21° Kapalı

Ilgın’da çiftçiye memur engeli!

Ilgın Gündemi - Ocak 5, 2016 1:19 pm A A

İki yıl önce uygulamaya başlayan ÇATAK Projesi acemi memurlar yüzünden çiftçiler için adeta bir eziyete dönüştü. Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü’nde destekleme ödemelerinde çiftçilere engel çıkartıldığı ve bazı memurların görevini kötüye kullandığı öne sürüldü

Ilgın’da 2 yıldır uygulanmaya başlayan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı (ÇATAK)’ın kapsamında bazı çiftçiler haksızlıklara uğradıklarını öne sürüyor. Bakanlık çiftçilere çeşitli uygulamalar adı altında desteklemelerde bulunuyor. Fakat bazı bölgelerde destekleme ödemeleri bürokratik engellere ve haksız uygulamalara takılıyor. Ilgın ilçe Tarım  Müdürlüğü’nün çiftçiler arasında desteklemeleri haksız bir şekilde dağıttığı ve destekleme bazı çiftçilere engel çıkarttığı iddialar arasında. Ilgın’ın Avdan mahalllesinde çiftçilikle uğraşan Mehmet Ali Koç ve oğlu Ramazan Koç, Ilgın Tarım İlçe Müdürlüğü’nde haksız uygulamaların yaşandığını öne sürerek, “Geçen yıl arazimizdeki taş temizleme için devletten destekleme almaya hak kazanmıştık.Bu yıl ise Ilgın Tarım İlçe Müdürlüğü’nden bir yetkili ‘arazide taş temizliği yapılmadı’ gerekçesiyle destekleme alamayacağımızı rapor etti. Taş temizliği sırasında yapılan fotoğrafları gösterdikten sonra destekleme ödeneğimiz bu kez ‘yeterli katı gübre’ atılmadı diye reddedildi. Mühendisin biri reddetti, diğeri ise kabul etti. Burada bir haksızlık yaşanıyor. Defalarca Konya Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunduk fakat onlar da yaşananlara sessiz kaldı” dedi.

ENGEL ÇIKARTILDI

Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından uygulanan projenin  her aşaması kontrol edilir durumda.  Her aşaması kontrol edilen tabletlerle fotoğraflanan, desteğin son ödeme aşamasında kapsam dışına çıkarıldığını  ve çiftçiye yapılan eziyete son verilmesi gerektiğini dile getiren baba Mehmet Ali Koç ise şunları söyledi: “Geçen yıl ÇATAK kapsamında 20 tarlam olmasına rağmen 1 tarlamdan destekleme aldım. Bu yıl için de müracaat ettim. Tarlamda gerekli çalışmaları yaptım. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından takip edilmiş ve her aşaması fotoğraflanmasına rağmen bir memur tarafından hep önüme çeşitli sebeplerle defalarca engel çıkartıldı ve destekten faydalanamamam için elinden geleni yaptı. Son olarak geçen yıl destek aldığım tarla için tam 4 defa toplam 8 defa farklı personeller tarafından inceleme yapıldı ve katı gübre atılması gerektiği ifade edildi. Ben gübremi nizami bir şekilde attım. Fakat kurum hemen kontrole gelemedi için bir miktar yağmur yağdı. Bu sebeple tarlada toplanan taştan sonra rüzgarın etkisi ile kontrole kadar çok az bir miktar taş çıkmış bu durum işgüzar bir memur tarafından deneyimi olmadığı için değerlendirilmemiştir.”

MENFAAT İLİŞKİLERİ VAR

Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü’nde desteklemelerin haksız bir şekilde dağıtıldığını öne süren Koç, “Bizim amacımız desteklemeden ziyade burada yaşanan haksızlığı önlemektir. Şubat ayından başlamak üzere Ekim ayından buyana hakkımızı aramak için bu işle uğraşıyoruz. Tarım Bakanlığı’na şikayette bulunduk, BİMER’e yazdık. İl Tarım Müdürlüğü’ne ve Ilgın Kaymakamlığı’na yazdık. Fakat hiçbir sonuç çıkmadı. Haksızlığı önlemek istiyoruz. Burada bir haksızlık var. M.K. Isimli bir şahıs ÇATAK kapsamında taş olmayan araziden taş topladım diye kıyak yapılarak destek alıyor ve tarla kendisine ait olmadığı için 1 yıllık kira sözleşmesi ile 3 yıllık olan ‘ÇATAK’  projesinden destek alıyor. Aynı arazide mısır ekilmiş ve desteği alınıyor, hemen arkasından da sulak olan bir arazide  ‘ÇATAK’ tan destekleniyor.  Yine aynı şahız bina yaptığı arazide tarım arazisi diye destekleme aldığını duydum. Böyle rezalet mi olur? Bize zulüm edilirken bazı çiftçilere kıyak geçiliyor.  Aynı kurumda iki personel var. Biri tamam diyor, diyeri olmaz diyor. O zaman ÇATAK genelgesi neden yayınladı. İl Müdürü elemanlara sahip çıkıyor. İlçe Müdürü ise kendini taraf kabul ediyor. Benim arazimi taşları toplamadığım gerekçesi ile reddeden personel M. Ş. müdürün eşinin ortağı M. K. nın taşı toplanmamış ve yeterince katı gübre atılmamış arazisini onaylıyor. Birbirlerini kayırıyorlar. M. K.  ise merkez çiftçisi. Bir memurun kini gereği verdiği karar neticesinde destekten faydalanamadığını öne süren Koç, “M. Ş. adlı personel diğer personellerin imzasına ipotek koymuş durumda. Bana biz 6 kişiyiz ben 4 kişiyi ayarladım bu projeye 4 kişi imza atar 2 kişi bakalım nasıl imzalayacak göreceğiz dedi.

ÇKS DOSYASINA  7 AY  İŞLEM YAPILMAMIŞ 

ÇKS Dosyama 7 ay gibi bir süre işlem yapılmadığı için mağdur edildim giyen Koç;  “TMO’dan randevu alamadım ürün satışımı geç gerçekleştirdim. Geç ürünü teslim ettiğim için üründe de kilo kaybım söz konusu olmuştur ve bu konuda da maddi ve manevi zarara uğradım. Düşünün dosyanız kurumda 7 ay işlem yapılmadan bekletiliyor. Bu kurum nasıl yönetiliyor” diye konuştu.

 

1 YILLIK KİRA KONTRATI İLE, ÇATAK’TAN 3 YIL DUBLE DESTEK 

Yine  M. K. isimli şahıs ÇATAK kapsamında taş olmayan araziden taşı topladım diye kıyak yapılarak destek alıyor ve tarla kendisine ait olmadığı için 1 yıllık kira sözleşmesi ile projesi 3 yıllık olan ‘ÇATAK’  tan destek alıyor. Aynı araziden mısır ekilerek destek veriliyor ve hemen mısır desteği arkasından da sulak olan bir arazide  ‘ÇATAK’ tan 2. kategoride  duble destekleniyor.

 

İşte; 1 yıllık kira sözleşmesi ile alının desteğin, Bakanlık sitemi ekran görüntüsü belgesi

IMG-20151225-WA0009

 

Bu haber 2151 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 1:19 pm A A
BENZER HABERLER