10° Açık

Ilgın Kaplıcası 8 asırdır “şifa” dağıtıyor

Ilgın Gündemi - Şubat 7, 2014 6:08 pm A A

Konya’nın Ilgın ilçesi Hamam Dağı eteklerinde yer alan Ilgın Kaplıcası, 800 yıllık geçmişiyle birçok hastalığın tedavisinde adeta “şifa merkezi” olarak görülüyor.

Konya’nın Ilgın ilçesi Hamam Dağı eteklerinde yer alan Ilgın Kaplıcası, 800 yıllık geçmişiyle birçok hastalığın tedavisinde adeta “şifa merkezi” olarak görülüyor.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1236’da yaptırılan kaplıcanın, daha öncesinde Bizans ve Romalılar tarafından da kullanıldığı biliniyor.

Sahip Ata Kaplıcası olarak da adlandırılan Ilgın Kaplıcası’nın doğal kaynağından çıkan 42 derecelik suyu, bulundurduğu minerallerle birçok hastalığın tedavisinde yardımcı etken olarak nitelendiriliyor.

Mevlana’dan Osmanlı Padişahı IV. Murat’a, Evliya Çelebi’den Mustafa Kemal Atatürk’e kadar birçok önemli ismi ağırlayan kaplıca, şifa merkezi olmasının yanı sıra, tarihi geçmişiyle de ilgi çekiyor.

Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, Ilgın Kaplıcası’nın Türkiye’nin en eski kaplıcaları arasında olduğunu söyledi.

Kaplıcanın, İpek Yolu üzerinde yer almasının, tarihteki şöhretini artırdığını anlatan Oral, Roma ve Bizans dönemlerinde işletilen kaplıcanın, Alaaddin Keykubat tarafından bugünkü mimari yapısına kavuşturulduğunu aktardı.

Oral, kaplıcanın tarihi serüveninin yanında birçok hastalığa iyi gelen suyuyla da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Suyumuz, içilebilir özelliğinin yanında, taşıdığı minerallerce de birçok hastalığa şifadır. Ayrıca suda az miktarda tuz bulunuyor. Göz, sinir sistemi hastalıkları, felç ile akciğer, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, deri, cilt hastalıkları ve yara iyileşmelerine iyi geldiği bilinmektedir. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye kararı var. Bu tip rahatsızlığı olan insanlarımızın koşup geldiği bir merkezdir.”

Kaplıcanın yurt içinden yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Oral, “2013 yılı için günübirlik ziyaretçilerimizin dışında 56 bin kişiyi kaplıcamızda ağırladık. Ayrıca yılda 200 bin insanımız kaplıcalarımızda banyo alıyor. Burası Konya’nın, Mevlana’dan sonra yerli turistlerin en çok uğradığı yeridir. Genel anlamda en çok ziyaretçi; Hatay, Adana, Karaman ve Aksaray gibi şehirlerden.. Konya’nın diğer ilçe, köy ve beldelerinden de büyük ilgi görüyoruz” dedi.

– Ilgın’a 5 yıldızlı termal otel

Oral, kaplıcanın tanıtımına büyük önem verdiklerine işaret ederek, yurt dışından da ziyaretçi çekebilmek için kaplıca bölgesine ciddi yatırımların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Ilgın’da termal turizmi canlandıracak projeler hazırladıklarını vurgulayan Oral, şunları kaydetti:

“Tarihin her devrinde liderlere, devlet büyüklerine şifa dağıtmış suyumuz var. Gerektiği şekilde anlatamıyoruz. Modern anlamda termal tesislerin, 5 yıldızlı otellerin olması gerekiyor. Bu konuda ciddi çabalarımız var. Suyun kullanılması ve yer konusunda büyük bir firmayla anlaştık. Projesi hazır, belediyemize ruhsat harcı yatırıldı. Bir iki ay içinde Türkiye’nin en büyük termal otellerinden birinin temelini atacağız. 620 yatak kapasiteli, 5 toplantı salonunun olduğu, yerli ve yabancı turistlere hizmet edecek, her yönüyle insanların görmek isteyeceği 5 yıldızlı bir otel olacak. Özel sektörün işleteceği otele, belediye olarak sadece yer ve su sağlayacağız.”

AA/Merhaba

Bu haber 3654 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 6:08 pm A A
BENZER HABERLER