21° Kapalı

“Geçmişten Günümüze Ilgın” konuşuldu

Ilgın Gündemi - Şubat 7, 2017 3:26 pm A A

“Mevlâna her yıl Ilgın’a geldi ve 2-3 ay kaldı, Mesnevî’nin bir kısmını da Ilgın’da yazdı.”

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Ali Boran ve Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir  “Geçmişten Günümüze Ilgın” konulu bir konferans verdiler.

Dünden bugüne Ilgın tarihiyle ilgili bilgi veren AK Parti 26. Dönem Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Hz. Mevlâna’nın her sene iki-üç ay süreyle Ilgın’a gelip kaldığını; Mesnevî’nin de birçok bölümünü Ilgın yolunda ve Ilgın’da kaldığı sürelerde yazdığını. söyledi.

Ilgın’ın Selçuklular zamanında İslâm’a kazandırıldığının altını çizen Özdemir; “Bir başkent daima başkenttir. Konya sadece Selçukluların değil, aynı zamanda Hititlerin de başkentidir” dedi.

Ilgındaki kültür varlıklarıyla ilgili genel bir perspektif sergileyen Prof. Dr. Ali Boran, Horasan erlerinden Ilgın’a gelip yerleşen Dediği Sultan ve tekkesi hakkında bilgi verdi. Ilgın çeşmeleri ve Yukarı Çiğil’deki iki tarihî cami hakkında detaylı bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir; “Bizim medeniyetimizde de su yolları, şadırvanlar, sebiller, sersebiller, çeşmeler yaptırmak en önemli hayırlardan sayılmıştır ve bu anlamda da vakıflar kurulmuştur. Bu amaçla şehirlerin, köylerin, mahallelerin belirli noktalarına çeşmeler yaptırılmıştır. Çeşmeler sosyal hayatımızda, tarihimizde, edebiyatımızda, mimarîmizde, folklorumuzda çok önemli bir yere sahiptir” diye konuştu.

Program sonunda konuşmacılara Konya Valisi Yakup Canbolat, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı tarafından hediye takdim edildi.

 

Bu haber 1170 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 3:26 pm A A
BENZER HABERLER