19° Parçalı bulutlu

Kâbe, gül suyuyla yıkandı

Dünya'dan Haberler - Kasım 30, 2012 10:57 am A A

 

Müslümanların kıblesi Kâbe, zemzem ve gül suyu ile yıkandı.Hac döneminin sona ermesiyle ülkelerine dönen 4 milyona yakın Müslümanın hac heyecanının ardından, bu defa dünyanın en eski mabedi Kâbe’nin zemzem ve gül suyu ile yıkanma merasiminde büyük heyecan yaşandı.

  • Kâbe, gül suyuyla yıkandı

Müslümanların kıblesi Kâbe, zemzem ve gül suyu ile yıkandı.Hac döneminin sona ermesiyle ülkelerine dönen 4 milyona yakın Müslümanın hac heyecanının ardından, bu defa dünyanın en eski mabedi Kâbe’nin zemzem ve gül suyu ile yıkanma merasiminde büyük heyecan yaşandı. AA kameraları, tarihi bir an olarak kabul edilen Kâbe’nin zemzem ve gül suyu ile yıkanması merasimini görüntüledi.

Her yıl Hicri takvime göre Muharrem ve Şaban aylarında zemzem ve gül suyu ile yıkanan Kâbe’nin, yıkanma merasimini seyretmek üzere gece boyunca büyük bir heyecanla bekleyen Müslümanlar, Kâbe’ye açılan kapının açılma anına kadar olan tüm adımları cep telefonları ve fotoğraf makineleri ile dakika dakika çekme heyecanını yaşadı. Müslümanların büyük bir heyecanla takip ettiği, Kâbe’nin zemzem ve gül suyu ile yıkanma anlarına AA muhabiri de şahitlik etti.

Sabah namazının kılınmasının ardından güvenlik güçleri Kâbe’yi tamamı ile güvenlik çemberine aldı. Kâbe’yi tavaf edenler ise çemberin dışına alındı. Kral Abdullah’ın sarayı ile Kâbe arasında oluşturulan güvenlik koridorundan, Mekke Valisi Prens Halid Al Faysal, Kral Abdullah’a vekaleten Kâbe’yi yıkama görevini üzerine alarak Kâbe’ye gelince adeta nefesler tutuldu. Merasimi seyreden Müslümanların okuduğu Salavat-ı şerifeler, dualar ve döktükleri gözyaşları arasında Kâbe’nin kapısı açıldı.

Kâbe’nin kapısının açılma merasimi ise şöyle gelişti. Her Cuma günü Kâbe imamının hutbeyi okuduğu tekerlekli ve motorlu minber, tavaf alanının dışından yavaş yavaş coşkulu kalabalığı yararak Kâbe’nin kapısına doğru yaklaşmaya başladı. Minberin Kâbe’nin dibine yaklaşması, izdiham dolayısıyla yaklaşık yarım saat sürdü.

Göz yaşları arasında izlediler

Minber, Kâbe kapısına ulaşınca bu defa kapının açılması işlemleri başladı. Kapının her iki kanadında bulunan uzun demirler çıkartıldı. Daha sonra Prens Halid’in Kral Abdullah adına Kâbe’nin kapısının kilidini açması için beklenmeye başlandı.

Prens Halid, Kâbe İmamı Şeyh Dr. Abdurrahman bin Abdulaziz Al Sudais, birçok bakan, alimler, diplomatik misyon temsilcileri, kapının Prens Halid tarafından açılmasının ardından, büyük bir heyecan içinde sırasıyla merdivenleri tırmanıp Kâbe’nin içine girmeye başladı. Güvenlik koridorunun dışında bulunan binlerce Müslüman ise gözyaşları içerisinde bu muhteşem tabloyu bir taraftan takip ederken, diğer taraftan da görüntülemeye çalışıyordu.

Zaman zaman izdiham sebebiyle sıkıntılı anlar yaşanmasına rağmen Müslümanlar merasimi seyretmekten vazgeçmedi.

Kâbe’nin içinin uzaktan görülmesi bile merasimi takip eden müslümanlara çok büyük bir heyecan yaşattı. Bu arada Prens Halid ve diğer üst düzey görevliler, diplomatik misyon temsilcileri ellerinde gül suyu ve zemzemlere batırılmış bezlerle Kâbe’nin içerisini yıkamaya başladılar. Kâbe’nin içinden sonra dışında da gül suyu ve zemzeme batırılmış bezler ile yıkama merasimi devam etti.

Bu haber 1949 kez okundu.
Dünya'dan Haberler - 10:57 am A A
BENZER HABERLER