20° Kapalı

Ilgın’da başlatılan proje, Diyarbakır’a da örnek oldu

Ilgın Gündemi - Ocak 3, 2022 3:58 pm A A

Konya’nın Ilgın ilçesinde halk arasında delibaş hastalığı olarak bilinen ve küçükbaş hayvanlarda beyine yerleşerek ekonomik kayıplara neden olan “coenurosis” parazitine karşı mücadele sürüyor. Örnek proje, farklı bölgelere de örnek oldu.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan proje bu yıl da sürüyor.

Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Altan, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“İlçemizde KOP ile Anadolu Çobanları Buluşuyor Projesinde geçtiğimiz yıl koruyucu hekimlik faaliyetleri kapsamında, halk arasında delibaş hastalığı olarak bilinen ve küçükbaş hayvanlarda beyine yerleşerek ekonomik kayıplara neden olan “coenurosis” parazitine karşı mücadele başlatılmıştı.

Bu yıl yine Ilgın Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği olarak en az 3 yıl daha sürdüreceğimiz  mücadelemizi başlatmış bulunmaktayız.

Ayrıca projemizin Diyarbakır Büyükşehir tarafından da uygulanması ve diğer bölgelere de örnek teşkil ettiğini görmek bizleri sevindirmiştir.

Projenin amacı İlçemizde damızlık bırakılan yaklaşık 10000 kuzunun %10 delibastan kayba uğradığı ve bu mücadele ile ilçemiz de kaybın en aza indirilmesi ilçemizin yıllık kaybolan 1 milyon TL’nin kaybının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

İlçemiz ırk ıslahının gelişmemesinin de başlıca sebebi olan bu hastalık ile ilçemizin tümünün sürü sahipleriyle mücadele etmesi gelecekte ırklarımızın sürülerimizin daha verimli hale gelmesini sağlayacaktır.

Mücadele kapsamında tüm üreticilerimizin işletmelerine  bilinçlendirme broşürleri ve bilgilendirme çalışması Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü Hayvan sağlığı  ekipleri tarafından küçükbaş hayvan tespitleri çalışmasıyla birlikte yapılacaktır.

Bu hastalikla mücadele bireysel değil toplumsal yani tüm üreticilerin aynı zamanda uygulaması gereken bir koruyucu hekimlik faaliyeti olan sürü köpeklerinin” paraziquantel” etken maddeli paraziter haplamanın uygulanmasıyla yapılacaktır.

Bu hastalık zoonoz bir hastalık olup insan sağlığında ilgilendirmektedir. Yakın  zamanda ilçemizde faaliyet gösteren serbest Veteriner Hekim Ali Birgül de hastalığa yakalanmış başarılı bir operasyondan sonra sağlığına kavuşmuştur.”

Bu yıl yapılacak olan paraziter mücadelemizin kaynak oluşturan İlçemiz iş adamlarından Ahmet ERCAN beye üreticilerimiz adına teşekkür ederim.

Bu haber 1664 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 3:58 pm A A
BENZER HABERLER