10° Kapalı

Başkan Parlak, Gazetecileri Ağırladı

Ilgın Gündemi - Ocak 11, 2016 5:22 pm A A

Ilgın’da yerel basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya gelen  Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve aynı zamanda Ilgınspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Parlak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ kutladı.

Kutlama programında sitemize açıklamada bulunan parlak şunları kaydetti;

Ilgın’da görev yapan yerel basınla sabah kahvaltısında biraraya geldik. 2015 yılı Esnaf değerlendirme raporu, 2016 yılında Esnafın beklentileri ve Yönetim faaliyet raporumuzu dosya halinde basınla paylaştık.

“Gazetecilik mesleği, özellikle fedakarlık isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Halkımızın doğru ve tarafsız haber almasını sağlamak için özveri ile çalışan basın mensuplarımız sayesinde Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne kadar önemli gelişmeler sağlamıştır. Demokrasinin yerleşmesinde basın kuruluşlarının önemli katkıları vardır. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermede, özet olarak bir milletin hedefi mutluluk olan müşterek istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir. Gazetecilerin, halkımızı gelişen olaylar hakkında bilgilendirmek için ortaya koydukları emek kutsaldır. Onların bu görevleri yerine getirirken yaptıkları çalışmalara yardımcı olmak da hepimizin görevidir. Fedakarca çalışarak halkımızı aydınlatan değerli gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Tüm basınımıza ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri bu önemli kamu hizmeti için teşekkür eder, basınımızın temel taşı olan fikir işçisi gazeteci arkadaşlarımıza, başarılar diliyorum”6438_1049570155064903_3797447616148011111_n

Parlak faaliyet raporunu şu şekilde sıraladı;

1-) Logolu Esnaf Üye Kimlik Kartı Çalışması:

* Bu kartla üyelerimizin kimlik bilgileri, Üye Sicil numarası yazılı olan üye kartı oluşturmaktadır.

2-) Akaryakıt Anlaşması:

*İlçemizde faaliyet gösteren iki ayrı akaryakıt istasyonu ile üyelerimize özel indirim anlaşması yaptık.

3-) Otel Anlaşması:

* Alanya ’da bulunan Beşyıldızlı Özkaymak otel ile daha rahat daha huzurlu tatil yapma imkanı sunmak için tatil anlaşması yaptık.

4-) Sağlık Anlaşması:

*Konya’da bulunan özel Medline ve Anıt Hastanesi ile üyelerimizin indirimli sağlık hizmetlerinden yararlanması için anlaşma yaptık.

5-) Kargo Anlaşması:

*ilçemizde bulunan Aras Kargo ile yapmış olduğumuz anlaşmada üyelerimizin gelen giden kargoların daha ucuz fiyata faydalanması sağlandı.

6-) SMS Sistemi:

* SMS Sistemi Faaliyete geçilerek üyelerimizin Cenaze, Düğün , Kan Grubu vb. durumlarında üyelerimizin bilgilendirilmesi sağlandı.

7-) Hijyen Eğitimi:

* 5 temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi  Yönetmeliği kapsamında açılan programa yaklaşık 500 kişiye hijyen eğitimi vererek. Kurs bitirme  belgelerini üyelerimize teslim ettik.

😎 İş Güvenliği Ve İş Sağlığı:

*30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasaya istinaden üyelerimize yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlendik.

9-) Bankalarla İlgili Çalışma:

* İlçemiz de  bulunan çeşitli bankalarla yapılan anlaşma sayesinde üyelerimizin ucuz Kredi, Pos cihazı anlaşması yapıldı.

10-) Esnaf Ziyaretleri:

* Üyelerimizle iletişim kesmeden sürekli olarak istişare  ederek onların sorunları ve son zamanlarda çıkan yasalara yönelik bilgilendirme çalışması yapıldı.

11-) Düğün – Sünnet – Cenaze Ziyaretleri:

* Üyelerimizin  özel günlerinde her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirdik bu zamanlarda onları yalnız bırakmadık ve hediyelerimizi takdim ettik.

12-) Esnaf Çorbası:

* Yeni bir alışkanlık olarak esnafımıza yönelik birlik beraberlik çalışma başlattık. Bu sayede her esnaf grubuna yönelik çorba ikramında bulunarak esnaflarımızın sorunlarını dinledik not aldık ve çözüm ürettik.

