28° Kapalı

Sarraflar bankaya karşı

Ekonomi - Şubat 3, 2013 1:34 pm A A

Sarraflar bankaya karşı
Kuyumcular altının görsel bir ürün olduğunu, bankalarda altın satışının uygulanabilirliğinin olmadığını söylüyor.

 Bankaların altın alımı yapmaya başlamasının ardından geçtiğimiz günlerde devletin altın satmasına da izin vermesi tartışmalara neden oldu. Bankaların altın satımı da yapacak olmasını anlamsız bulan kuyumcular karar tepkili.

Bankalar altın piyasasına da el attı. Daha önce altın almasına izin verilen bankalara şimdi de altın satışı yapmasına da izin çıkması tepkilere neden oldu. Kuyumcular kararın yanlış olduğunu, herkesin kendi işini yapması gerektiğini söylerken, “karardan bir an önce geri adım atılmalı” diye konuştu.

HERKES İŞİNİ YAPMALI

Bankaların önce altın alımı yapmaya başladığını, geçtiğimiz günlerde ise altın satımı için izin aldıklarını hatırlatan Kuyumcu Mehmet Kuşdemir, “Kuyumcuların bir çeyrek altından toplam kazancı 3-4 lira civarındadır. Bankalar bu 3 liraya göz dikti. Ancak ben bu işin tutmayacağını düşünüyorum. Her ne kadar etkilenecek olsak da altın görsel bir üründür. İnsanlar gelip alacağı altını görmek ve denemek ister. Ayrıca yerleşmiş bir sarraf kültürü vardır toplumumuzda. Ancak bankaları da biliyoruz. Bir piyasaya girince bütün reklam ve yönlendirme tekniklerini kullanarak insanları etkilerler. Bir nebze başarılı olabilirler ancak sadece altını yatırım için kullanacak olan kişiler bankaları tercih eder. İşin görsel boyutu yine bizde kalacaktır. Ancak yine de herkes işini yapmalı” diye konuştu.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini söyleyen bir başka Kuyumcu Yusuf Yaşar ise, “Daha önce aynı durum ilaç satışlarında da olmuştu. Marketlerde ilaç satılması tartışılıyordu. Ancak bakıldı ve uygulanabilirliği olmadığı görüldü. Kısa süre sonra vazgeçildi. Ben aynı durumun bankaların altın satmaya başlamasında da yaşanacağını düşünüyorum. Marketlerde ilaç satılması ne kadar abes ise, bankalarda altın satılması da o kadar abestir. Bu işin bir literatürü bir sektörel bilgi birikimi vardır. Çekirdekten yetişmeyen kişiler altın alıp satamaz” ifadelerini kullandı.

Bu haber 1675 kez okundu.
Ekonomi - 1:34 pm A A
BENZER HABERLER