20° Kapalı

Etiyopya’dan yola çıkan kara leylek “Mare” Çavuşcugöl’de fotoğraflandı

Dünya'dan Haberler - Mart 29, 2020 5:31 pm A A

Bahar yolculuğuna Etiyopya’dan başlayan “Mare” 13 bin 340 kilometre yol kat ederek ulaştığı Konya’nın Ilgın ilçesindeki Çavuşcugöl’de fotoğraf sanatçısı Adem Akbıyık tarafından fotoğraflandı.

Kara leylek Mare’nin doğduğu topraklara, yuvasına yolculuk yaptığını aktaran Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları kaydetti

“Mare, 2016 yılında Letonya’ da halkalanış ve verici takılmış bir dişi kara leylek. Aynı yuvada büyüyen kardeşlerin, büyük göçleri boyunca birlikte hareket edip etmediğini araştırmak üzere kardeşi Bille ile birlikte aynı yuvada halkalanmış. 4 yıl boyunca doğduğu topraklar ile kışlakları arasında Anadolu üzerinden gidip gelmişler. Mare 2016 yılında Letonya’da doğan dişi bir kara leyleğimiz. Sonra oradaki bilimsel çalışmalar için veri takılmış, halkalanmış bir kuşumuz. Mare 4 yıldır Letonya’dan Etiyopya’ya kadar bir yolculuk yapıyor. 4 yıl boyunca 13 ülkeyi ziyaret etmiş, 14 bin kilometreye yakın yol kaydetmiş bir kuş. Biz de üzerindeki vericiden faydalanarak, Çavuşcugölü’nde konakladığını fark ettik. Ayağındaki halkayı okunabilir bir şekilde çektikten sonra, Letonya’da bu işle bilimsel olarak uğraşan hocalarla, profesörlerle iletişime geçtim. Onlarda Mare’nin fotoğraflarını gönderdim. Mare şu anda doğduğu topraklara Letonya’ya artık yetişkin bir birey olarak üremek için göç ediyor. Oradaki arkadaşları heyecanla Mare’yi bekliyorlar. Yolları açık olsun.”

Çavuşcugöl gibi sulak alanlar göçmen kuşlar için çok değerli olduğunu hatırlatan Akbıyık, “ Bu sulak alanların korunmasını istiyoruz. Çünkü kuşlar tıpkı insanlar gibi, yolculukları boyunca beslenmek ve dinlenmek isterler.  Mare, Ilgın Çavuşcugölü’nde hem beslendi, hem de dinlendi.  Mare yolculuğunun bir sonraki istasyonuna doğru kanat çırpmaya başladı. Sınır tanımayan bütün kuşlara selam olsun, yolları açık olsun. Sulak alanlar korunsun.  Dünyayı paylaştığımız kuşlar özgürce uçsun istiyorum.”

İki gün boyunca uğraşarak anca fotoğraflayabildim.

 Akbıyık, Mare’yi fotoğraflamak için iki gün çalıştığını aktaraak şu ifadelere yer verdi;

“Kuşlar doğaları gereği ürkeklerdir. Onlara yaklaşmak fotoğraflamak çok özeldir. Ayağındaki halkayı okunabilir bir şekilde fotoğraflamak çok zor oldu. En sonunda bunu başardım.  Şanslıydım. Tabi Ilgın Çavuşcugölü kuşlar için çok değerli bir alan. Son 5 yıl içerisinde Çavuşcugöl’de 206 farklı kuş türünü fotoğrafladık. Üst makamlarca da onaylandı” ifadelerine yer verdi.

Akbıyık, son olarak, “Kuşu fotoğraflandıktan sonra halkalama istasyonu ile iletişime geçtiğini,  halkalama istasyonunda büyük bir heyecana yol açmış. Durum sevinç ve heyecanla karşılanmıştır. Bilimsel ekibin başında bulunan Dr.Maris Strazds kuşun detaylı fotoğraflarını ve gölü hakkındaki detaylı bilgileri kendisinden istediğini ve bölgeyi ilk fırsatta ziyaret edeceğini belirtti.

Bu haber 1823 kez okundu.
Dünya'dan Haberler - 5:31 pm A A
BENZER HABERLER