18° Hafif yağmur

Prof. Dr. Ali Boran’dan Ilgın’a Müjde

Ilgın Gündemi - Şubat 21, 2015 8:38 pm A A

Müjdeyi ilçemize kurul üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Ali Boran verdi.

***

Boran “Ilgın Ulu/Pir Hüseyin Bey Camisi revizyon restorasyon projesi aslına uygun bir şekilde Konya Kültür Varlıkları Bölge Kurulunda görüşülerek oy birliği ile kabul edildi” dedi.

***

Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı aynı zamanda Konya Kültür Varlıkları Bölge Kurul Üyesi Prof. Dr. Ali Boran konuyla ilgili HAK Habere özel açıklamada bulundu.

***

Prof. Dr. Ali Boran açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Ilgın Ulu/Pir Hüseyin Bey Camisi tescilli Ilgın ilçe merkezinde bulunan Ulu/Pir Hüseyin Bey Camisinin Kurulun verdiği izin ile yapılan kazı çalışmaları sonunda caminin asli hali ile ilgili veriler elde edilmiş ve bu veriler doğrultusunda revizyon restorasyon projesi proje hazırlanıp kurula gönderilmiştir. Gelen bu revizyon restorasyon projesi 20 Şubat 2015 günü Konya Kültür Varlıkları Bölge Kurulunda görüşülerek oy birliği ile kabul edilmiştir. Kabul edilen proje ile;

***

Ali Boran yapılacak değişiklikleri şu şekilde sıraladı;

***

Mihrap önü kubbesi tuğla malzemeden yapılacak ve piramidal külahı kurşun malzeme ile kaplanacaktır. Ayrıca üst çatı örtüsü de kurşun malzeme ile örtülecektir.

***

Cami içerisine mahfil katı, ahşap minber, mihrap ve kürsü yapılacaktır.Cami içi duvarlar horasan harçlı sıva ile sıvanacaktır.

***

Camii çevre kotu özgün döşeme kotuna indirilerek çevredeki toprak dolgu malzeme boşaltılacak ve Restorasyon Projesindeki şekliyle çevre düzenlemesi detayları uygulanarak ihata duvarı, rampa ve merdivenler ile tretuvarlar yapılacaktır.

***

Cami parseli içerisinde bulunan ihtiyacı karşılamayan ve görsel çirkinlik oluşturan mevcut şadırvan kaldırılarak yerine yeni şadırvan ve tuvalet yapılacaktır.

***

Boran; İslam’ın aynası camilerimizden Ilgın Ulu Camisi; ilk yapıldığı zamanda olduğu gibi yapılarak tüm Müslümanların hizmet verecektir. Bu çalışma Ilgın’ınımıza hayırlı olsun diyerek müjdeyi verdi.

***

İşte sadece HAK Haber tarafından ilk defa verilen Ilgın Ulu/Pir Hüseyin Bey Camii görselleri;ılgın çukur camii restorasyonkuzeyl
ılgın çukur camii restorasyon-Model

Bu haber 1898 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 8:38 pm A A
BENZER HABERLER