13-) Sanayi Esnafına Yönelik Çalışma:

* Esnaf çorbasında sanayi esnafıyla bir araya geldik Sanayimizin kanayan sorunları :Yol,Levha,Alt yapı  Gibi sorunlara  yönelik belediyemizi bilgilendirerek bu sorunların  çözülmesini sağladık.

14-) Pazarcı Esnafına Yönelik Çalışma:

* Yine esnaf çorbası adı altında toplanarak pazarcı esnafımızın sorunlarını dinledik ve sorunlarına yönelik çalışmalar yapıp çözümler için ilgili kurumlara ilettik

 

15-) Ahilik Haftası Kutlaması

*11-17 Mayıs tarihleri arasında  Ahilik Haftası olarak kutlanmaktadır. ilçemizde bir ilk olan  ahilik haftası kutlaması Geleneksel olarak yapılmaya başlanmıştır. Esnafımıza önce mevlidi şerif  okutulup akabinde ahi helhası ikram edilmiştir. Her üyeye adına fidan dikimi yapılmıştır. Akşamında ise geniş katılımlı esnaf yemeği vererek ilçemizde yılın ahisi seçimi yapıldı.

16-) İftar Yemeği Etkinliği

*Yine Bir ilk’e daha imza attık odamızın düzenlemiş olduğu yaklaşık 2000 kişilik iftar yemeği düzenledik.

17-) Protokal Ziyaretleri

* İlçemizde yeni tayin olan daire amirlerine ve müdürlerine hoş geldin ve hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunduk

18-) Bayram Kutlamaları:

*Milli ve Dini Bayram törenlerine katılarak odamızı en iyi şekilde temsil edilmesini sağladık.

19-) Kurumsal Çalışma :

* İlçemizde bulunan Siyasi partiler odalar ve sivil toplum örgütleriyle koordineli bir şekilde yapılan oturum ve buluşmalarda ılgına yönelik çalışmalarda aktif rol aldık

20-) Birlik Seçimleri

* Mayıs ayı içerisinde yapılan esnaf ve sanatkarlar odalar birliği seçiminde odamızı ve ılgın’ımızı en iyi şekilde temsil ederek ilk yılımız olmasına rağmen birlik yönetim listesine girdik.

21-) Bölge Oda Başkanlarına Yönelik Çalışma:

*BÖLGEMİZDE bulunan oda başkanlarımızla düzenli olarak toplanıp tüm esnafa yönelik çalışmalara katıldık. Esnafa yönelik yeni projeler üretip üst birliğe sunum çalışmasında bulunduk.

22-) Sosyal Medya:

*Sosyal medyayı en iyi şekilde kullanıp üyelerimizle  iletişimini sağladık.

23-) Spor:

* ilçemizde faaliyet gösteren ılgın spor kulüp’üne  maddi ve manevi desteklerde bulunup her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirdik.

24-) Esnaf Şurası:

*Cumhurbaşkanımız katılımlarıyla gerçekleşen Esnaf Şurasında odamızın en iyi ve en etkin şekilde temsil ettik.

25-) Organize Sanayi:

*Ilgın ve Kadınhanı organize sanayi bölgesi kurulması için yapılan toplantılara katılıp bölgemizin kalkınması sanayi yatırımlarının ve yatırımcıların gelmesi göç ve işsizliğin önlenmesi için yapılan bu çalışmada etkin rol alıp başvuru protokolüne imzamızı attık.

26-) Web Sitesi .

*Odamız , Yasa ve güncel haberleri http://ilginesnaf.org.tr/ Web sitesinden duyuru

yapılmaya başlamıştır.

27-) Mesleki Eğitim Kursları

*Çıraklık Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlükleriyle ortak protokol imzalanmış.

üyelerimize ve halkımıza ihtiyaçlarına göre meslek kursları açılmıştır.

28-) Aşure günü

*Odamız yine bir ilk olan aşure dağıtımı kalabalık bir katılımla dağıtımını yaptık.

29-) Anneler ve Kadınlar Günü :

*Bayan Üyelerimizi ziyaret ederek gül ve karanfil dağıttık.

30-) Bayrak Dağıtımı :

*Esnaf ve Sanatkarlarımıza işyerlerine bayrak asma kampanyası düzenlemiş. ve 29 ekim cumhuriyet bayramı töreninde geleceğimizin emaneti olan çocuklarımıza bayrak dağıttık

 

VİZYON: ILGIN ’un vizyonu; ülke ve bölge genelinde yaşanan hızlı değişime uyum sağlayabilen güçlü bir esnaf ve sanatkar kesimi oluşturmak, esnaf-sanatkarların il ekonomisine sağladıkları katkıyı arttırmak, rekabet gücü kazanmalarını sağlamak, bağlı odalarına ve esnaf ve sanatkarlara hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kaliteli hizmet sunan bir meslek kuruluşu olmaktır.

