28° Kapalı

Para pul olunca gübre yok olurmuş

Ilgın Gündemi - Kasım 26, 2021 10:03 am A A

İlçemizde faaliyete başlayan KOVET Veterinerlik Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Mücahit İhsan Koç’un kaleme aldığı “Para pul olunca gübre yok olurmuş” başlıklı köşe yazısı okuyucuları ile buluştu.

Hemen herkes söz konusu üretim olduğu zaman gündeme tarımı ve hayvancılığı çıkartır. Yine herkes söz konusu toprak olduğu zaman gözleri dolarak hikayeler anlatır.

**

Ülkemiz çiftçileri çok zor bir sınav veriyor. Art arda gelen zamlar sonrasında kara kara düşünceler tarlasının başındaki bütün çiftçileri sardı. Gübreye 14 günde 4 kez zam geldi. Gübre bulmak tüccarlar için mucize oldu.

***

Gelecek sene bu tablo daha karanlık olabilir. Zira yapılan gübresiz ekimler verim kayıplarını arkasından getirecek. Bölgemizin insanı ümidini asla kesmeden çalışmaya devam edecektir şüphesiz. Yetkililerin yaşananlardan haberi yoksa bir dert varsa bir dert.

**

Kalkınmasının büyük bir kısmını meralarına ve durmadan koşturan çiftçilerine borçlu bölgemiz can suyuna ihtiyaç duyuyor. Kendi kendini idare etmekten daha fazlasını hak eden çiftçilerimiz birkaç sermaye sahibinin ağzına sakız ettiği döviz çarkı altında ezilmemeli.

**

Birinci vazifesi onları kollamak olan kişiler hemen harekete geçip can suyunu vermeli. Yoksa ekonomimiz rahmetli Erbakan’ın dediği gibi “peynirle” çökertilecek.

***

Milletçe kendimizi ahlaken sorgulamak zorundayız. Dünya’nın neresine gidersek gidelim kendi ülkesinin parası değer kaybederken bu kadar zenginlik hesabı yapan yoktur. Çiftçisi

, işçisi, üreticisi işleyecek hammadde sıkıntısı çekerken dolu depolarına boş diyecek yoktur.

Zararla üretim olmaz. Fakat kazanç etik olmak zorundadır.

**

Çiftçiler kendilerini bu hale getiren yetkiliyi unutmadığı gibi kendisinin tökezlemesini bekleyen tüccarı hiç unutmaz. Herkes yaptığının sonucunu elbette görecek. Ne ekersen onu biçersin.

Yükselen fiyatları dengelemek için yapılacak tüm suni çabalar önceden olduğu gibi anlık rahatlama yapsa bile ok yaydan çıktı. Tarlalar gübresiz ekiliyor. Türkiye önündeki yılları etki altında hissedeceği bir tarım krizine girebilir.

***

Yaşananlar verimsizlikle birleştikten sonra asıl felaket olacak. Para pul oldu gübre yok oldu. Artık küçücük çocuklar dahi ne kadar dışa bağımlı kaldığımızı fark etti. Şimdi gidip herkes başını duvarlara vursun.

**

Su bizim, tarla bizim ama istediğimiz bitkiden istediğimiz verimi bile alamıyoruz. Umuyorum milli politikalar hayata geçer. Yoksa yakında ev bizim, mutfak bizim, tava bizim, tarla bizim ama ne derlerse onu pişireceğiz !

Maaşı dolarla almıyoruz ama dolar tüm maaşları alıyor. Hal böyleyken kafasını kuma gömenleri bu toprakların çiftçileri unutmaz.

Bu haber 1095 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 10:03 am A A
BENZER HABERLER