11° Açık

Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü’nde Yine Memur Skandalı

Ilgın Gündemi - Ocak 16, 2016 12:37 pm A A

İlçe Tarım Müdürlüğü Desteklerde Çiftçiye Eziyet Mi Ediliyor? İlçe Tarım’da Neler Oluyor? Yetkililer Artık Bu Memura Dur Diyecek mi?

Tarım Bakanlığı çiftçileri çeşitli uygulamalar ile destekliyor. Fakat Ilgın’da destekleme ödemeleri memur ve yönetim uygulamasında engele takılıyor. Ilgın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görev yapmakta olan Ziraat Mühendisi M. Ş ile ilgili bir destek skandalı da ilçemiz Argıthanı Mahallesinde yaşandığı iddialar arasında.

İlçemiz Argıthanı Malallesi’nde  18 yıldır çiftçilik yapmakta olan ve kendisi de Ziraat Mühendisi olan Serbülent Teke ‘Silajlık Mısır’ desteğinde, İlçe Müdürlüğünde görevli personel M. Ş.’nin sadece kanaati gereği destek dışında bırakıldığını iddia ederek şunları kaydetti;

“1997 yılından bu yana çiftçilik yapmaktayım. ‘Silajlık Mısır’ desteği için Ilgın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne 2015 yılı Nisan ayında 11.900 parsel 20.400 metrekare tarlam için müracaat ta bulundum. Mayıs ayının ilk haftası kontrole geldiler. Tarlamda teknolojik aletler ile fotoğraf çekildi. Daha sonra tekrar kontrole müdürlükte çalışan Ziraat Mühendisi M. Ş. adlı personel yine geldi. Mısır sulama sebebi ile dalgalı bir şekilde büyümesini bahane göstererek tekrar bakmaya geleceğini söyledi. Ama gelen giden olmadı. İcmale de çıkarılmayıp destek dışı bırakıldığımı öğrenince ilgili personel ile yüz yüze görüştüm. M. Ş adlı personel bana ‘Silajlık Mısır Desteğimin’ ekiliş hatasından dolayı tarlada, 3 metrede 1 mısır olduğu için iptal ettiğini ifade etti. İlgili personel hiçbir teknik veriye dayanmadan mısırın büyüme aşamasını da takip ederek, teknolojik aletler ile resim de çekmesine rağmen, tecrübesizliği nedeni ile konuyu değerlendirememiştir. Kaldı ki bende Ziraat Mühendisiyim ve konuya gerektiğince haizim. Ayrıca  teknolojik aletler ile çekilen tarlama ait fotoğrafları da tarafıma göstermedi.” dedi.

1997 Yılında bu güne çiftçilikle uğraşan Teke konuşmasının devamında, “Konuyu öğrenir öğrenmez Ilgın Kaymakamlığı’na durumu özetleyen şikayet dilekçemi verdim ve henüz tarafıma resmi bir cevap verilmedi. İlgili personel hakkında da idari veya adli bir soruşturma başlatıldı mı? onu da bilmiyorum. Dilekçem ne aşamada bilgi de verilmiyor. Daha acısı neden destek dışı bırakıldığım resmi bir yazı ile de tarafıma bildirilmedi. Artık hakkımı yargıda da arayacağım. Herşey bir personelin kanaatinde ibaret olmamalı ve Kaymakamlık veya Bakanlık düzeyinde Ilgın’daki destekler ile ilgili şikayetler gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

ZİRAAT MÜHENDİSİ SERBÜLENT TEKE 

22

Kendisi de Ziraat Mühendis olan Teke; son olarak yetkilileri göreve davet ederek gerekli idari ve adli işlemlerin yapılmasını istedi.

YİNE AYNI MEMUR!!! YİNE KANAAT SONUCU DESTEK DIŞI BIRAKILAN ÇİFTÇİ

Geçtiğimiz günlerde de sitemiz tarafında  ‘Çiftçiye Memur Engeli’ ile manşete taşınan olayda da yine aynı memur çiftçiye destek ödemesinde sadece kanaate dayalı olarak destek kapsamı dışında bırakmıştı.

OLAYIN GEÇMİŞİ (YAYINLANAN HABER)

376530

ILGIN’DA ÇİFTÇİYE MEMUR ENGELİ!

İki yıl önce uygulamaya başlayan ÇATAK Projesi acemi memurlar yüzünden çiftçiler için adeta bir eziyete dönüştü. Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü’nde destekleme ödemelerinde çiftçilere engel çıkartıldığı ve bazı memurların görevini kötüye kullandığı öne sürüldü

Ilgın’da 2 yıldır uygulanmaya başlayan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı (ÇATAK)’ın kapsamında bazı çiftçiler haksızlıklara uğradıklarını öne sürüyor. Bakanlık çiftçilere çeşitli uygulamalar adı altında desteklemelerde bulunuyor. Fakat bazı bölgelerde destekleme ödemeleri bürokratik engellere ve haksız uygulamalara takılıyor. Ilgın ilçe Tarım  Müdürlüğü’nün çiftçiler arasında desteklemeleri haksız bir şekilde dağıttığı ve destekleme bazı çiftçilere engel çıkarttığı iddialar arasında. Ilgın’ın Avdan mahalllesinde çiftçilikle uğraşan Mehmet Ali Koç ve oğlu Ramazan Koç, Ilgın Tarım İlçe Müdürlüğü’nde haksız uygulamaların yaşandığını öne sürerek, “Geçen yıl arazimizdeki taş temizleme için devletten destekleme almaya hak kazanmıştık.Bu yıl ise Ilgın Tarım İlçe Müdürlüğü’nden bir yetkili ‘arazide taş temizliği yapılmadı’ gerekçesiyle destekleme alamayacağımızı rapor etti. Taş temizliği sırasında yapılan fotoğrafları gösterdikten sonra destekleme ödeneğimiz bu kez ‘yeterli katı gübre’ atılmadı diye reddedildi. Mühendisin biri reddetti, diğeri ise kabul etti. Burada bir haksızlık yaşanıyor. Defalarca Konya Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunduk fakat onlar da yaşananlara sessiz kaldı” dedi.