MİSYONU; 1143 esnaf ve sanatkar odası  üyesine ihtiyaçlarını karşılayan, kaliteli eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmak, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sosyal ortaklar ile iyi ilişkiler kurarak bağlı odalarının ve esnafın sorunlarının çözülmesine uygun ortamı yaratmak, ılgın ilçesi ve ülkenin kalkınmasına destek sağlamak ve esnaf ve sanatkarları her platformda en iyi şekilde temsil etmektir.

 

2015 YILI ESNAF DEĞERLENDİRME RAPORU

Ilgında 2014 yılında kapanan iş yeri sayısı 128 açılan işyeri sayısı ise 161 olmuştur.

2015 yılında ise kapanan işyeri sayısı 130 bunun 59 üyesi yasa gereği vergisi olmadığı için silinmiştir. Açılan işyeri sayısı ise 138.

ODA KAYIT VE YILLIK AİDAT:

Asgari ücrette yapılan yaklaşık %30’luk artış,  esnaf ve sanatkarlarımızın kayıt ücreti ve yıllık aidatlarına da yansıdığından, bu durumun onları ekonomik açıdan zor durumda bırakacağı düşüncesiyle; esnaf ve sanatkarlarımızın üzerindeki yükü daha fazla artırmamak amacıyla,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığından onay alınarak,  “Esnaf ve Sanatkarların Ödeyecekleri Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” hazırlanarak, yayınlanmak üzere Başbakanlığa sunulmuştur.

2015 yılı için uygulanan kayıt ücreti ve yıllık aidat tarifesinin 31/12/2016 tarihine kadar değiştirilmeden aynen devam ettirilmesi, Konfederasyonumuzca uygun bulunmuştur.

Ancak, asgari ücretin %10’u oranında kayıt ücreti ve yıllık aidat uygulanan il, ilçe ve meslek gruplarında, Kanundan kaynaklanan zorunluluk nedeniyle; 2016 yılı için belirlenen asgari ücretin brüt tutarının %10’u oranında (191,00.-TL) kayıt ücreti ve yıllık aidat tahsil edilecektir

 

ESNAF ve SANATKÂRLARIMIZA HAZİNE DESTEKLİ  SIFIR FAİZLİ KREDİ DESTEKLERİ :

16.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkârlara iki yeni sıfır faizli kredi imkânı getirilmiştir.

Bu kredilerden birincisi kapsamında, esnaf ve sanatkarlar; makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000 TL’ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanabileceklerdir.

Diğer yeni kredi imkânı sayesinde ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkârlar KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Banka’ya sunmaları durumunda 100.000 TL’ye kadar % 100 faiz indirimli kredi kullanabileceklerdir.

2015 yılında başlayan ustalık belgesi sahibi girişimci esnaflar ile kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara %100 faiz indirimli kredi imkânı da 2016 yılında devam edecektir.

Ayrıca tüm esnaf ve sanatkârlar mevcut durumda var olan %50 faiz indirimli kredi imkânından 2016 yılında da faydalanmaya devam edeceklerdir.

Söz konusu kredilerden faydalanmak için esnaf ve sanatkârlar Halkbank şubelerine doğrudan başvuru yapılabilecekleri gibi, Esnaf ve Sanatkâr Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla da başvuru yapabileceklerdir.

YENİ NESİL YAZAR KASA

Tebliğ ile yeni nesil yazar kasa kullanım zorunluluğu 2014 yılı satışları/brüt hasılatı 150 bin TL’nin altında olan esnaf ve sanatkârlar için bir yıl ertelenmiş, diğer esnaf ve sanatkârlar için de kademeli bir geçiş öngörülmüştür. Anılan tebliğe göre yeni nesil yazar kasa kullanım zorunluluğu, 2014 yılı satışları/brüt iş hasılatı;

