Açık

İlçe Tarım Müdürü Mangır Ilgın’a Düşen Yağış Miktarını Açıkladı

Ilgın Gündemi - Şubat 26, 2015 11:21 am A A

İlçe Tarım Müdürü Mangır Ilgın’a Düşen Yağış Miktarını Açıkladı ve Çiftçilere Uyarılarda Bulundu.

Türkiye’nin ”hububat ambarı” olarak bilinen Konya’da etkili olan yağışları, göller ve barajları doldururken, çiftçiye de bayram sevinci yaşattı.

Ilgın Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Meral Mangır yaptığı açıklamada, yağışların uzun yıllar ortalamasının çok çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Mangır sitemize yaptığı özel açıklamada şu ifadelere yer verdi. “İlimiz hububat ekilişlerinin üzerine düşen yağış miktarlarına bakıldığında bu üretim yılının 2013-2014 üretim yılından oldukça fazla, uzun yıllar ortalamalarına göre yine yağışlı bir sezonu yaşamaktayız. Sonbahar yağışlarının erken gelmesi çıkışın eksiksiz gerçekleşmesini sağlamıştır. Yağışlı ve Ilık geçen Ekim-Kasım ayları hububat gelişimini hızlandırmıştır. Kısmen şeker pancarı hasadından sonra yapılan ekimlerde çıkış henüz yeni tamamlanmış olup bitki gelişimi diğer alanlara göre geridir. Genel olarak ekim alanlarında bir problem görülmemektedir” dedi.

_1383739220

Mangır; Hububatın üzerine düşen yağış miktarı bakımından önceki yıla göre yaklaşık 5 kat daha fazla yağış alınmış durumdadır. Yağışlı geçen yıllarda verim fazla, uygun gübreleme yapılmazsa protein oranı düşük olur. Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Danede ilk biriken besin maddesi proteinler olup proteinler protein ağları oluşturur. Yağışlı geçen yıllarda danede protein oranının düşük kalması, nişastanın daha fazla ve uzun süre danede birikmesi, bitkinin daha uzun süre yeşil kalmasından kaynaklanmaktadır. Proteinin yapı taşı azot olduğundan yağışlı geçen yıllarda danede protein oranını artırmak için üst gübrelemenin parçalar halinde verilmesi ve özellikle başak döneminde azotlu gübre verilmesi gereklidir.

Konya’da ve Ilgın’da toprağa düşün yağış miktarı şu şekilde oldu.

2014 Yılı Eylül-2015 Ocak Yağışları (mm) 2013 Yılı Eylül-Aralık Yağışları (mm) UZUN YILLAR ORT.
KONYA 313,5 49,6 119,5
AKŞEHİR 281,0 143,7 196,3
BEYŞEHİR 291,2 126,1 194,3
CİHANBEYLİ 226,7 50,3 107,7
EREĞLİ 213,4 46,0 93,8
ÇUMRA 241,8 57,8 115,9
HADİM 328,7 128,0 253,4
ILGIN 245,2 76,1 146,4
KARAPINAR 145,2 41,0 94,9
KULU 197,8 42,4 131,9
SEYDİŞEHİR 537,8 180,8 311,8
YUNAK 178,9 68,2 150,1
K.BÖLGE 320,2 64,9 0,0

 

Mangır yağış miktarını açıkladıktan sonra konuşmasına şu şekilde devam etti. Bugünlerden sonra buğdayda kalitenin ve verimin arttırılması için üst gübreleme oldukça önem arz etmektedir. Protein oranının istenilen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur. Yetersiz ve zamanında uygulanmayan azot verim, protein ve kalite düşüklüğüne sebebiyet verir.  Üst gübreleme bu nedenlerle çok önemlidir.

Ilgın Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Meral Mangır; Azot kolay çözünen ve hareketli bir besin elementidir. Bitki tarafından kullanılamadığında Nitrat şeklinde yıkanarak veya amonyak şeklinde gaz halinde kaybolur. Buğday bitkisinin başlangıçta yavaş olan azot alımı, sapa kalkma döneminde artar, başaklanma döneminde ise en üst düzeye ulaşır. İlk gelişme dönemlerinde aşırı azot; vejetatif gelişmeyi teşvik ederek, soğuğa, kurağa, hastalıklara ve yatmaya hassasiyeti arttırarak verimliliği düşürür. İleri gelişme dönemlerinde ise toprakta yeterli azotun bulunmaması kaliteyi düşürür. Azotun sulu koşullarda, bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır.

Mangır; Bu yıl çıkışın genelde sonbahar yağışlarıyla erken olması bitki gelişimi önceki yılara göre daha öndedir. Bu sebeple üst gübreleme tarım takvimine göre değil bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır.

Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımı;

  • Çimlenme – Kardeşlenme………………              % 13
  • Kardeşlenme – Sapa kalkma……………             % 11
  • Sapa kalkma – Başak oluşturma……….            % 60
  • Başak oluşturma – Olgunlaşma…………           % 16

 

Başaklanma döneminde uygulanan azot, süt olum döneminde güçlü protein ağları oluşumuna ve süt olum dönemi sonrasında da protein birikimine neden olduğundan, yüksek proteinli tane üretimi sağlar.

Çiftçilerimizin bugünlerde üst gübrelemeye başlamaları gerekmektedir. Gübrelemeyi yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemi dikkate alınarak yapılmalıdır. Üst gübrelemede önemli olan husus toprak analiz sonuçlarında verilmesi gereken azot miktarının bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde toprakla buluşturulmasıdır. Üst gübrelemede kuru şartlarda yağışa bağlı olarak bir defada, sulu şartlarda bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır.

Kuru şartlarda buğdayın tüketimine göre üstten 10 kğ. Üre veya 14 kğ.%33 AN kullanılmalıdır. Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir.

Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında 15 kğ. Üre veya 21 kğ.%33 AN, ikinci kısmı başaklanma döneminde 10 kğ. Üre veya 14 kğ. %33 AN, makarnalık buğdaylar ekmeklik buğdaylara göre dekara 4–5 kğ. Daha fazla saf azota ihtiyaç duyarlar. Ayrıca sarı olum döneminde sulama ile birlikte uygulanabilecek 2-4 kğ./da saf azot     ( 7 kğ. Üre veya 14 kğ AS veya 9 kğ.%33 AN)  yüksek proteinli, kaliteli ekmeklik buğday ve makarnalık buğdayda ise parlak camsı tane elde edilmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki protein ve kaliteyi en fazla etkileyen faktörlerden biri azotlu gübrelemelerdir.

Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ve Nisan aylarına ertelemek gerekmektedir. Yani bitkinin fenolojisi ve yağış durumuna göre hareket edilmelidir.

Yağışlı geçmesi beklenen 2015 yılı bahar ayları verim ve kalite için hububat üst gübrelemesinin mutlaka bölünerek yapılmasını gerektirmektedir.

Çiftçilerimiz yetiştiricilik konusunda karşılaştıkları her türlü problemlerini il ve ilçe müdürlüklerimizdeki teknik personelimizle paylaşarak çözümleyebilirler.

Ilgın Hak Haberin Özel Haberi

Bu haber 1481 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 11:21 am A A
BENZER HABERLER