16° Kapalı

Erbakan’dan Altay’a motor

Ilgın Gündemi - Mart 18, 2015 12:57 pm A A

Erbakan’dan Altay’a motor

 

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ‘ın kurduğu TÜMOSAN’da tank motoru üretmeye hazırlanıyor. İlk milli tank olan Altay, için motor üretecek olan TÜMOSAN, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile sözleşme imzaladı.

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1975 yılında kurulan TÜMOSAN sadece Türk tarımına da değil savunma sanayisine de güç katmaya hazırlanıyor. Traktör ve motor fabrikası TÜMOSAN, yıllarca atıl durmuş, 2004 yılında AK Parti hükümeti tarafından özelleştirilmişti. Ürettiği traktörlerle Türk tarımına önemli katkı sağlayan TÜMOSAN tank motoru üretmeye hazırlanıyor. İlk milli tank olan Altay, için motor üretecek olan TÜMOSAN, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile sözleşme imzaladı

Anlaşma, savunma sanayiinde yerli teknoloji kullanımı için büyük önem taşıyor. KAP’a yapılan açıklamanın ardından TÜMOSAN’ın hisseleri dün, yüzde 8,46’ya yükselerek toplamda yüzde 18,1 değer kazandı. Türkiye’nin en önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN), Altay Tankı Güç Grubu (motor ve şanzuman) geliştirmesine resmen başlıyor. Altay tankının motor ve aktarma organlarının geliştirilmesi için geçen yıl Ağustos ayında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile görüşmelere başlayan TÜMOSAN’ın Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada sözleşme imzalandı.

İLK YIL 30 TANK MOTORU ÜRETECEK

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile imzaladığı güç grubu geliştirme sözleşmesinin finansal büyüklüğü 190 milyon euro. TÜMOSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, ilk yıl 30 tank motoru ve transmisyonu üretilmesi planlandığını açıkladı.

Savunma sanayi için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek şirket olma onuruna erişen TÜMOSAN, belirlenen sürede ALTAY Tankı için güç grubunun tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve entegre edilerek kalifiye edilmesini sağlayacak. Yapılan açıklamanın ardından TÜMOSAN’ın hisseleri yüzde 8,46’ya yükselerek toplamda yatırımcısına yüzde 18,1 değer kazandırdı. Son yükselişle birlikte şirketin hisseleri yüzde 63,1 değer kazanmış oldu. İki milli şirketin savunma sanayii için güçlerini birleştirmeleri özellikle, yerli teknolojinin geliştirilmesi için önem taşıyor. Son yıllarda savunma sanayii projelerinde yerli katkı ve üretime ağırlık veren Türkiye için anlaşmanın önemine dikkat çekiliyor. Bu işbirliği sayesinde, Altay Tankı Güç Grubu dizel motor ve hidromekanik transmisyon tasarım yeteneğini kazanacak. Geliştirme süreci içerisinde TÜMOSAN bin 500 BG tank motorları da dahil olmak üzere 300-1600 beygir gücü aralığında dizel motor ve tasarım yeteneğine sahip olacak. Projenin sonrasında TÜMOSAN, benzer projeleri yürütme konusunda da önemli bir tecrübeye sahip olacak.

YILDA 75 BİN MOTOR ÜRETİYOR

1975 yılında kurulan TÜMOSAN, Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi. Şirketin, yıllık 45 bin adet traktör ve 75 bin adet dizel motor üretim kapasitesi bulunuyor. TÜMOSAN, 125-135 HP dizel motor olmak üzere büyük güç segmentindeki traktörleri piyasaya arz etmeye hazırlanıyor. Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veren TÜMOSAN, bu alandaki çalışmalarını 2004 yılından bu yana, TÜBİTAK’ın desteği ve İTÜ’nün danışmanlığında sürdürüyor. TÜMOSAN Ar-Ge Merkezi, İTÜ Teknokent’te otomotiv alanında faaliyet gösteren ilk uygulama olma özelliğini taşıyor.

Kaynak ; Merhabahaber.com

Bu haber 1028 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 12:57 pm A A
BENZER HABERLER