ENGEL ÇIKARTILDI

Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından uygulanan projenin  her aşaması kontrol edilir durumda.  Her aşaması kontrol edilen tabletlerle fotoğraflanan, desteğin son ödeme aşamasında kapsam dışına çıkarıldığını  ve çiftçiye yapılan eziyete son verilmesi gerektiğini dile getiren baba Mehmet Ali Koç ise şunları söyledi: “Geçen yıl ÇATAK kapsamında 20 tarlam olmasına rağmen 1 tarlamdan destekleme aldım. Bu yıl için de müracaat ettim. Tarlamda gerekli çalışmaları yaptım. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından takip edilmiş ve her aşaması fotoğraflanmasına rağmen bir memur tarafından hep önüme çeşitli sebeplerle defalarca engel çıkartıldı ve destekten faydalanamamam için elinden geleni yaptı. Son olarak geçen yıl destek aldığım tarla için tam 4 defa toplam 8 defa farklı personeller tarafından inceleme yapıldı ve katı gübre atılması gerektiği ifade edildi. Ben gübremi nizami bir şekilde attım. Fakat kurum hemen kontrole gelemedi için bir miktar yağmur yağdı. Bu sebeple tarlada toplanan taştan sonra rüzgarın etkisi ile kontrole kadar çok az bir miktar taş çıkmış bu durum işgüzar bir memur tarafından deneyimi olmadığı için değerlendirilmemiştir.”

MENFAAT İLİŞKİLERİ VAR

Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü’nde desteklemelerin haksız bir şekilde dağıtıldığını öne süren Koç, “Bizim amacımız desteklemeden ziyade burada yaşanan haksızlığı önlemektir. Şubat ayından başlamak üzere Ekim ayından buyana hakkımızı aramak için bu işle uğraşıyoruz. Tarım Bakanlığı’na şikayette bulunduk, BİMER’e yazdık. İl Tarım Müdürlüğü’ne ve Ilgın Kaymakamlığı’na yazdık. Fakat hiçbir sonuç çıkmadı. Haksızlığı önlemek istiyoruz. Burada bir haksızlık var. M.K. Isimli bir şahıs ÇATAK kapsamında taş olmayan araziden taş topladım diye kıyak yapılarak destek alıyor ve tarla kendisine ait olmadığı için 1 yıllık kira sözleşmesi ile 3 yıllık olan ‘ÇATAK’  projesinden destek alıyor. Aynı arazide mısır ekilmiş ve desteği alınıyor, hemen arkasından da sulak olan bir arazide  ‘ÇATAK’ tan destekleniyor.  Yine aynı şahız bina yaptığı arazide tarım arazisi diye destekleme aldığını duydum. Böyle rezalet mi olur? Bize zulüm edilirken bazı çiftçilere kıyak geçiliyor.  Aynı kurumda iki personel var. Biri tamam diyor, diyeri olmaz diyor. O zaman ÇATAK genelgesi neden yayınladı. İl Müdürü elemanlara sahip çıkıyor. İlçe Müdürü ise kendini taraf kabul ediyor. Benim arazimi taşları toplamadığım gerekçesi ile reddeden personel M. Ş. müdürün eşinin ortağı M. K. nın taşı toplanmamış ve yeterince katı gübre atılmamış arazisini onaylıyor. Birbirlerini kayırıyorlar. M. K.  ise merkez çiftçisi. Bir memurun kini gereği verdiği karar neticesinde destekten faydalanamadığını öne süren Koç, “M. Ş. adlı personel diğer personellerin imzasına ipotek koymuş durumda. Bana biz 6 kişiyiz ben 4 kişiyi ayarladım bu projeye 4 kişi imza atar 2 kişi bakalım nasıl imzalayacak göreceğiz dedi.

ÇKS DOSYASINA  7 AY  İŞLEM YAPILMAMIŞ 

ÇKS Dosyama 7 ay gibi bir süre işlem yapılmadığı için mağdur edildim giyen Koç;  “TMO’dan randevu alamadım ürün satışımı geç gerçekleştirdim. Geç ürünü teslim ettiğim için üründe de kilo kaybım söz konusu olmuştur ve bu konuda da maddi ve manevi zarara uğradım. Düşünün dosyanız kurumda 7 ay işlem yapılmadan bekletiliyor. Bu kurum nasıl yönetiliyor” diye konuştu.

 

1 YILLIK KİRA KONTRATI İLE, ÇATAK’TAN 3 YIL DUBLE DESTEK 

Yine  M. K. isimli şahıs ÇATAK kapsamında taş olmayan araziden taşı topladım diye kıyak yapılarak destek alıyor ve tarla kendisine ait olmadığı için 1 yıllık kira sözleşmesi ile projesi 3 yıllık olan ‘ÇATAK’  tan destek alıyor. Aynı araziden mısır ekilerek destek veriliyor ve hemen mısır desteği arkasından da sulak olan bir arazide  ‘ÇATAK’ tan 2. kategoride  duble destekleniyor.

İŞTE; 1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ İLE ALININ DESTEĞİN, BAKANLIK SİTEMİ EKRAN GÖRÜNTÜSÜ BELGESİ

IMG-20151225-WA0009

11

Bu haber 3532 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 12:37 pm A A
BENZER HABERLER