18° Kapalı

Ilgın’da KOP ile “delibaş hastalığı” mücadelesi başladı

Ilgın Gündemi - Aralık 31, 2020 10:20 am A A

Konya’nın Ilgın ilçesinde koruyucu hekimlik faaliyetleri kapsamında halk arasında delibaş hastalığı olarak bilinen ve küçükbaş hayvanlarda beyine yerleşerek ekonomik kayıplara neden olan Coenurosis adlı parazite karşı mücadele başlatıldı.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği tarafından ortaklaşa başlatılan, proje kapsamında ilçedeki tüm çoban köpeklerinin ilaçlanmasına başlandı.

Hayata geçirilen proje ile küçükbaş hayvancılık sektöründe ülke ekonomisine ve yetiştiricilere çok büyük maddi zararlar veren delibaş hastalığının yok edilmesi amaçladıklarını belirten Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Altan AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

“ ‘KOP ile Anadolu Çobanları Buluşuyor’ projemizin bir faaliyeti de, ilçemizdeki sürü köpeklerinin tümünün praziguantel etken maddesi olan ilaçlarla ilaçlayarak, köpekleri parazitlerden arındırmayı hedeflemekteyiz. Bu çalışmamız ile birlikte ilçemizde 15 ila 20 bin arasında damızlık kuzu bırakılmakta ve bunun yüzde 5’i delibaş hastalığı yüzünden telef olmakta. Aşılama çalışmamız ile bu zayiatı en aza indirmeyi hedeflemekteyiz. Dernek olarak her yıl tüm üreticilerimizin köpeklerini ilaçlamayı hedeflemekteyiz.  Proje sonucunda 1500 adet çoban köpeği aşılanarak köpeklerde iç paraziter mücadele yapılmış olacak. Tüm üreticilerimize ve işletme sahiplerimize verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.”

İşletmesinde köpekleri ilaçlanan Veteriner Hekim Fatih Duran ise kendisinde küçükbaş hayvan yetiştirdiğini belirterek şu ifadelere yer verdi;

“Coenurosis küçükbaş hayvanlarda büyük maddi kayıplara neden olan ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Önlem olarak sadece iç parazitlerle ilaçlama ile mücadele edilebilir. 4 aydan büyük hayvanların ve sürü köpeklerinin 6 ayda bir parazit ilaçlanması yapılaması bu hastalığı önleyebilir.  Derneğimiz hastalıkla mücadele kapsamında hayvanlarımız ve köpeklerimizi ilaçladı. Dernek yöneticilerimize parazite karşı açtıkları savaş nedeniyle teşekkür ederim. Bu çalışma ülke çapında yapılırsa damızlık kuzu kaybımız olabildiğince azalacaktır.

Duran, “bunun sonucunda da parazitleri taşıyan çoban köpeklerinin merayı etkenle bulaştırmasının önüne geçilmiş olunacak, Yıldan yıla kuzularda görülen delibaş hastalığının görülme sıklığı azalacak ve sonuç olarak bu hastalıktan dolayı kuzu ölümleri ve verim kayıpları ortadan kalkacaktır. Giderlerin ve ekonomik kayıpları azalan yetiştiricilerin kar oranları artacaktır” diye konuştu.

Başkan Altan, bir ay içerisinde 400 küçükbaş hayvan işletmesinde Bin 500 köpeğin ilaçlanması tamamlanacağını bildirdi.

Bu haber 1742 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 10:20 am A A
BENZER HABERLER