12° Parçalı bulutlu

Ilgın’ın stratejik ürünü prim desteği bile olmayan ‘Kuru Soğan’ olarak belirlendi.

Ilgın Gündemi - Eylül 27, 2017 8:54 am A A

Ilgın’ın stratejik, olmazsa olmaz ürünü prim desteği bile olmayan ‘Kuru Soğan’ olarak belirlendi.

17 Eylül 2017 Pazar günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2017/39 sayılı genelgede Ilgın’ın stratejik olmazsa olmaz ürünü prim desteği olmayan ‘Kuru Soğan’ oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 17 Eylül’de yayımladığı genelge ile bölgelerin stratejik desteklenecek ürünlere yer verdi.

Ilgın’lı çiftçiler, Bakanlar Kurulu’nun 2017 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında 18 Ağustos 2017 Cuma günü yayımlanan ve buna göre, çiftçilere 2017 ürünü için ödenecek tarımsal destekler içerisinde prim desteği olmayan ‘Kuru Soğan’ın stratejik ürün olarak belirlenmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Türkiye Tarım Havzaları Destekleme Modeline göre Ilgın’da stratejik ve mutlaka  desteklenmesi gereken ürünler listesinde ‘Kuru Soğan’ın yer almasını çiftçiler kendilerine yapılan bir kamera şakası olarak değerlendirdi.

Bu modele göre ilçe bazında havzalar belirlenmiş ve bu havzalarda yoğun olarak üretilen ürünlere prim desteklemesi verilecek olması ve prim desteği bile olmayan ‘Kuru Soğan’ın Ilgın’da olmazsa olamaz ürünler arasında yer almasına ilçemiz halkı, yine tarımda neler oluyor?  sorusuna cevap arıyor.

Türkiye’nin hiçbir havzasında ve ilçesinde kuru soğana prim destekleme ödemesi olmadığı bilinmekteyken, ilginçtir ki Ilgın’da stratejik ürün olarak belirlenen soğana prim ödemesi yapılması için bakanlığa bildirilen ürünler arasında yer almıştır.

Şimdi soruyoruz!  Eğer sorumuza cevap verecek bir yetkili ve siyasetçi var ise;

Çiftçinin daha yaygın ektiği yulaf ve çok masraf ederek yetiştirdiği dane mısıra prim ödemesi dururken prim desteği olmayan ‘Kuru Soğanı’ Ilgın’da kaç çiftçi, kaç dekar alanda yetiştirmektedir? Kaç çiftçiye ne kadarlık destek verilmiştir?

Dekar bazında ne kadar yulaf, ne kadar dane mısır ve kuru soğan ekilmiştir. ÇKS kayıtlarında bu çiftçilere ne kadar ayrı ayrı destek ödemesi gerçekleştirilmiştir?

***

Şimdi duyar gibiyiz soğan, mazot ve gübre desteği kapsamında diye;

***

Be kardeşim, bu memlekette nadas (boş) tarlaya da bakanlığımız mazot desteği veriyor. Bize kısa ve öz  cevap verin, neden? prim desteği olmayan bir kuru soğanı stratejik mutlaka  desteklenmesi gereken ürünler arasında gördük?

***

Fazla uzağa gitmemize gerek yok, burnumuzun dibinde Kadınhanı ve Akşehir’de yulaf ile dane mısır bu listede yerlerini alırken bizim ilçemizde neden bu ürünlere yer verilmedi. Yulaf ve dane mısır, kuru soğandan daha az mı üretiyor?

***

Bizim sahip çıkanımız mı yok! yoksa aklımızla birileri dalga mı geçiyor?

***

Lütfen, yiğit çiftçimizi bir kuru soğana muhtaç etmeyin.

YORUM ve TAKDİR SİZİN ILGIN’LILAR

2017 yılı prim desteği ödenecek ürünlerin tablosu

 

Türkiye Tarım Havzaları Destekleme Modeline göre ilçelerde stratejik ve mutlaka  desteklenmesi gereken ürünler listesi

Kaynaklar:

Remi Gazetenin 17/09/2017 tarihli sayısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017/39  sayılı genelgesi, 2017 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararı

 

 

 

Bu haber 6136 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 8:54 am A A
BENZER HABERLER