16° Açık

Belediye Başkan A.Adayı Ertaş’ın Kaleminden

Ilgın Gündemi - Kasım 2, 2018 9:21 am A A

Bilindiği üzere; 7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 11/05/2018 tarihinde kabul edilmiş ve 18/05/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup söz konusu Kanun ile getirilen düzenlemelerden biri de halk arasında imar affı
olarak bilinen düzenlemelerdir.

​İmar barışı ile; 31/12/2017 tarihine kadar yapılan imar mevzuatına veya ruhsata aykırı, ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar ile mülkiyet sorunu olan yapılar için başvuru üzerine “Yapı Kayıt Belgesi” verilerek bunların kayıt altına alınması sağlanmaktadır. Bu kapsamda alınan “Yapı Kayıt Belgesi” bulunması halinde yapıya su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek, yapı hakkında yıkım kararı verilmiş olsa dahi iptal edilecektir.

​İmar barışından yararlanmak için e-devlet kapısı üzerinden başvuru yapılabilmektedir. Bu itibarla öncelikle başvuru yapılabilmesi için başvuru sahibine ait geçerli bir e-devlet şifresi bulunması gerekmektedir. Bu şifre PTT şubelerinden 2,00-TL karşılığında temin edilebilmektedir. Ayrıca interaktif bankacılık şifresi mevcut ise bu şifre ile de sisteme erişim imkanı bulunmakta olup sistem üzerinden yapılan bu müracaatlar 24 saat içinde işleme alınmakta ve ödenmesi gereken tutara ilişkin e-posta ve kısa mesaj ile ilgiliye bilgi verilmektedir. Bu tutarın belirlenmesinde ise Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedeli toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlı yapılarda ise %5 oranı dikkate alınarak bir hesaplama yapılmakta ve bildirilen tutar ilgili banka şubelerine yatırıldıktan sonra sistem tarafından gerekli kontroller yapılarak “Yapı Kayıt Belgesi” oluşturulduktan sonra yukarıda belirtilen yollarla başvuru sahibine bilgi verilmektedir.

​“Yapı Kayıt Belgesi” alınan yapının tapuda cins değişikliğinin yapılması ve kat mülkiyetine geçilmesi işlemlerinde ise ayrıca bir bedel ödenecek olup bu bedel de başvuru bedelinin 2 katı olarak uygulanmaktadır.

​Alınan “Yapı Kayıt Belgesi” yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olup inşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar ile her hangi bir afet tehlikesi karşısında can ve mal emniyetini tehdit ettiği ilgili idare veya mahkeme kararı ile tespit edilen yapılar için “Yapı Kayıt Belgesi” alınması imkânı bulunmamaktadır.

Son olarak şunu da belirtelim; Cumhurbaşkanlığı makamının 30.10.2018 tarih ve 257 sayılı kararı ile imar affı için son başvuru 31/12/2018 tarihine kadar uzatılmıştır. Ancak başvurulardaki yoğunluk nedeniyle vatandaşlarımızın açıklanan kapsamdaki yapılar için bir an önce müracaat etmelerinin yararlarına olacağı tabiidir.

Yalçın Ertaş

Bu haber 1869 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 9:21 am A A
BENZER HABERLER