-150 bin TL’nin altında olanlar için 1.1.2017 tarihinde,

-150 bin TL ? 500 Bin TL arasında olanlar için 1.10.2016 tarihinde,

-500 bin TL ? 1 milyon TL arasında olanlar için 1.7.2016 tarihinde,

1 milyon TL’nin üzerinde olanlar için de 1.4.2016 tarihinde başlayacaktır. Yeni nesil yazarkasalar kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için çok önemli. Ancak, hafızası dolmamış ve daha yeni olan yazarkasaların yeni nesil cihazlarla değiştirilmesini de esnaf büyük bir israf olarak görüyordu. Bu nedenle bir yıllık erteleme herkes için çok olumlu oldu’

Mali hafızası dolmayan cihazların bir yıl daha kullanılacak olmasının zaman içinde rekabet koşulları nedeniyle fiyatların da düşmesine fırsat tanıyacağını söyleyen ‘Piyasaya yeni giren firmalar var. Fiyatlar zaman içinde daha da düşecek. Bu da esnafımıza önemli bir tasarruf imkanı sağlayacak

BAĞKUR PRİMLERİ

Kasım 2015 seçiminin ardından, Hükümetimiz seçim sonrası ilk icraatları içindeki asgari ücret zammı ve asgari ücret üzerindeki vergiye yaptığı 110 tl lik katkı ile birçok kesimi nispeten mutlu etmiştir. Asgari yapılan ücrete %30 luk zamla esnafın zar zor ödemeye çalıştığı 440 tl lik BAĞ-KUR primine de aynı oranda zam gelip, 568 TL gibi bir rakama ulaşacak olması biz Esnaf ve Sanatkârı hem üzmekte ve hem de gelecek için düşündürmektedir. Yasal uygulamalarla her gün biraz daha zorlaşan Esnaf hayatının gelecekte tek ümidi ve güvencesi primlerini zorlanmadan yatırarak, sağlığı ve sosyal hayatı için yatırımıdır. Buda ancak Bağ kur primlerini düzenli yatırabilmekle gerçekleşecektir. Bağ kur lu bir esnafın yanında çalışan işçinin SSK primine destek geliyor ise Bağ kur primlerin de destek verilmelidir.

Hal böyle olunca bu şartlarda esnaf ve sanatkârın bu zamlarla devlete olan borçlarını vergi ve primlerini ödeme şansı kalmayacaktır.Devlet hepimizin devleti, nasıl bir baba evlatlar arasında ayrım yapamayacağı düşünülürse başta Başbakanımızın ve Hükümetimizin Esnafın sesine kulak vererek bir an evvel SSK primlerine yapılan 110 tl lik desteğin Bağ kur primlerini de kapsamasını, ya da esnafın hayattaki garantisi Bağ kur primine ilişki yapılan zammın kaldırılmasını beklemekteyiz.

 

 

ASGARİ Ücret

Seçimlerden sonra en çok konuşulan konular arasında yer alan 2016 asgari ücret tutarları, 2015’in son günlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklama neticesinde netliğe kavuşmuştu. Başbakanın asgari ücret artışı müjdesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 30 Aralık tarihinde artışın netleştiğini duyurmuştu. 31 Aralık 2015 Perşembe günü yayımlanan Resmi Gazete’de 2016 yılı için asgari ücrete yüzde 30 oranında zamlandığı kesinlik kazanmıştı.

Çalışma Genel Müdürlüğü, Sendika Üyeliği ve İstatistik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan asgari ücret tutarı, 2016 yılında 1.300 TL’ye yükselmesiyle 2016 işveren maliyeti ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2016 rakamlarında farklılık olmasına neden oldu. 2016 net asgari ücret 1.300 TL olarak belirlendi. 2015 yılına kadar maaş haricinde verilen AGİ, 2016 yılında ilk kez net asgari ücrete dahil oldu. SGK primi, işsizlik sigorta fonu, gelir vergisi, asgari geçim indirimi, damga vergisi eklendiğinde ise bir işçinin brüt asgari ücreti 1.645,77 TL’ye yükseldi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:

Organize Sanayi Bölgesi(OSB) kurulum çalışmaları devam ediyor, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır Bey, Kaymakam Bey, Belediye Başkanı H.İbrahim Oral Bey, Ticaret Odası Başkanı Vehbi Özlen ile birlikte yer tespit çalışması için teklif edilen araziyi Zaferiye -Olukpınar kavşağında inceleme yaptık. Ilgın Organize Sanayi Bölgesini gezdik. İnşallah hep beraber gerekli çalışmaları ve takibi yapıp, Organize Sanayi Bölgemize kavuşacağız

Bu haber 1083 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 5:22 pm A A
BENZER HABERLER