20° Kapalı

100 yıl önce dualarla açılan meclisimizin ilk Ilgın’lı Milletvekili

Ilgın Gündemi - Nisan 23, 2020 10:59 am A A

Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı başlayarak Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan Büyük Millet Meclisi, 100 yıl önce bugün dualarla açıldı.

23 Nisan 1920’de Hacı Bayram Veli Cami’de kılınan Cuma namazı sonrasında dualarla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk milletvekilleri arasında kendisi Ilgın’lı olan Ilgın Belediyesi eski Başkanı Avukat Ramazan Yetkin Özalp’in amcası merhum Ahmet Nafiz Özalp bizzat açılışa katılarak kurtuluş savaşına yön veren TBMM’de 1’inci dönem milletvekili olarak görev almıştır.

Özalp, Kurtuluş savaşı sırasında ve sonrasında meclis kürsüsünden söz alarak konuşmalar gerçekleştirmiştir. (kaynak meclis tutanakları)

Bunlardan bir tanesi ise “Ilgın kazası ahalisinden bazı eşhasın Hükümetten olan matlubatına (hacet-istek) dair” konuşmasıdır.  (125 önerge 29 cilt 22 (eht) birleşim sayfa 30)

Kendisi o yıllarda savcı olan Özalp, TBMM çok sayıda önerge de bulunarak ülkemize hizmet etmiştir.

Özalp, memleketi Ilgın’ı da ihmal etmeyip eşrafın sorunlarını da o yıllarda meclis kürsüsünden dile getirerek çözüm getirmiştir.

  Ahmet Nafiz Özalp Kimdir ?

Ahmet Nafiz Özalp, (d. 1889, Ilgın, Konya) – (ö. 13 Kasım 1955), Türk siyasetçi.

Konya Hukuk Mektebi mezunudur. Konya İli Muhasebe Kalemi Kâtipliği, Sanayi Mektebi Kâtipliği ve Nevşehir İdadisi Resim Öğretmenliği, Yıldızeli, Canik Bidâyet Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği (Savcısı), Samsun 32. Fırka Adli Müşavirliği, TBMM I. Dönem Canik (Samsun) Milletvekilliği, Memurin Muhâkemâtı Tetkik Heyeti Reisliği, Diyarbekir İstiklâl Mahkemesi Üyeliği (Seçilmiş ancak göreve gitmemiştir) yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Kaynak: TBMM Albümü

Bu haber 4764 kez okundu.
Ilgın Gündemi - 10:59 am A A
BENZER HABERLER