24° Kapalı

Hak Haber’in Köşesinden “Şeker,İşçi ve Ilgın Şeker Fabrikası”

Ilgın Gündemi - Eylül 29, 2014 9:10 am A A

“Şeker,İşçi ve Ilgın Şeker Fabrikası”

Ülkemizin   önemli tarım ürünlerinden olan şeker pancarı  dünya şeker üretiminin  yaklaşık % 30 unu karşılamaktadır. Kalan kısmı da şeker kamışı tarafından karşılanmakla beraber ülkeler  daha endüstriyel olarak buldukları pancar üretimini  tercih etmektedirler. Üretimde  sırasıyla Fransa, Almanya,  Amerika, Rusya, Ukrayna, Türkiye, İtalya, Polonya ve İngiltere  ilk sıraları almaktadır. Ülkemizde 500 bin çiftçinin şeker pancarı tarımı yaptığı bilinmektedir. Pancar üretimi   çiftçilerin yanında  fabrika  personeli, nakliye  ve  hizmet sektörü  ve  ilaç, yem, et ve süt  gibi hayvancılığı ilgilendiren alanlarla da iç içedir. Dolayısıyla şeker pancarı tarımı 3 milyona yakın insanı ilgilendirmektedir. Ürünün fiyatı pancarın şeker oranına göre belirlendiğinden üretimde verim çok önemlidir.  Verim alabilmek için  toprağın bu bitkiye uygun olması, ekim, bakım, sulama, gübreleme ve  hasat işlemlerinin çiftçiler tarafından iyi bilinmesi gereklidir.

Orta Anadolu  Konya’dan  Sakarya’ya kadar şeker fabrikalarıyla doludur. Bir tarım ülkesi olan ülkemizin,  bizim kadar  toprak sahibi olmayan Avrupa ülkelerinden daha az üretim yapması düşündürücüdür. Burada önemli olan tarımda da teknolojiyi kullanabilmek ve üretilen şekere pazar bulmaktır.  Sadece iç piyasaya yönelik olarak yapılan üretim çiftçinin alın terini  karşılamaya yetmeyecektir.

Konya İstanbul yolu üzerinde  bulunan  Ilgın Şeker Fabrikası  ilçemizin kalkınması için önemli bir kuruluştur. Fabrika ,  işçiler, ekim yapan çiftçiler  ve yukarıda saydığımız daha pek çok  insan için geçim kaynağıdır. Ancak Ilgın  bu  fabrikadan yeterli derecede  faydalanabiliyor mu?  Benzer fabrikaların üretim kapasitelerini ve üretim alanlarını sürekli geliştirdiği düşünülürse sorunun cevabı hayır olacaktır. Yerinde saymak bile Ilgın Şeker Fabrikası’nı geride bırakacaktır. Toz şeker  yanında  küp şeker, çikolata vb ürünlerin üretilebileceğini düşündüğümüz  fabrikamız  yeterli  araziye  sahiptir. Ancak yeni  birimlerin açılması ve kaynak sağlanması gerekmektedir.

Ilgın Şeker Fabrikası’nın yapımının planlandığı yıllarda  Ilgın’a böyle bir fabrikanın açılamayacağını söyleyenler olmuş, ancak   merhum  Başbakan Yardımcısı  Prof. Dr. Necmettin Erbakan bizzat   Ilgın’a  gelerek fabrikanın temelini atmış, Ilgın  halkı da   hayal diyenler utansın  pankartıyla  fabrikanın yapılışını desteklemişti. Aradan uzun yıllar geçti. Günümüzün üretim teknolojisi ve üretim alanları farklılaştı. Ilgın Şeker Fabrikası’nın satılması yerine, daha çok çalışması Ilgın’a yapılacak en iyi hizmettir. Çünkü o tarihten bu yana Ilgın’a devlet tarafından yapılan başka  fabrika yoktur. En azından fabrikanın temelini inşa edenlere saygı duyularak bu önemli emanet ayakta tutulmalıdır.

Bu haber 1022 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 9:10 am A A
BENZER HABERLER