19° Kapalı

MGV’nin Mal Varlıkları Ne Olacak?

Ilgın Gündemi - Kasım 2, 2012 2:00 pm A A

Türkiye’de bulunan azınlıkların mal varlıkları bir bir iade edilirken, Türkiye’nin büyük gençlik organizasyonu olan ve 2005 yılında siyasi bir kararla kapatılan Milli Gençlik Vakfı başta olmak üzere pek çok vakfın mal varlıkları bir türlü iade edilmedi.

Türkiye’de akıl almaz işler dönüyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemde devlet tarafından el konulan azınlık grupların mal varlıkları son yıllarda bir bir iade edilmeye başlandı. Ancak azınlıklara karşı gösterilen iyi niyet toplumun geri kalanına bir türlü nedense gösterilmiyor. Türkiye’nin vakıf medeniyeti anlamında son yarım yüzyılına damgasını vuran ve birçok devlet adamı ile bürokratın yetişmesine vesile olan Milli Gençlik Vakfı’nın isminin iade edilmesi başta olmak üzere ve diğer tüm hakları nedense bir türlü geri verilmiyor.

28 Şubat süreci sonrası büyük baskılara maruz bırakılan ve kapatılması için arka arkaya davalar açılan Milli Gençlik Vakfı 2005 yılında alınan kararla kapatıldı. Siyasi bir kararla kapatılan MGV’nin mal varlıkları da Vakıflar Genel Müdürlüğü tüzel kişiliğine devredildi. Türkiye’nin siyasi hayatında en önemli devlet adamlarını yetiştiren MGV’nin kapatılmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen el konulan mal varlığının bir türlü iade edilmemesi ise dikkat çekiyor. Bir yandan tüm bu gelişmeler olurken öte yandan azınlıkların yüz yıldır devlet tarafından el konulan mal varlıkları ise bir bir iade ediliyor olması ise yapılan çifte standardı bir kez daha gözler önüne serdi.

Azınlıkların problemi çözülüyor

2011 yılında Vakıflar Kanunu’nun geçici 11’inci maddesinde yapılan değişiklikle hazineye devredilen gayrimenkullerin iadesinin önü açılmıştı. Yasada belirtilen bir yıllık başvuru süresi içinde azınlıkların toplamda bin 500 olan taşınmazı için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıldı. Yapılan başvuruları tek tek değerlendiren kurum, başvurular sonucunda 69 taşınmazın iadesine 8 taşınmazın bedellerinin ödenmesine karar verirken, geriye kalanlarının değerlendirmesi de hala devam ediyor.

Azınlıklara devredilen en önemli taşınmazların başında ise Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’nın İstanbul’daki 11 mülkü geliyor. Vakıf tarafından yapılan başvuru sonucunda değerlendirmeye alınan 11 mülkün 7’sinin geri iadesine karar verildi. Beşiktaş’ta Portakal Sokak’taki eski Eksahlık binası, Feriköy’deki Bulgar Mezarlığı, Balat’taki Papazhane ve Şişli’de 4 arazi. Burada dikkat çeken en önemli nokta Şişli’de bulunan 4 farklı taşınmazın iade edilenler arasında yer alması.

Arınç verileceğini söylemişti

28 Şubat süreci sonrası kapatılan vakıflar ile ilgili geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kapatılan vakıfların yeniden açılacağını ve mal varlıklarının kendilerine iade edileceğini kaydetmesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen hükümet kanadında bir ilerleme kaydedilmediği görülüyor. Arınç, daha önce yaptığı açıklamada “Özellikle 28 Şubat sürecinde bazı vakıfların haksız yere kapatıldıklarını biliyorum.

Ekim’de Meclis açıldığında kanunu getireceğim. 1990-2010 arasında belli nedenlerle kapatılmış vakıfların hepsini açacağız. Maalesef fişlemelerle kapatılmış. Vakıf müfettişlerinin el yordamıyla hazırladığı raporlarla kapatılmış. Milli Gençlik Vakfı (MGV), Zehra Vakfı gibi. Bunların açılması ve mal varlıklarının iadesini sağlayacağız. Elimdeki listede fişlemelerle kapatıldığını düşündüğüm 20 civarında vakıf var. Askeri ve sivil bürokrasi kapatmış. Zimmet, görevini yapmamak, mal varlıklarını çalmak vs değil, inançları, fikirleri nedeniyle, irticai vs diye kapatılan” şeklinde konuşmuştu.

Bakanlar Kurulu Kararı yeterli

Azınlıklar ile ilgili 2011 yılında KHK ile yapılan düzenleme sonrası taşınmazların tek tek iadesi devam ederken, 28 Şubat süreci sonrası kapatılan vakıflar için ise sadece Bakanlar Kurulu Kararı’nın yeterli olacağı kaydediliyor. 28 Şubat süreci sonrası kapatılan vakıfların tekrar açılması ve mal varlıklarının iade edilmesi ile ilgili sadece bakanlar kurulunun alacağı karar sonucunda iade sağlanmış olacak.

Hangi Vakıflar kapatılmıştı

28 Şubat’ta kapatılan 20 kadar vakıftan biri olan Milli Gençlik Vakfı’nın (MGV) dönemde 163 ayrılmaz gayrimenkul varlığına el konulmuştu. 28 Şubat sürecinde mallarına en konulan vakıflar şöyle: Milli Gençlik Vakfı, Zöhre Ana Vakfı, Zehra Vakfı, Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı, İslami Dayanışma Vakfı, Gebze Hizmet Vakfı, Davet Eğitim, Kültür ve Kardeşlik Vakfı, Sosyal Hizmet Vakfı, Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı, Polatlı Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı.

Bu haber 1636 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 2:00 pm A A
BENZER HABERLER