20° Kapalı

Ilgınlı Seyit Şal 12 Yıl Sonra Nakille Hayata Tutundu

  Isparta’da trafik kazası sonucu beyin. ölümü gerçekleşen 25 yaşındaki gencin böbreği 12 yıldır Konya’da böbrek yetmezliği çeken 3 çocuk babası 32 yaşındaki Seyit Şal’a nakledildi.
Ülke Gündemi - Ekim 30, 2012 12:25 pm A A

Isparta’da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 25 yaşındaki gencin böbreği 12 yıldır Konya‘da böbrek yetmezliği çeken 3 çocuk babası 32 yaşındaki Seyit Şal’a nakledildi. Şal, “12 yıldır eşim çalışıyordu, şimdi hep birlikte çalışacağız çok mutluyum” dedi.

Isparta’da trafik kazası geçiren 25 yaşındaki Süleyman Yanar’ın beyin ölümü 5 gün önce gerçekleşti. Konya‘dan giden Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığındaki ekip, Yanar’ın iki böbreği, karaciğeri ve kalbini başarılı bir operasyona aldı. Kalbi Antalya’ya, karaciğer ve bir böbreği Antalya’ya giden Yanar’ın diğer böbreği de Konya‘ya gönderildi. Yanar’ın Konya‘ya gönderilen böbreği en uyumlu olan 35 yaşındaki 3 çocuk babası Seyit Şal’a Meram Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezinde 2 saat süren bir operasyonla nakledildi.

“EŞİM ÇALIŞIYORDU, ŞİMDİ BEN ÇALIŞACAĞIM”

Konya‘nın Ilgın ilçesinde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan 3 çocuk babası Seyit Şal’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Şal, “12 yıldır diyalize giriyorum. Haftada 3 gün 4 saat olunca psikolojik ve bedenen yoruluyorum. 12 yıldır eşim benim yerime çalışıp ailemize baktı. Artık diyalize girmeyeceğim, sağlığıma tamamen kavuşunca işi ben yapacağım eşim dinlenecek. Diyaliz nedeniyle eşim, çocuklarım kötü etkileniyordu, artık hep birlikte daha olumlu ve güzel şeyler yaşayacağız. Organlarını bağışlayan aileye hem başsağlığı diliyorum, hem de bana ve diğer hastalara hayat verdikleri için onlara teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı‘nın organ bağışı konusunda seminerlerle, gerekirse ev ev gezerek herkesi bilgilendirmesini istiyorum. Çünkü çoğu kimse bu konuda bir şey bilmiyor” dedi.

8 BİN KİŞİ ORGAN YETMEZLİĞİNDEN ÖLÜYOR

Organ nakilleri ve yaptıkları operasyonla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, “25 yaşındaki beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbreğini Konya‘da 35 yaşındaki 12 yıllık diyaliz hastamıza naklettik. Şuanda sağlık durum çok iyi. Türkiye‘de en büyük sorun organ yetmezliği, hatta organ açlığı diyebiliriz. Ülkemizde 70 bin civarında böbrek hastası mevcut. Bu hastalardan yılda 7-8 bini hayatını kaybediyor. Türkiye‘de trafik kazalarında yaşanan ölümlerden sonra organ yetmezliği geliyor. Bunun çözülmesi için organ nakillerinin yapılması gerekiyor. Organ bağışları ve nakillerini arttırmalıyız.

Böylece hastaların daha uzun süre ve daha rahat yaşamasını sağlayacağız. Halkımızın organ bağışında daha duyarlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. – Konya

 

Bu haber 1535 kez okundu.
Ülke Gündemi - 12:25 pm A A
BENZER HABERLER