Açık

Köye gelin gitmiyor

Ilgın Gündemi - Nisan 22, 2016 4:08 pm A A

Köye gelin gitmiyor

Konya’nın köylerinde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan aileler, oğullarını evlendiremiyor. Aileler, artık köyde oturana kızını vermek istemiyor. Yarma ve Göçü köyü sakinleri durumdan şikayetçi olurken evlenmek için meslek değiştiren de var

Kırsal alanda oturanların önemli bir kısmı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Tarla tapanı olan ile hayvancılık yapanlar ise gelin bulamıyor. Artık köyde yaşayana gençlere kız vermiyorlar. Aileler, Konya merkezde asgari ücretle çalışanı, köyde hali vakti yerinde olana tercih ediyor. Eskiden aileler kızlarını tarla tapanı, hali vakti yerinde olana verirdi. Ancak şu an şehirli olan seçiliyor.

YABANCI GELİN ALIYORLAR

Bazı gençler sırf bu yüzden şehre göç ediyor. Baba mesleğini bırakan gençler, şehirde asgari ücretle çalışıyor. Bazı aileler ise yabancı gelin almaya başladı. Suriyeli gelinlerin sayısı hızla artıyor. Sadece Karatay’ın Yarma Mahallesi’nde 70 genç evlenmeyi bekliyor. Göçü Mahallesi’nde de yaklaşık 60 genç gelin adayı arıyor.

SENİN KOYUNUN VE TARLAN VAR

Yarma Mahallesi Muhtarı Nevzat Karadağ, ailelerin ve gençlerin yaşadığı sıkıntı hakkında bilgi verdi. Karadağ, köyde yaşayan gençlere kız verilmediğini söyledi. Karadağ, “Yıllar önce sürüsü, geniş arazisi, traktörü ve biçeri olana kız veriliyordu. Şimdi işler tersine döndü. Aileler, kızını isteyenlere, ‘koyunun, kuzun, tarlan, ineğin var, senin işin çok, kızımı kimseye hizmetçi olarak vermem diyorsana kız vermem’ diyor. ‘Kızım okuyor’ gibi çeşitli bahaneler önü sürüyorlar. Evlenme yaşına gelmiş 70 gencimiz var. Gençler kız bulamıyor.

ŞEHRE TAŞINIRIM SÖZÜ VERİYORLAR

Bazı gençlerin şehre taşınma sözü vererek kızı alabildiğini belirten Muhtar Karadağ, şunları söyledi: “Birçok genç şehre göç ediyor. Asgari ücretle çalışmaya başlıyorlar. Aileler de şehirde düşük ücretle çalışan damatlarını besliyor. Onlara yumurta, yağ, yoğurt ve ekmek gönderiyor.” Yabancı gelinle evlenenlerin sayısının da artığını belirten Karadağ, “Suriyelilerle evlenenler var. Gene köyünde yabancı gelin alanların sayısı hayli fazla” açıklamasında bulundu.

BİNDİĞİMİZ DALI KESİYORUZ

Üretici Ramazan Bilen ise, “Bizim köyün gençleri son birkaç yıldır yabancı gelin alıyor. Köydeki Suriyeli gelin sayısı 30’a yaklaştı. Aileler Şanlıurfa’ya gidiyor. Oradan beğendikleri kızı alıp geliyorlar. Her gelen gelin de bir akrabasını getiriyor. Gençler bu şekilde evleniyor. Evlenme sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Çiftçi gençlere kız verilmemesini doğru bulmuyorum. Bana göre bindiğimiz dalı kesiyoruz. Gençler üretimden uzaklaşır” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com439722

Bu haber 1429 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 4:08 pm A A
BENZER HABERLER