı mali tablolarında tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili yargı sürecinden ilk sonuçları almaya başladı. Şirketteki usulsüz işlemler sonucunda uğradığı zararla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde Şubat 2015 tarihi itibariyle yaklaşık 50 milyon TL zararı karşılanmış olup, tahsilat çalışmaları sürüyor.

Tarım Kredi, 1 milyon çiftçi ortağının emanetine sahip çıkıyor. Yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucu ortaya çıkarılan ve yargıya taşınan Tarım Kredi Gıda’daki usulsüzlük yararları sarılıyor.

Çiftçinin katkılarıyla kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin özellikle gıda alanında faaliyet gösteren TK Gıda AŞ.’de vuku bulan bir çok usulsüzlük ortaya çıkarılmaya devam ediyor.

2014 yılı öncesinde hiç denetim yapılmayan TK Gıda’da, şirket genel müdürü ve muhasebe müdürü tarafından müştereken yapılan hileli ve yolsuz işlemler 2014 yılında artık saklanamayacak hale ulaşmıştı. Müfettişlerce yapılan incelemede Tarım Kredi Gıda San ve Tic. A.Ş. unvan ile faaliyetine devam etmekte olan şirketin eski Genel Müdürü ve eski Muhasebe Müdürünün şirkette yolsuzluk yapmış oldukları, şahısların bu yolsuzlukları saklamakta iyice güçlük çekmeye başlamaları nedeni ile hileli işlemlerini artırarak devam ettirdikleri, yapılan yolsuz işlemlerin yönetim kurulu tarafından fark edilmemesi için muhasebe hileleri yaparak sahte, gerçeğe aykırı bilançolar düzenledikleri tespit edilmişti. İlgililerin iş bu hileli ve yolsuz işlemleri müfettişe verdikleri ifadeleri ile de sabitlenmişti.

İşten El Çektirilenler Yargıda

Müfettiş raporlarında, ayrıca eski Genel Müdür ve eski Muhasebe Müdürü’nün bahse konu yolsuz işlemlerinin bir süre sonra sürdürülemez bir hale gelmesi nedeni ile yolsuzlukların açığa çıktığı tespit edilmişti. Bunun üzerine bahse konu kişiler hemen işten el çektirilmiş ve geçici bir yönetim atanarak şirketin hali hazır gerçek durumu tespit edilmesi için bir dizi çalışma başlatılmış olup, derhal eski Genel Müdür Erdinç Yavuz ve eski Muhasebe Müdürü Turgut Barbol hakkında suç duyurusu yapılmıştı. Ayrıca söz konusu eylemlerde sorumluluğu müfettiş raporlarıyla tespit edilen TK Gıda Yönetim Kurulları ile bahse konu dönemde Merkez Birliği’nde iştiraklerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oktay Malyemez ve iştirakler müdürleri ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu.

3 Yılda 415 Milyon TL Zarar

Konuyla ilgili ayrıntılı birden çok müfettiş incelemesi yapılmış, düzenlenen raporlar sonucunda ayrıntılı inceleme talep edilmiş ve bu incelemelerinde çoğunluğu tamamlanarak rapora bağlanmıştı. Müfettiş raporlarına ilave olarak Bağımsız Denetim firmasından konuyla ilgili “Özel Amaçlı Bağımsız Denetim Raporu’ da talep edilmişti. 2011-2012 ve 2013 yılları kayıtları incelenerek hazırlanan bağımsız denetim raporunda yalnızca 2011, 2012 ve 2013 yıllarında meydana gelen zararın 50.023.444,96 TL olduğu, firmada devam eden yolsuz işlemlerin belli bir süre devam ettiği düşünüldüğünde zararın toplamda bu rakamın üzerinde olduğu ve halen devam etmekte olan soruşturma çalışmalarında toplam zararın 415 milyon TL’ye ulaştığı tespit edildi”

“Çiftçinin Emanetine Sahip Çıkıyoruz”

Bu kapsamda süre gelen yargı sürecine ilişkin bilgi veren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, görevlerinin çiftçinin emanetine sahip çıkmak olduğunu ifade etti. Şirkette meydana gelen usulsüz işlemler hakkında sorumluluğu tespit edilen eski Şirket Genel Müdürü ve Muhasebe Müdürü hakkında gerekli yargı sürecinin özenle sürdürüldüğünü kaydeden Güvendi şöyle konuştu;

