Açık

‘Akıllı Böcek Akıllı Çiftçi’

Ilgın Gündemi - Temmuz 19, 2018 11:51 am A A

Ilgın’lı İl müdüründen ”Akıllı Böcek Akıllı Çiftçi” Projesi

Tek arzumuz Ilgın’da da böyle projelerin haberlerini yapmak.

Afyonkarahisar İl Müdürüğü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle Çay İlçesine bağlı Maltepe Köyünde ”Akıllı Böcek Akıllı Çiftçi” Projesi kapsamında meyve bahçesinde elma iç kurduna yönelik faydalı böcek salındı.

Ilgın’lı İl Müdürü İbrahim ACAR yaptığı konuşmada şunları kaydetti;

”İlimizde elma üretim alanlarında üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline kavuşması amacıyla gerçekleştirilen ”Biyolojik Mücadele Temeli Entegre Mücadele” başlıklı projenin Tarla Günü etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle amacımız bilinçsiz ve yoğun olarak kullanılan tarım ilaçlarının azaltılması yurt dışından gelen tarım ilaçlarının kullanım miktarlarını azaltmak ve yüzde yüz yerel teknoloji ile üretilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekleri çiftçilerimizin hizmetine sunmaktır. Bu nedenle, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Teknokent Firmaları ile 2018 yılında işbirliği geliştirdik.

Çok sayıda araştırıcının uyum içerisinde çalıştığı proje ile Afyonkarahisar Çay ilçesi Maltepe Köyü’nde elma bahçelerinde ana zararlı olan Elma İç kurdu (Cydia pomonella)’na karşı 5 kez faydalı böcek salımı yapılmıştır. Her bir salımda 60.000 adet faydalı böcek salımı gerçekleştirildi. Şu ana kadar 300.000 adet faydalı böcek salınmıştır.  Yapılan 5 salıma ilaveten 2 ya da 3 salım daha yapılması planlanmıştır.

Bölgede elma iç kurduna karşı yılda ortalama altı ilaçlama yapılırken, proje kapsamında faydalı böcek salımı ile iç kurdu için herhangi bir ilaçlama yapılmadan sorun önemli ölçüde çözülmüştür. Bölgede elma üretiminde tüm zararlılar için yıl boyunca yapılan ortalama 12 ilaçlama, faydalı böcek kullanımı ile 6’ya düşürülmüştür. Üniversite, kamu, üretici, tüketici ve özel sektör iş birliğine örnek olacak bu uygulama ile ülkemizde de tarım ilaçları kullanımının kademeli olarak azaltılarak gıda güvenliğinin sağlanabileceği gösterilmiştir. Elma İç Kurdu mücadelesinde tarım ilacı kullanımında bir sezonda üreticiye maliyet, 110 TL’dir. Tarım ilaçlarına alternatif olarak geliştirilen ve kullanılan yüzde yüz yerel faydalı böceklerin kullanımında üreticiye maliyet de yaklaşık 110 TL olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde kullanımda olan tarım ilaçlarının; tamamına yakınının ithal olması, yoğun ve bilinçsiz kullanılma durumunda etkisizleşmesi, insan sağlığında kanser dahil birçok olumsuz etkileri, arılar ve kuşlar gibi hedef alınmayan sayısız canlıların toplu ölümlerine neden olması, ihracatta kalıntı nedeniyle ürünlerimizin geri dönmesi gibi olumsuzlukları, üreticileri biyolojik mücadele gibi daha çevreci uygulamaları kullanmaya zorunlu kılmaktadır.

Etkinliğimize katılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem ÖZKANA’ a ve çiftçilerimize teşekkür ederim” dedi.

Hemşehrimize çalışmalarında başarılar diliyoruz. Ilgın’da da böyle projelerin haberlerini yapmayı çok arzu ediyoruz. IHH

 

Bu haber 5250 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 11:51 am A A
BENZER HABERLER