10° Açık

Stadyumu kim yapacak?

Geçtiğimiz günlerde resmi olarak temel atma töreni düzenlenen 42 bin kişilik dev stadyumun ihalesinde en düşük fiyatı Konya dışından bir firma verdi. İhale ikinci firma olan Seha’da kaldı. Diğer firma itiraz ederek işi üstlense de işi kimin yapacağı netlik kazanmadı.
Spor - Kasım 7, 2012 9:07 am A A

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak Konya’nın en büyük spor yatırımı olan Yeni Stadyum’un temeli geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da katıldığı törenle atılmıştı. Konya’yı bir spor şehri haline getirme düşüncesiyle yapılan ve Konya’ya yakışır bir stat olması planlanan yeni stadyumun temeli atılmış ve çalışmalar devam ediyor olsa da, stadyumun ihalesi sürecinde ihaleye katılan firmalar arasındaki çekişme nedeniyle stadyumun yapımının durdurulmasının dahi söz konusu olduğu iddia ediliyor. Fakat bu sürecin işin durdurulmasına neden olmayacağı görüşü daha hakim.

İHALE BİR ORAYA GİTTİ, BİR BURAYA

İddialara göre stadyumun yapım ihalesinde en düşük teklifi Konya dışından bir firma verdi. Kamu İhali Kurumu Kanunu’na göre bir işin yapılabilmesi için, o işin maliyetine göre bir eşik değeri belirleniyor. Bu eşik değerine en yakın değeri veren firma ise ihaleyi almaya hak kazanıyor. Şayet ihaleye eşik değerinden daha düşük bir meblağ sunulursa, bu meblağı sunan firma veya firmalara işi bu şartlarda nasıl yapacağı soruluyor.

Seha Yapı, yeni stadyum inşaatını yapmak için eşik değerinin üzerindeki en uygun teklifi verdi. Eşik değerinin altında fiyat veren firmaların ise Kamu İhale Kurumu tarafından savunması alındı. Yapılan itirazlar üzerine ise Kamu İhale Kurumu eşik değerinin altında fiyat veren 2 firmanın tekrar savunmasına başvurdu. Bu firmalardan birisi, Seha Yapı’nın yeterlilik belgesine itiraz etti. Kamu İhale Kurumu da, Seha’nın yeterlilik belgesini uygun bulmayarak, işi Seha’dan aldı. Diğer bir firma da işin içinden nasıl çıkacağını anlattı. Kamu İhale Kurumu da işin bu firma tarafından yapılmasına karar verdi. Firma işi tekrar aldı.

SEHA, KONUYU MAHKEMEYE TAŞIDI

Bu karar üzerine ise Seha Yapı’nın mahkemeye başvurduğu iddia edildi. Firmaların ihaleyi alma savaşı nedeniyle stadyumun temelinin 10 gün kadar geç atıldığı bilgisine ulaşıldı. Stadyumun temelini diğer firma attı. Fakat gözler mahkemenin vereceği karara döndü. Tam da bu noktada birkaç gün önce Seha Yapı’nın mahkemeye açtığı dava Seha Yapı lehine sonuçlandı. Seha Yapı’nın işle ilgili açtığı ilk davanın ‘yeterlilik belgesi uygunluk davası’ olduğu ve bu davanın Seha Yapı’nın lehine sonuçlandığı bilgisine ulaşıldı. Seha Yapı’nın dava ettiği diğer konu ise eşik değerinin altında kalan firmanın savunmasının uygun bulunması süreciydi. Yeterlilikle ilgili Bölge İdare Mahkemesi tarafından ‘yürütmenin durdurulması’ kararının verildiği öğrenildi. Seha Yapı’nın açtığı ikinci davanın ne zaman sonuçlanacağı ise bilinmiyor. Bu süreçte, hak sahibi olarak işi üstlenen firma, işin yapımına devam ediyor. Davanın sonuçlanmasının bir yılı bulabileceği ifade edilirken, bu süreçte stadyumun yapım işinin durdurulmasının söz konusu olamayacağı, ancak Seha’nın haklı görülmesi halinde o ana kadar yapılan işlerin ödemesinin ilgili firmaya yapılması, geriye kalan işin de Seha Yapı tarafından tamamlanması şeklinde bir durumun gelişmesi öngörülüyor.

UEFA kriterlerine uygun olarak yapılacak stadyum, 400 bin metrekarelik bir alanda 90 bin metrekare kapalı alanda 42 bin seyirci kapasiteli olacak. Tamamı kapalı tribünlerden oluşacak stadyumda zeminden ısıtmalı futbol sahası, ısıtmalı tribün, localar, alışveriş merkezleri, restoranlar, amatör spor kulüplerine tahsis edilecek antrenman alanları, ofisler, 84 turnike, 22 asansör bulunacak. Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yaşanan bu sürecin yeni stadyum inşaatıyla ilgili çalışmaların durması gibi bir duruma kesinlikle neden olmayacağını, konunun kendileri ile alakalı bir durum olduğunu belirtti.

merhabahaber.com

Bu haber 2041 kez okundu.
Spor - 9:07 am A A
BENZER HABERLER