15° Kapalı

Erbakan, O Kararları İmzalamadı

Kazan, dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan’ın 28 Şubat kararlarının “yasadışı” olduğunu ilan etmek için siyasi parti liderleriyle görüştüğünü ancak liderlerin teklife gülüp geçtiğini açıkladı.  TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 28 Şubat Alt Komisyonu, 28 Şubat sürecinde RefahYol hükümetinin Adalet Bakanı Şevket Kazan’ı dinledi.
Politika - Kasım 4, 2012 6:37 pm A A

“YILMAZ, BAYKAL VE ECEVİT DARBEYE ALKIŞ TUTTU”

Kazan, eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın 28 Şubat kararları olarak bilinen MGK kararlarının demokrasiyi tehdit ettiği için diğer siyasi parti liderleriyle görüştüğünü ancak liderlerin gülüp geçtiğini söyledi. Kazan, “Sayın Erbakan, MGK toplantısından sonra orada alınan kararların demokrasiyi tehdit eder nitelikte olduğunu söyledi. Bunun Meclis çatısı altında deklare edilmesi için siyasi parti liderleriyle görüştü. 1 Mart’ta Mesut Yılmaz, Deniz Baykal ve Bülent Ecevit’i ziyaret ettik. Birlikte hareket etmemiz gerektiğini söyledik. Üzelerek ifade etmeliyim ki teklifimize gülüp geçtiler. O zaman ortak tepki olsaydı 28 Şubat ve sonrası olaylar yaşanmazdı. Maalesef siyasilerde askere alkış tuttular” dedi.

“28 ŞUBAT’IN ARKASINDA ABD VAR”

Kazan, bütün darbelerin ve 28 Şubat’ın arkasında ABD’nin olduğunu söyledi. Kazan, şunları söyledi: “Türkiye’deki bütün darbelerin perde arkasında ABD’nin olduğunu unutmayalım. Bütün istek ve talepler oradan gelmiştir. 28 Şubat’taki 18 karar ABD’den, Pentagondan dikte edilmiştir. Biz hükümeti kurar kurmaz ABD’de Alan Makovsky ve Ian Lesser tarafından ‘Erbakanlı Türkiye nereye gider?’ diye bir toplantı düzenlediler. Orada Erbakan hükümeti ABD ve İsrail aleyhinedir’ diye ifadeler kullanıldı. Bunların tutanakları var. 24 Şubat’ta Çevik Bir ABD’ye gitti. Bize Bir, ABD’ye izin almaya gitti.”

“ERBAKAN O KARARLARI İMZALAMADI”

Kazan, halkın 18 maddelik MGK karalarını Erbakan’ın imzaladığını zannettiğini ancak gerçekte imzalamadığını söyledi. Kazan, “18 teklif Güven Erkaya tarafından getirildi. Erbakan söz alıp 2 saat konuştu. 18 maddenin anayasa ve yasalara aykırı olduğunu söyledi. Hükümet adına sadece Erbakan itiraz etti. Diğerleri sustu. Millet bu kararları Erbakan’ın imzaladığını zannediyor. Ancak Erbakan bu kararları imzalamadı. 4 gün boyunca imza atmadı. MGK Genel Sekreteri 4 gün geldi gitti. Erbakan sadece MGK bildirisindeki 4 maddelik açıklamaya imza attı. 18 madde ise bu açıklamaya iliştirildi ve imzalandı gibi gösterildi. Bu karaları hükümet olarak biz uygulamadık. Nihayetinde bu yüzden de genelkurmay bildirileri ve brifingleri başladı.”

“DEMİREL VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI”

Kazan, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Tansu Çiller’e hükümeti vermek için söz verdiğini ancak daha sonra sözünü tutmadığını söyledi. Kazan, özetle şu ifadeleri kullandı: “Hükümeti Sayın Çiller’e devredecektik. Sayın Erbakan, Çiller’e dediki ‘Ben Demirel iyi tanırım. Ona güven olmaz. Bir gidip konuş, hükümeti kurma konusunda söz al’ dedi. Sayın Çiller gitti Demirel ile görüştü. Demirel, hükümeti Tansu hanıma vereceği yönünde söz verdi. Bunun üzerine 289 imza topladık. Herkes hükümetin Tansu hanıma verilmesini beklerken Mesut Yılmaz’a verildi. Yani burada vurgulamak istediğim şey; Demirel, Tansu Çiller’e söz verdiği halde tutmamıştır.”

Bu haber 1344 kez okundu.
Politika - 6:37 pm A A
BENZER HABERLER