20° Kapalı

Ilgın Hayvan Pazar Açılıyor

Ilgın Gündemi - Aralık 29, 2017 2:17 pm A A

2 aydan fazla bir süredir kapalı olan Ilgın Hayvan Pazarı, 31 Aralık tarihinde tekrar açılıyor. Hayvan Pazarı, Diyarbakır’dan getirilen hayvanlarda şap hastalığı olma gerekçesi ile kapatılmıştı. Bölge ise karantina altına alınmıştı

Genellikle Pazar günleri açılan ve canlı hayvan satışı gerçekleştirilen Sultan Pazarı (Ilgın Hayvan Pazarı), 2 aydan fazla bir süredir kapalı halde duruyordu.Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Ilgın’da pazarın kapanması ile büyük bir boşluk meydana gelmişti. Pazar, Diyarbakır’dan getirilen hayvanların hastalıklı olması sebebiyle kapatılmıştı. Belli bir alanda yayılan hastalık neticesinde bölge karantina altına alınmıştı. Hayvancıları sevindiren haber geldi. Hayvan Pazarı 31 Aralık tarihinde açılacak. Pazarda da hayvan satışı gerçekleştirilecek.

ŞAP HASTALIĞI ÇOK BULAŞICI

Şap hastalığı ile ilgili bilgiler veren ve Ilgın’da yaşanan hastalığın gerekçelerini sıralayan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, “Şap hastalığı teşhisi konulursa, yönetmelik gereği hastalığın yayılmaması için gerekli tedbirler anında alınır” dedi. Şap hastalığının çok bulaşıcı olduğunu sıklıkla vurgulayan Başkan Yaşar, şapın saatte 30 kilometre hızla yayılabilme özelliğinin bulunduğuna dikkat çekti. Total aşılamada Konya’nın ciddi mesafeler aldığını ifade eden Yaşar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şap hastalığının mevsimi yok. Fakat kış aylarında hastalık oranlarında artış gözüküyor. Havalar soğuk olduğu için hayvanlar kapalı alanlara alınıyor. Hastalığın yoğun karşılaşma ihtimali bu sebepten ötürü artıyor.”

HAYVANLARIN AŞILARINI YAPTIRIN

Şap hastalığının hayvanlardaki verimi de azalttığını dile getiren Yaşar,  ölümlerin daha fazla buzağılarda görüldüğünü söyledi. “Büyük hayvanların et ve süt verimi azalıyor” diyen Yaşar,  “Bu da beraberinde ekonomik kayıpları getiriyor. Üreticilerin dikkat etmesi lazım. Ülke olarak ete ve süte en fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemlerden geçiyoruz. Hayvanların ağız bölgesinde yaralanma var mı yok mu sürekli kontrol edilmeli. Salya akmasına bakılmalı. Şüphelenecek bir durum varsa, şikayetleri il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne bildirmek lazım. Hayvanların aşılamaları da yapılmalı” açıklamalarında bulundu.

merhabahaber.com

Kaynak: Ilgın Hayvan Pazarı açılıyor

Bu haber 2436 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 2:17 pm A A
BENZER HABERLER