24° Açık

‘Sendikalı işçiler sürgün ediliyor’

Ilgın Gündemi - Temmuz 24, 2015 2:37 pm A A

‘Sendikalı işçiler sürgün ediliyor’

Cengiz Holding’e bağlı Eti Alüminyum A.Ş’ye ait Bayavşar Kömür İşletmesi’nde çalışan 100 işçi, sendikal örgütlenmelerine izin verilmediği gerekçesiyle süresiz iş bıraktı.

Cengiz Holding’e bağlı Eti Alüminyum A.Ş’ye ait Bayavşar Kömür İşletmesi’nde çalışan 100 işçi, sendikal örgütlenmelerine izin verilmediği gerekçesiyle süresiz iş bıraktı. Bayavşar Kömür İşletmesi işçileri, 16 arkadaşlarının Türkiye Maden-İş Sendikası Konya Şubesinin sendikalaşma faaliyeti yürüttükleri için işveren tarafından Seydişehir dışındaki iş yerlerine gönderildiğini iddia ederek bu arkadaşlarını tekrar iş yerlerine dönünceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. İşyeri önünde topluca süresiz iş bırakma eylemini başlatan işçiler adına konuşan Türkiye Maden-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin, Kömür işletmesinde çalışan 16 çalışanın sendikal örgütlenmede çalışması nedeniyle hukuksuz bir şekilde sürgüne gönderildiğini belirterek, “Firmanın çeşitli şehirlerde ve yurt dışında yaptığı işler var. Daha önce benzer görevlendirmeler yapılmamışken sendikal çalışmalar yapan 16 arkadaşımız. Çeşitli illere gönderilmiş, adeta sürgün edilmiştir. Bu arkadaşlarımız görevlerine geri dönünceye kadar eylemimiz devam edecek” dedi.

1-(3).20150724120412

UYGULAMA HUKUKSUZ

Sürgün edilen çalışanların 5-7 yıllık çalışanlar olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle konuştu: “İş bırakma eylemimizin 4. günündeyiz. Sürgün edilmeye çalışan arkadaşlarımıza tatil dönüşü mesela gidin Artvin’e işe başlayın deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu hukuksuz bir uygulamadır. Kölelik düzenidir. Firma yetkilileri biran önce bu hukuksuz uygulamadan vazgeçerek arkadaşlarımızı görevlerine iade etmeli ve sendikalaşma hakkı hususunda çalışanlara baskı uygulamamalıdır.”1-(2).20150724120423

Cengiz İnşaat Bayavşar Kömür Madeni’nin Şantiye Şefi Zeki Memişoğlu ise yaptığı açıklamada, yüklenici firmanın diğer şantiyelerindeki tecrübeli personel ihtiyacı nedeniyle, 15 personelin iş sözleşmelerine ve mevzuata uygun olarak buralarda görevlendirildiğini belirterek, “Şirketin, ülkenin birçok yerinde şantiyesi bulunuyor ve işçiler ihtiyaç olan şantiyelerde zaman zaman bu şekilde görevlendiriliyor. Bu husus iş sözleşmelerinde yer alıyor. Bu eylemi sürdürmekte ısrar edilmesi durumunda işçiler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır” şeklinde konuştu. Cengiz Holding son günlerde Yeşil Yol Projesi ve buna karşı yapılan eylemlerle gündeme gelmişti.

296389

 

Kaynak ; www.merhabahaber.com HÂLİD ŞEN

 

Bu haber 1178 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 2:37 pm A A
BENZER HABERLER