“Faillerin malvarlıkları üzerine ihtiyati tedbir konuldu; Ön Soruşturma Raporu ile mahallin Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Nitelikli Dolandırıcılık, Özel ve Resmi Belgede Sahtecilik, Güveni Kötüye Kullanma” suçlarından suç duyurusunda bulunuldu. Daha sonra araştırmanın derinleştirilmesi ve müfettiş raporu sonuçlarının netleşmesi üzerine eski Genel Müdür ve Muhasebe Müdürü ile birlikte hareket ettiği ve firmaları adına çıkar elde ettikleri tespit edilen 19 firma yetkilisi hakkında da soruşturmanın genişletilmesi ve soruşturmanın suç işlemek kastı ile örgüt kurma kapsamında da derinleştirilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı’na beyan dilekçesi sunuldu. Dilekçe ile yapılan tüm müfettiş raporları ve Bağımsız Denetim Raporu da savcılığa intikal ettirildi”

İş Akitleri Fesh Edildi

Raporlarda tespit edilen bir kısım şirket zararları hakkında sorumluluğu tespit edilen personel hakkında gereği yapılarak iş akitlerinin feshedildiğini kaydeden Güvendi,

“Şirketin bağımsız denetiminden sorumlu firma hakkında 24.04.2015 tarih ve 8-50 evrak kayıt numarası ile Sermaye Piyasası Kuruluna ve 24.04.2015 tarih ve 974 evrak kayıt numarası ile Kamu Gözetim Kurumu’na gerekli şikayetler yapılmıştır. Ayrıca raporlar ve incelemeler sonucunda halen 15 adet dava ve 30 adet icra takibi, 2 adet devam eden savcılık soruşturması 6 (altı) ayrı lokasyonda takip edilmektedir”

“Çiftçinin Hakkını Kimsede Bırakmayız”

Yasal takip işlemlerinin ve davaların uzun sürmesi ve tahsilat kesinliğinin sağlanamaması

gerçekliğinden hareketle; Şirketin alacaklı ve borçlu olduğu firmalarla uzlaşma-sulh olunarak nizadan ari hale getirilmesi çalışmalarına öncelik verdiklerini kaydeden Güvendi,

“Çiftçinin hakkını kimsede bırakmayız. Çalışmalarımızla 7 firma (2’si dava içi sulh) ile uzlaşma sağlanmış ve Şirket lehine bir firmadan 29 milyon TL diğer bir firmadan 16 milyon TL alacağın teminatlandırılarak ödeme takvimine bağlanması aşamasına gelinmiş, 6 firma ile yapılan uzlaşmalarla yine Şirket lehine 5 milyon TL civarında yarar sağlanmıştır. Ayrıca, Şirket cari hesaplarında bulunan ve yıllara sari 307 firma/kişi üzerindeki alacağın ihtarname gönderilmek suretiyle takipleri başlatılmış, bu çalışmalar süresinde şimdiye kadar 93 firma/kişiden Şirket alacağı mutabakat ve tahsil suretiyle hesapları kapatılmıştır. Uzlaşma sağlanamayan 16 firma/kişiler hakkında yasal yollara müracaat edilmiş, süreç içinde uzlaşma sağlanamayan firmalar hakkında da müracaatlar süresinde yapılacaktır.”

“Yeniden Bir Müfettiş Heyeti Gönderdik”

Şirketimizdeki usulsüzlüklerin tespit edilmesi sonrası daha önceki Müfettiş Raporlarına konu olan bir kısım firmalar hakkında hukuki ve cezai takibatın başlatılması ve sürecin tekrar gözden geçirilmesi amacıyla ikinci bir müfettiş heyeti görevlendirdiğini de açıklayan Güvendi, sözlerini şöyle sürdürdü;

Çiftçinin İlk Etapta 50 Milyon Tl’si Kurtuldu

“Bu çalışma kapsamında 20 civarında firma incelemeye alınmış olup; Raporlar kısım kısım tarafımıza tebliğ edilmektedir. Tebellüğ edilen raporlar doğrultusunda, müfettiş tespitlerine uygun olarak gecikmeksizin yasal yollara başvurulmaya devam edilmektedir. Şirketin zararına sebep olan kişiler ve bu işlemlere aracılık eden tüm firmalar hakkında suç duyurusu yapılmış tahkikat ve bilirkişi incelemeleri devam etmektedir. Şirketin yolsuz işlemleri sonucunda uğradığı zararla ilgili yukarıda detayı verilen çalışmalar sonucunda şu ana kadar yaklaşık 50 milyon TL zarar karşılanmıştır. Çalışmalarımız hız kesmeden titizlikle devam edecektir”

Kaynak; tarimdanhaber.comcffb3d784c3f8e36f1b0a1c1578bbfa6

Bu haber 2122 kez okundu.
Kategorisiz - 12:12 pm A A
BENZER HABERLER